Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Automatikus diabemutató!
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Készítette: Albert Krisztina
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
A Hősök csapat vándorpóló mozgalma
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
Győr, március 10. PRIMER FORRÁSOK HASZNÁLATA A TMDK-S MUNKÁBAN.
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Zelk Zoltán Általános Angol- Német Kéttannyelvű Iskola
Éneklő ifjúság tehetség segítő és kutató programja Fontos tudnivalók.
Szendrő nevezetességei
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Világ város születik: BUDAPEST
Ennek a városnak voltam az írója
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Készítette: Szőke Gréta. A Művészetek Palotája egy többfunkciós kulturális létesítmény.Palotája Három művészeti ág kedvelőinek ad otthont : Zene Vizuálisművészet.
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Csontváry Múzeum tételhez
Tokaji múzeum.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra Szekszárd turizmusa
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Üzleti Etika A munkanélküliség
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Országgyűlési képviselő
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Dr. habil. Viskolcz Noémi csoportvezető főiskolai tanár
Nemzeti Kulturális Alapprogram Rendszerváltás előtti helyzet Rendszerváltás előtti helyzet Létrehozása – évi XIII. tv. Létrehozása – évi XIII.
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
Bodnár Gyula és a fővárosi kirándulóvonatok Hegedüs Ábel HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Térképtár MFTT (GKE), 2013.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár tudományos és közművelődési tevékenysége.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Magyar Nemzeti Múzeum ( )
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
Múzeumok 10 megye múzeum.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Készítette: Jurai Bianka Szentes Emma Farkas Fanni.
Mezőnagymihály, december 9.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Museé d’Orsay Párizs Panyik Sára.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
 Az évi világkiállításra készült  Összmagassága :324 m  Torony: 300 m  24 m: tévé-adóantenna.
MTM Budapest Holler Judit
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában
TURISZTIKAI SZEZONÉRTÉKELÉS
Paál Zsuzsanna: Néprajzi gyűjtés módszerei: Az élettörténeti módszer
AZ EX LIBRIS KÖNYVTÁRI TEADÉLUTÁN A KÁROLYIBAN OKTÓBER 25. ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA KÖNYVTÁROSTANÁR.
SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁR ARCULATÉRTÉKELÉS 2004.
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)

A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András ( ), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg. A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András ( ), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Egyben az ország egyik legrégibb múzeuma. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Egyben az ország egyik legrégibb múzeuma. A múzeum alapítója dr.Jósa András vármegyei főorvos, korának kiváló koponyája, „ amatőr” régész, akinek tevékenysége meghatározta a múzeum létét is. A múzeum alapítója dr.Jósa András vármegyei főorvos, korának kiváló koponyája, „ amatőr” régész, akinek tevékenysége meghatározta a múzeum létét is.

1871-ben született meg az első „ kiállítás” két vitrin alakjában, melyeket az akkori vármegyeháza főispáni lakosztályában helyeztek el. A legfőbb gyűjtő Jósa András, akinek gyakran páciensei „ fizettek” egy-egy régészeti lelettel ben született meg az első „ kiállítás” két vitrin alakjában, melyeket az akkori vármegyeháza főispáni lakosztályában helyeztek el. A legfőbb gyűjtő Jósa András, akinek gyakran páciensei „ fizettek” egy-egy régészeti lelettel től Ő lett a Szabolcs vármegyei Régészeti Társulat elnöke is. A gyűjteménynek híre szállt, mivel a Budapesten 1876-ban megrendezett régészeti világkiállításon is szerepeltek az innen származó tárgyak 1872-től Ő lett a Szabolcs vármegyei Régészeti Társulat elnöke is. A gyűjteménynek híre szállt, mivel a Budapesten 1876-ban megrendezett régészeti világkiállításon is szerepeltek az innen származó tárgyak

1899 májusában nyílt meg a most már múzeumnak nevezett intézmény a nagyközönség előtt. A megyeházán, immáron Nyíregyházán kapott egy termet és egy helyiséget. A későbbiekben egyre nagyobb területtel gazdálkodhatnak a mindenkori múzeumigazgatók, de végleges megoldást az jelentett, amikor 1971-ben az egykori Pénzügyigazgatóság épületébe költözhetett az intézmény. Ma is itt található májusában nyílt meg a most már múzeumnak nevezett intézmény a nagyközönség előtt. A megyeházán, immáron Nyíregyházán kapott egy termet és egy helyiséget. A későbbiekben egyre nagyobb területtel gazdálkodhatnak a mindenkori múzeumigazgatók, de végleges megoldást az jelentett, amikor 1971-ben az egykori Pénzügyigazgatóság épületébe költözhetett az intézmény. Ma is itt található. Az 1868-as alapítású Jósa András Múzeum megyei (Szabolcs- Szatmár- -Bereg) gyűjtőkörű intézmény. Az 1868-as alapítású Jósa András Múzeum megyei (Szabolcs- Szatmár- -Bereg) gyűjtőkörű intézmény.

Gyűjteményei: régészeti, néprajzi, helytörténeti, művészettörténeti, iparművészeti, numizmatikai. Gyűjteményei: régészeti, néprajzi, helytörténeti, művészettörténeti, iparművészeti, numizmatikai. Állandó kiállítások: Jósa András-, Benczúr Gyula-, Krúdy Gyula- emlékkiállítás; A nyíregyházi huszárezred története; XVI-XVII.sz.-i pénzforgalom a megye területén. Állandó kiállítások: Jósa András-, Benczúr Gyula-, Krúdy Gyula- emlékkiállítás; A nyíregyházi huszárezred története; XVI-XVII.sz.-i pénzforgalom a megye területén. Időszaki kiállítások: Barbárok a Birodalom peremén; Utak a múltba – az M3-as autópálya régészeti leletmentéseinek anyaga; Zsák Zoltán fotográfus emlékkiállítása. Időszaki kiállítások: Barbárok a Birodalom peremén; Utak a múltba – az M3-as autópálya régészeti leletmentéseinek anyaga; Zsák Zoltán fotográfus emlékkiállítása.

Tavaszi Programok

A múzeum elérhetőségei: Nyitva tartás szezonban: I.01.-XII.31.: 10-17h Nyitva tartás szezonban: I.01.-XII.31.: 10-17h Cím: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21. Cím: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér Web: jam.nyirbone.hu Web: jam.nyirbone.hujam.nyirbone.hu T/F: (42) T/F: (42)

Jósa András mellszobra