Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A koragyermekkori nevelésről
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Egészségügyi fejlesztések értékelése – Életmódprogramok Kiss Norbert Hétfa Kutatóintézet Budapesti Corvinus Egyetem április 25.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Szervezetfejlesztési Program
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A muzeális intézményrendszer átalakítása
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Szeretettel köszöntöm
Tanoda platform jövője
A tanodákat érő kihívások Fejes József Balázs SZTE Neveléstudományi Intézet Motiváció Oktatási Egyesület.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az országos mérések megújult rendszere
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
A TanodaPlatform eredményei
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület

Az előadás áttekintése Tanoda definiálása Finanszírozás Szakmai elvárások

Tanoda definíciója A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér. A személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, melyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok nem érhetnek el.

Tanoda definíciója Komplexitás Ne csak az iskola célrendszerét jelenítse meg Innovatív és autonóm műhelyek létét feltételezi/generálja

Finanszírozás Törekvés a kontinuus finanszírozás biztosítására Hosszú futamidejű (48-60 hónap) finanszírozási modell kialakítása, a finanszírozási volumen megtartásával Normatív finanszírozás lehetőségének megvizsgálása – minőségbiztosítási rendszer kialakítása

Célcsoport Korosztályi nyitás erősítése Érettségihez jutás mellett a szakiskolai lemorzsolódás megelőzése Alsó-felső tagozat átmenete (képességfejlesztésről a lexikális tudásra helyeződik a hangsúly) Pilot: iskoláskor előtti programokkal történő összekapcsolás

Célcsoport HH/HHH arányszámok újragondolása Új definícióra reagálás Esélyegyenlőségi célzás vs. heterogén közösség Migráns célcsoporthoz jobban illeszkedő pályázati komponens

Alapvető célkitűzések Alapképességek fejlesztése (olvasás, matematikai alapképességek, tanulásmódszertan) Innovatív pedagógiai módszertanok alkalmazása Integrált programok megvalósítása Közösségfejlesztés

Kapcsolat az iskolákkal A tanodák feladatának megismertetése az iskolákkal Nem napközi, nem korrepetáló műhely Szinkronizálás az egész napos oktatás rendszerével A koncepció letisztulására van szükség Az iskolák érdekeltté tétele az együttműködésben Iskolai közösségi szolgálat megvalósításának biztosítása

Mérés Adathiány felszámolása Nem látható, mely területeken lehet hatékony a tanoda Központilag szervezett mérés Kontrollcsoport szükséges (hozzáadott érték problémája) Szociális és affektív változók mérése (motiváció, attitűdök, lelki- és fizikai egészség) Hosszabb mérési intervallumok Különböző profilú tanodák eredményességének megítéléséhez eltérő szempontrendszer

Differenciálás Tanoda Sztenderd újragondolása Korábbi egydimenziós feltételrendszer helyett differenciált és/vagy modulrendszerű szakmai felhívás megfogalmazása Eltérő helyi igények és adottságok Komplexitás megőrzése Alapelvek megőrzése Integrált programok

Javaslatok megvitatása a III. szekcióban!