A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése 2008 - 2013 Fórum: 2008. április 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

Kulturális vidékfejlesztés
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Hova vezet ez az út? A megyei feladatellátásról….
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
általános főig. helyettes
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Strukturális és Kohéziós Alapok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztályának kiemelt feladatai 2009-ben Dr. Szurmainé Silkó Mária főosztályvezető.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A kulturális projekt menedzsment sajátosságai
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP „Építő közösségek” 1-2. kör Paradigmaváltás a közművelődésben 2000 – Dr. Németh János stratégiai tervező, vezető főtanácsos, OKM Közművelődési.
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Fejér megye 2015 Szakmai kapcsolatrendszere Feladatfinanszírozási program keretében 29 település.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.

A közművelődésről A közművelődés a magyar történelem reformkora óta áll a társadalmi haladás és a nemzet felemelkedésének szolgálatában. Ez a küldetés határozta meg a szakma legjobbjainak a munkáját, ez tette lehetővé, hogy a magyar társadalom közösségei minden korban rendelkeztek olyan energiákkal, melyek elősegítették a nagy változások sikerét és megadták az egyén számára nélkülözhetetlen biztonságot, a kulturális otthonosság élményét. A közösségekben átélt együttlétek gazdagsága adja a közművelődési szakszerűség sajátos méltóságát.

Kultúrák metszéspontjában Kulturális Projekt Menedzsment KPM (stratégia) PCMPCMKTM

Közművelődési Stratégia jelentősége Koherencia - célrendszer Partnerség – társadalmi, szakmai háló Projektgeneráló szemlélet - Komplexitás Érdekérvényesítés eszköze Mintaadás a szakterületek számára – törvényi keretek közt

A Stratégia pillérei A közművelődés kulcsterületei V.1. Kulturális vidékfejlesztés, területfejlesztés V.2. A közművelődési intézmények szocio- kulturális szolgáltatásainak fejlesztése V.3. Az élethosszig tartó tanulás (LLL) szakterületei V.4. A kreativitás és önkifejezés alkotói és közösségei V.5. Az info-kommunikációs technológia szakmai megjelenésének formái

Új tudás – műveltséget mindenkinek Kooperatív finanszírozás (partneri tervezés): 1. Helyi, önkormányzati (normatív) támogatás 2. Kistérség – megye – régió (ROP-ok) 3. Országos „civil” (pl.: NKA) 4. Országos ágazati (pl.: Közkincs, Fókuszban a közművelődés, „Reneszánsz” év, Új tudás – Műveltséget Mindenkinek) 5. „Uniós források” ÚMFT OP-k, ÚMVP

Műveltséget mindenkinek A program elemei: „Kell egy hely” - A közművelődés szervezeti, infrastrukturális fejlesztése „Esélyt a közösségeknek” - Tartalom fejlesztés a közművelődésben

Kell egy hely I. (KS. V.1.2.) I. Integrált közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT-ek) közösségi közművelődési könyvtári információs szolgáltatások egy helyen vállalkozások

„Kell egy hely” II. (KS. V.1.1a-1b.) I. Agóra és Agóra pólus program TIOP Kedvezményezettek: főnél nagyobb települések Multifunkcionális közösségi központok: - közösségi művelődési - oktatási és felnőttképzési - élmény funkciók egy helyen Agóra Pólus: a pólusvárosok gazdasági és tudományos eredményeinek bemutatása

Kell egy hely III. (KS. V.1.2.) Művelődési házak felújítása A helyi lakosság, a közösségi élet legfontosabb színterei 5000 fő feletti települések művelődési házainak felújítása, korszerűsítése ROP-ok lehetőségei

„Esélyt a közösségeknek” I. (KS. V.2-5.) Közösségi rendezvények A közművelődési tevékenységet vállaló többcélú kistérségi társulások együttműködésének segítése A kistérségi, mikrotérségi közművelődési intézmények fejlesztése A művelődési házak programbővítése Nemzetiségi, kisebbségi kultúra ápolására irányuló rendezvények

„Esélyt a közösségeknek” II. (KS. V ) Amatőr kórusművészet Az amatőr kórusok szakmai támogatása, működési körülményeinek javítása Zenei táborok, „Éneklő ifjúság” hangversenyek rendezése, zeneszerzői pályázatok, külföldi versenyek Nyílt pályázat a kb együttes számára

Iskolai- és diákszínjátszás Az általános iskolai gyermekszínjátszás, a középiskolai diákszínjátszás, és a főiskolai- egyetemi színjátszás lehetőségeinek kiszélesítése A program kb 500 csoport munkáját segíti, várhatóan csoport alakul, kb 1000 új produkció jöhet létre „Esélyt a közösségeknek” III. (KS. V )

Roma kulturális központ állami támogatása Az önhibáján kívül hátrányos helyzetű csoportok támogatása, a kirekesztés elleni küzdelem egyre nagyobb szerepet kap a közművelődési intézmények munkájában Többfunkciós roma kulturális központ „Esélyt a közösségeknek” IV.

„Nagy kult-túra” A kulturális értékekhez való hozzáférés elősegítése - Hátrányos helyzetű gyermekek - Idős korúak - Sajátos nevelési igényűek - Fogyatékkal élők Kulturális túrák, ismeretszerző programok támogatása (buszok, belépőjegyek, szállásdíj) A főváros-centrikus kulturális élet oldása („vidékről- vidékre” túrák) „Esélyt a közösségeknek” V.

„Reneszánsz-év” Tengertánc PANKKK Közkincs Fókuszban a közművelődés „TÁMOP ” „Esélyt a közösségeknek” VI. (KS. V )

„TÁMOP ” „Építő közösségek” „Kulturális szakemberek továbbképzése” „Tehetséggondozás” „Szocio-kulturális” tartalom fejlesztés Digitális kompetenciafejlesztés M rd Ft „Esélyt a közösségeknek” VII. (KS. V )

TIOP TÁMOP IKSZT 29.4 TÁMOP 12.5 Agóra 14.6„Új Tudás” 5 Pólus 9.1„Reneszánsz” 0.8 Művház 2 ROP-ok 2.5 Összesen: M rd Ft A Közművelődési Stratégia rendszerében Összefoglalva (M rd Ft-ban)

Köszönöm a figyelmet! Dr. Németh János vezető főtanácsos OKM