Magyarság ápolás a szórványban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Női viselet.
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Elfogadlak Alapítvány
A 2005-ös JUBILEUMI NAGYTÁBORNAK Elérkezett a várva várt idő, amikor teljes erőfeszitéssel,... fáradtságot nem ismervén,... mindannyian nekilátunk...
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
A cserkészet bemutatása
Kölyökkuckó Napközi Mekényes
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Oktatás a legmagasabb szinten Ökoiskola a természetben Sportolók a csúcson.
Árpád Fejedelem Általános Iskola
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
A kolozsvári Báthory Líceum
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A cserkészetben rejlő lehetőségek az evangélikus nevelés számára Buday Barnabás cserkésztiszt (16.) országos elnök.
A kerettantervek fejlesztése
A határon túli magyar nyelvűség
1 NYESZE KONFERENCIA NYESZE KONFERENCIA ÁLTALÁNOS NYELVI ÉS SZAKNYELVI VIZSGÁK, VIZSGAANYAGOK Varga György
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Felnőttoktatási tájékoztatója
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A felvételi eljárás elemei
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Üdvözli a Teleki László Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola!
Példa egy ppt prezentációhoz
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Videotanar.hu. Kezdetek Csetényi Csaba – a projekt életre hívója 2013 Nemzeti alaptantervben meghatározott tudás 12 tantárgy Szakmai partner:
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája
Iskola Bemutató a(z) Iskola szolgáltatásairól ……………… Készítette: ……………… tanár tanügyigazgatás szakos hallgató.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
Szülői értekezlet
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
magyar nyelv és irodalom
MURAVIDÉKI PEDAGÓGUSOK
Napjaink magyar nyelvű oktatása Vajdaságban
2018.május-június érettségi vizsga eredményei 2018.augusztus 31.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Előadás másolata:

Magyarság ápolás a szórványban Csajka Tamás cst. SZMCS Tiszti konferencia - Udvard, 2014. November 22

Csajka Tamás cst. 1991 -2007 SZMCS, Kassa 2007 – KMCsSz, Cleveland 1991 ÖV (Szilistye) 1993 ST (Palást) 1998 CsT (Palást) végzettség: UPJS Kassa –matematika foglalkozás: biztositási matematika (Nationwide biztositó, Columbus, OH) Slattery Kriszta (Cleveland)

Mit jelent az, hogy szórvány? MINDEN MAGYARUL BESZÉLŐ GYEREK TALÁLKOZZON A CSERKÉSZETTEL!

MINDEN MAGYARUL BESZÉLŐ GYEREK TALÁLKOZZON A CSERKÉSZETTEL!

MINDEN MAGYARUL BESZÉLŐ GYEREK TALÁLKOZZON A CSERKÉSZETTEL!

Magyar iskolák az emigrációban Már az öreg amerikások is alapitottak iskolákat a templomaik mellett (1890 – 1940) A háború után a menekült táborokban kezdték (1946-1951) Nagyon gyorsan összeforrt a cserkészettel Ma már szinte mindenhol a cserkészettel karöltve működnek Rugalmasan változik a helyi igények alapján (ez nagyon fontos!!) Ahol lehet, hetente 1.5-2 óra, ahol nagyobbak a távolságok, ott kéthetente 2.5 óra Irodalom, nyelvtan, történelem és földrajz A gyerekek utálják A magyar iskola a cserkészettel együtt tud csak igazán hatásos lenni.

Magyar iskolák

Clevelandi magyar iskola

Magyar Mikulás Columbusban, 2012 A gyerekek magyar tudás szintje nagyon eltérő

Clevelandi regősök májusfa térképe, 2009

Egy átlagos KMCsSz csapat szlovákiai viszonyban Minden a szülők hozzáállásán múlik Otthon beszéljenek magyarul a gyerekkel Hordják be magyar iskolába /cserkészetre

Ki volt Benyovszky Móric?

Kto bol Móric Beňovský?

A magyar identitás nem áll ellentmondásban más nemzettudattal

Hogyan működik a Magyar Iskola/Cserkészet? Alaphelyzet Minden a szülők hozzáállásán múlik Otthon beszéljenek magyarul a gyerekkel Hordják be magyar iskolába /cserkészetre A gyerekek magyar tudás szintje nagyon különböző A magyar identitás nem áll ellentmondásban az állami nemzettudattal Hogyan működik a Magyar Iskola/Cserkészet?

Hogyan alakul egy új helyen a magyar iskola / cserkészcsapat? Összejön pár magyar család a gyerekeikkel (gyakran mint babaklubb) Az iskolás gyerekek elkezdenek otthon angolul beszélni. Hűha!!! A szülők elkezdenek magyar óvodázni, iskolázni Felveszik a kapcsolatot más városbeli iskolákkal, tapasztalat cserére Az iskola kinövi önmagát, a gyereknek több kell Kapcsolatba lépnek a KMCsSz-szel, akik küld néhány ejtőernyős vezetőt Bekapcsolódnak a MI/cserkészet struktúrába

A KMCsSz magyarságismereti rendszere Be van épitve a próbarendszerbe (népdalok, mondkák, mondák ismerete) A VK rendszer követelményeinek a része (ÖV, ST és CsT szintű „magyarságismereti” vizsgák: irodalom, nyelvtan, földrajz és történelem) Olvasási különpróba Magyarságismereti rendezvények a KMCsSz szervezésében: Magyar Iskola Tábor (7 éves kortól) Középiskolai programok Magyarországon ÖV körút Magyarországon Balassi intézet (18 éves kortól) Cserekapcsolatok (ösztöndij programok) Kárpát-medencei cserkészekke, tanárokkal, népművészekkel

ÖV körút, Magyarország

Magyar iskola tábor www.iskolatabor.org Kérdezzétek meg: Fencik Vercsát, Lantos (Borbély) Katicát, Horváth Danit, Szpisák Ádámot, Vajányi Orsit, Sidó Zsuzsát, Szendi Tündit vagy Csányi Norbit! Remélem nem hagytam ki senkit... Élményekkel dúsitott gyerektáborozás a fillmorei cserkészparkaban, egybekötve magyarságismerettel Délelőtt tanulás, délután vagány gyerekprogramok A gyerekek letehetik benne (a VK táborra amúgy kötelező) magyarságismereti vizsgákat Második hétvégere feljönnek a szülők, és a tábor bemutatót tart. www.iskolatabor.org

A magyarság ápolás nemcsak a magyar nyelvre terjed ki Néptánc csoportok Néphagyományok ápolása (Mikulás, farsang, májusfa állitás, betlehemezés) Gasztronómia (kolbász, bájgli, szaloncukor, disznótoros)

MINDEN MAGYARUL BESZÉLŐ GYEREK TALÁLKOZZON A CSERKÉSZETTEL! Magyarfalva (Slovákovo) egy régi magyar község a galántai járás északi részében. 1938-ban 94% magyar lakosa volt, ma már csak 10% a magyar a 2500 lakosbol (kb. 250 fő), ennek legtöbbeje főleg idősebb. Idáig alsó tagozatos magyar iskola működött benne, de a 2015/16-os tanévtől kezdve bezárják azt, és csak a szlovák marad. A legközelebbi magyar iskola Galántán van, 22 km-re. Hasonló a helyzet a szomszédos Asszimilváson (Assimilovo) illetve a 6 km-re fekvő Trianonoson (Trianovo). A három faluból lenne 12-15 család, ahol a gyerekek értenek magyarul. Hogyan alapitsunk hétvégi iskolákat a szórványban? Milyen marketinggel vegyük rá a szülőket a szórványban, hogy a kétnyélvűség érték? Milyen programokat szervezzünk a szórványnak? Mit tehet a Szövetség, hogy az ilyen és hasonló helyzetű régiókért?