LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
LEADER Szeged LEADER pályázatok
CIVIL SZAKMAI NAP TÓTVÁZSONY Pályázatok által támasztott feltételek Előadó: Szendrei Szilárd Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Beruházási projektek dokumentációja
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
A pályázat benyújtása kizárólag elektronikus úton történhet. Az elektronikus felület megnyitásához Mozilla Firefox böngész szükséges szeptember.
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Célterület kód: Keretösszeg: forint  Támogatási összeg: – forint  Pályázók köre: - Önkormányzat-100 % intenzitás.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÚTRAVALÓ A NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT LEADER SZAKOSZTÁLYÁTÓL.. Budapest, szeptember 26. TNC Start Up Fórum Páliné Keller Csilla,
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.
A HVI hálózat működése Dr.Tóth Ferenc 2040 Budaörs Templom tér
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Vidékfejlesztési fórum a évi LEADER pályázati kiírás kapcsán a Völgy Vidék térségben Dr. Molnár Balázs Vidékfejlesztési tanácsadó Vál, április.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum "rendezvény" jogcímre pályázók részére.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
Szarvas, április 4.. HVS FELÜLVIZSGÁLAT 2013.
LEADER FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2011 Előadó: Debreceni Lajos ügyvezető.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Tervezett témák Hazai együttműködés Nemzetközi együttműködések támogatás A HACS Feladatai Közösség és vidékfejlesztés KSZ feladatok Finanszírozás Decentralizáció.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
Az ESZA Kht. monitoring tevékenysége Rettegi Zsolt vezető monitor.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Pályázati információs nap Június 15.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Előadás másolata:

LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai

Alapvető változások Helyi Bíráló Bizottság Módosult HVS struktúra Módosult célterület tervező Komplex projektek Lehatárolás –Projektszintű? –LEADER-szerűség? –UMVP más intézkedései?

Helyi Bíráló Bizottság Kevés információ Még nincs létrehozva HACS-okon belül Nem ismert az eljárásrend Nem tudjuk hol áll az előkészítés Nem tudjuk mit vizsgál konkrétan, milyen adatlapot nyújtanak be az ügyfelek

… kisördög a részletekben Vannak olyan részelemek, amiket az egyes jogcímekben külön-külön máshogy szabályoznak, pedig szakmailag azonosak (pl. elszámolható költségek: fellépők, előadói tiszteletdíjak és kapcsolódó útiköltségek) Képzés esetén a rendezvényhez hasonlóan 24 hónap kellene a megvalósításra. Rendezvénynél, ha elmulasztja 10 munkanapon belül a beszámolást, elutasítják a kérelmét. Térségen belüli együttműködésnél –a tanulmányút szervezésének lehetősége is fontos, tapasztalatszerzés jelleggel –az együttműködési megállapodás elvárt tartalma nem reális (pénzügyi partner, potenciális kedvezményezettek) –támogatási intenzitás nem reális (a legutóbbi rendelettervezet alapján %, minden más közösségi jellegű 100%)

… kisördög a részletekben Mellékletek –civil szervezetnél: bejegyzést igazoló okirat hiteles másolata helyett 30 napnál nem régebbi bírósági kivonat –Hiteles, nem hiteles dokumentumok Elszámolható költségek –Ugyanúgy túl van szabályozva, mint korábban. Elég lenne csak a nem elszámolható tételeket betenni a rendeltbe. –Végjegy csak a vállalkozóinál számolható el, a közösséginél és a térségen belülinél is nagyon fontos –Megújuló erőforrásokat hasznosító gépek és berendezések… (zárójelben egy-két dolog van csupán felsorolva, ne szűkítsünk) –Szervezési költségek, bér- és járulékai (közhasznú fejlesztés, képzés, rendezvény, térségen belüli együttműködés) –Kiadvány- és arculatkészítés, helyi termék védjegy rendszer bevezetésének elszámolhatósága a térségen belüli e-ben

… kisördög a részletekben Megkezdhetőség –Saját felelősségre a benyújtást követő napon nem építési jellegűeknél –Lehessen kérni az előrehozott helyszíni szemlét az építési jellegűeknél, +ezt követően kezdhesse meg saját felelősségre, ha nem megy ki a helyszíni ellenőr 60 napon belül, akkor az legyen a rendszer kockázata, ne az ügyfél kerüljön hátrányba emiatt. Későbbi módosíthatóság –Nem építési jellegű projekteknél is lehessen módosítani a pályázatokat az elszámolásnál –Költségtételek közötti 20%-os átcsoportosítási lehetőség automatikusan –Ha programrész elmarad – kellő indokoltsággal – lehessen módosítani a projektek a megvalósítás során úgy, hogy az eredeti célok változatlanok maradnak –Egyértelművé kell tenni, hogy az idő- és ütemterv szabadon változtatható a határidőkön belül, a programok, rendezvények időpontjára vonatkozóan az előzetes bejelentési kötelezettségeknek azonban meg kell felelni.