Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, vírusvédelem.
SP2 telepítés.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A szoftverek.
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Számítógépes ismeretek 5. óra
Vírusok, férgek, trójai programok
Számítógépvírusok.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A számítógép vírusokról általában
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
Vírusok.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, Hardver vírusok
Számítógépes Vírusok.
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
A számítógépes vírus 1. Számítógépvírus fogalma:     Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különbözõ káros.
A vírus olyan számítógépes program, amely önmagát sokszorozni képes, és romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Vírusok és kártékony programok
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
A XXI. századi három testőr (avagy a hálózat bosszúja)
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Vírusok eltávolítása. Vírusok eltávolítására két módszert ajánlanak Az első a biztonsági másolatról történő helyreállítás Biztonsági másolat hiányában.
Számítógépvírusok.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Hálózatok.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Számítógépes vírus.
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
A bűnözés AA számítástechnika néhány évtizedes múltja máris kapcsolatba került a bűnözéssel. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen új területe.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Mappa- és fájlműveletek
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Fájlkezelés alpafogalmai
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Szoftverek csoportosítása
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Előadás másolata:

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 2 AlapfogalmakAlapfogalmak  Számítógépvírusnak az olyan programokat nevezzük,  amelyek a rendszerbe engedély nélkül lépnek be,  önmaguk másolására, többszörözésére,  és más programok megfertőzésére képesek.  A vírusok többsége ezenkívül valamilyen esemény hatására, vagy egy előre meghatározott időpontban aktiválódva még más károkat is okozhat az állományainkban.  A vírusok tönkretehetik a programokat, a hardvereszközöket és a fájlokat egyaránt.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 3 AlapfogalmakAlapfogalmak  Férgek: A vírusok egyik alosztálya.  A féreg általában a felhasználók közreműködése nélkül terjed,  és teljes (lehetőleg módosított) másolatokat terjeszt magáról a hálózaton át.  A férgek felemészthetik a memóriát és a sávszélességet, ami miatt a számítógép a továbbiakban nem tud válaszolni.  Mivel a férgeknek nincs szükségük „gazdaprogramra” vagy „gazdafájlra” a terjedéshez, befurakodhatnak a rendszerbe, és lehetőséget adhatnak valaki másnak arra, hogy átvegye az irányítást a távolból a számítógép fölött.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 4 AlapfogalmakAlapfogalmak  Trójai faló: Olyan számítógépes program, amely hasznosnak tűnik, de valójában kártékony.  A trójai falovak úgy terjednek, ha a rászedett felhasználók megnyitják a programot, mert azt gondolják, hogy hivatalos forrásból származik.  Az informatika rohamos fejlődésével a vírusok is jelentős változáson mentek keresztül. Számos típusuk közül a legismertebbek a következők.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 5 Hogyan terjednek?  Tulajdonképpen egyetlen vírus és a legtöbb féreg sem képes terjedni, ha a felhasználó nem nyitja meg a fertőzött programot.  A veszélyes vírusok többsége elsődlegesen mellékletekben – az ekkel együtt küldött fájlokban – terjed.  Általában megállapítható, hogy egy nek van-e melléklete, mivel ekkor egy gemkapocs alakú ikon látható a levél mellett, jelezve, hogy a levélhez melléklet is tartozik, és a melléklet neve is látható.  A fényképek, a Microsoft Word programban írt levelek és az Excel táblázatok mind olyan fájltípusok, amelyeket nap mint nap kaphat ek mellékleteként. A vírus akkor indul el, amikor megnyitja a fájl mellékletét (általában duplán a mellékletikonra kattintva).

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 6 Hogyan terjednek?  A vírusok és a férgek képesek adatokat lopni az programokból, és elküldik önmagukat mindenkinek, aki az címjegyzékben szerepel.  Így tehát ha olyan t kap valakitől, amelyet nem ért, vagy olyan fájlt, amelyet nem várt, mielőtt megnyitná, mindig lépjen kapcsolatba a feladóval, és igazoltassa vele, hogy mi a melléklet tartalma.  Más vírusok internetről letöltött programok vagy barátoktól kölcsönkapott – vagy néha akár boltban vásárolt – vírusfertőzött számítógépes lemezek útján terjednek. Ezek a vírusok terjedésének kevésbé gyakori módjai.  A legtöbben ismeretlen mellékletek megnyitása útján fertőződnek meg vírussal.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 7 Honnan látszódik a fertőzés?  Amikor egy fertőzött programot elindít, talán nem is tudja, hogy vírust kapott.  A számítógép lelassulhat, lefagyhat vagy összeomolhat, illetve pár percenként újraindulhat.  Néha a vírus azokat a fájlokat támadja meg, amelyek a számítógép újraindításához szükségesek. Ebben az esetben a bekapcsoló gombot megnyomva nem lát mást, csak a fekete képernyőt.  Programjaink furcsán működnek, egyes menüpontok eltűnnek.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 8 Hagyományos vírusok  Ez a kártevőfajta napjainkra szinte teljesen eltűnt, helyüket átvették az egyszerűbb terjedési módszerrel rendelkező férgek, trójaiak.  Fájl vírusok  A fájl vírusok (pl.: "CIH", Yankee Doodle) egy egyébként hasznos állományt fertőznek meg.  A legtöbb vírus úgy fertőzi meg a fájlokat, hogy a felülírt részt elmenti, így az eredeti állapot visszaállítható.  Vannak azonban olyanok is melyek felülírják a fertőzni kívánt állomány elejét, vagy egészét, és az átírt részt nem mentik el sehova. Ilyenkor a mentesítés lehetséges ugyan - a fájlból törölhető a káros tartalom -, de működésképtelen fájlt fogunk kapni, melyet mentésből kell visszaállítani.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 9 Hagyományos vírusok  Boot vírusok  A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az operációs rendszer is lemezről töltődik be.  Ezek a vírusok arra a lemezterületre írják magukat, ahol normális esetben az operációs rendszert indító rész van, ezért amikor a gép (BIOS) megpróbálja betölteni a rendszert, helyette a vírust fogja elindítani. A vírus persze utána elindítja a rendszert is, de ekkor már a memóriában van.  A Boot vírusok a floppy lemezek Boot Sector-át vagy a merevlemezek Master Boot Record-ját fertőzik meg.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 10 Hagyományos vírusok  Makro vírusok  Olyan vírusok, melyek a Microsoft Office programjaiba ágyazódva különböző kártékony hatást fejtenek ki.  Ez akár régebbi fájl vírus különböző könyvtárakba való kibocsátása is lehet.  A makróvírusok elleni védelem érdekében a Microsoft Office szoftverekben kapcsoljuk be a makróvédelmet. Például a Word- ben és az Outlook-ban ezt úgy lehet megtenni, hogy a menüsorból az Eszközök / Makró / Biztonság funkciót választva, a megjelenő ablakban Magas vagy Közepes biztonsági szintet állítunk be.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 11 Hagyományos vírusok  Összetett (multipartate) vírusok  Az összetett vírusok több fájltípust is képesek megfertőzni (pl: doc, xls, ppt) vagy fájlokat és Boot szektorokat is egyaránt fertőznek mint pl. a OneHalf.  Tulajdonságok, melyekkel egy-egy vírus vagy kártevő rendelkezhet. Lopakodás (stealth) A lopakodó vírusok a DOS operációs rendszert megkerülve meghamisítják az információkat így játsszák ki a vírusvédelmi programokat. Látszólag tiszta (fertőzésmentes) állapotot képesek mutatni, például egy DIR parancs után a fertőzött állomány hossza az eredeti, tiszta állapotnak megfelelő értéket mutatja, illetve látszólag még a fájl tartalma is az eredeti.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 12 Hagyományos vírusok Polimorfizmus Azokat a kártevőket melyek bizonyos fertőzési ciklusonként képesek megjelenési formájukat változtatni polimorfnak nevezzük. Ezzel a módszerrel a minta alapú felismerést lehet nehezebbé vagy lehetetlenné tenni. Retro A retro funkciókkal is rendelkező kártevők célzottan a védelmi programokat támadják meg. Legyen az személyi tűzfal, Anti-Virus vagy kémprogram kereső, a kártevő megíisérli hatástalanítani, törölni, leállítani ezekből azokat, amit betanítottak neki. "Ártalmatlan" Vannak akik ártalmatlannak nevezik azokat a kártevőket, melyek nem okoznak direkt kárt. Ezek sem nevezhetők teljesen ártalmatlannak, ugyanis memóriát, processzor-időt használnak; esetleges programozási hibákból adódóan rendszer instabilitást okozhatnak; terjedésükkel lassítják a rendszereket.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 13 Mai technikák  Backdoor (hátsó ajtó) programok  A hátsó ajtó programok is trójai programok, azaz önálló szaporodásra képtelenek.  Olyan, a felhasználó számára általában nem látható program, amely telepítése után teljes kontrollt adhat a számítógép felett egy vagy több távoli személynek.  A hátsó ajtó program terjesztőjének vagy használójának így lehetősége nyílik arra, hogy az Interneten keresztül a fertőzött gépen tárolt adatokat megtekintse, módosítsa vagy törölje, de emellett segítségével "megfigyelhető" a gépen dolgozó felhasználó: követhető, hogy mely billentyűket nyomta le, milyen jelszavakat használt, mely Web-lapokat látogatta meg stb. A lehetőségek elméletileg korlátlanok, olyan mint ha a gépünk előtt ülne.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 14 Mai technikák  Hoax, azaz álhír (átverés)  Az úgynevezett HOAX-ok vagyis hamis levélriasztások csak nagymérető levélforgalom generálást idézik elő, hasznuk nincs. Ezeket a leveleket - habár félnivalónk nincs tőle - egyszerűen töröljük le.  Általános szabály, hogy ne terjesszünk tovább olyan levelet, melynek szövege a lehető legtöbb embernek történő továbbküldésre hív fel, mivel ez biztos jele az álhírek terjesztéséhez használt lánclevél-ötletnek.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 15 VírusvédelemVírusvédelem  A vírusok terjedésének megakadályozására az egyik legbiztosabb módszer a megelőzés. A vírusfertőzés során okozott károk mértéke csökkenthető:  rendszeres, vírusmentes mentéssel;  a beérkező levelek, lemezen szállított adatok használat előtti ellenőrzésével;  rezidens vírusirtó program telepítésével, amely a memóriában marad és folyamatosan ellenőrzi a használt fájlokat;  rendszeres biztonsági másolat készítésével;  jogtiszta szoftverek használatával.

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 16 VírusvédelemVírusvédelem  Norton Antivirus Corporate Edition A szoftver használata

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 17 VírusvédelemVírusvédelem  NOD 32  A NOD32 megbízható védelmet nyújt vírusok, férgek, trójaiak, kémprogramok és egyéb elektronikus kártevők ellen.  F-Secure  A számítógép megbízható védelme vírusoktól, férgektől, ismeretlen támadásoktól  Valós idejű védelem kémprogramokkal szemben, hatékony azonosítás és eltávolítás  Automatikus frissítésű vírusvédelem, azonnali reakció a legújabb fenyegetésekkel szemben