A munkaerő-felmérés módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
A makrgazdasági munkakínálat:
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Szociális munka VI. Munkanélküliek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Túl magasak-e Magyarországon az adóterhek? Készített: Fekete Zsófia júniusa.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Foglalkoztatás szeminárium
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A szociálpolitika aktuális kérdései
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Munkanélküliség fogalma, típusai
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
A népesség összetétele
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtani feladatok
Aktivitás, közfoglalkoztatás, esélyek Budapesten Kulinyi Márton
A munkaerőpiac áttekintése
„Út a munkához”program
PIHENŐIDŐK.
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A munkaerő-felmérés módszertana

A munkaerő-felmérés módszertana 1. A MAGYAR MUNKAERŐ-FELMÉRÉS KIALAKULÁSA Elvárás a rendszerrel szemben a népszámláláshoz, illetve a munkaerőmérleghez hasonlóan az összes munkaerő-piaci kategóriát átfogja; • gyakorisága megfeleljen ahhoz, hogy a munkaerő-piaci változásokat nyomon kövesse Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office, ILO) ajánlásai

A MUNKAERŐ-FELMÉRÉS VONATKOZÁSI KÖRE ÉS GYAKORISÁGA magánháztartásokban élő népességre Demográfiai adatok Háztartás összes tagja Gazdasági aktivitással kapcsolatos adatok 15-74 népesség A háztartás fogalma A vonatkozási hét vagy referenciaidőszak 1992 és 2002 között az adatfelvételre minden hónapban a 19. napot magában foglaló héten került sor Jelenleg minden hónapban

3. MUNKAERŐ-FELMÉRÉS FOGALMAI - A gazdasági aktivitás - Gazdaságilag aktív népesség: a népesség azon része, amelyik munkavállalóként vagy munkakeresőként megjelenik a munkaerőpiacon, azaz a foglalkoztatottak és a munkanélküliek. Gazdaságilag inaktív népesség: akik nem tartoznak sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek körébe.

- Foglalkoztatottság - Foglalkoztatottnak tekinthető mindenki, aki a vonatkozási héten legalább egyórányi, jövedelmet biztosító munkát végzett (egyórás kritérium), vagy rendszeres munkájától csak átmenetileg volt távol. Kivétel: sorkatona (2004-ig) Gyes/gyed (változó egyes időszakokban)

A jövedelmet biztosító munka fogalma Munkának számít az alkalmazottként, társas vállalkozás vagy szövetkezet tagjaként, alkalmi vagy idénymunkásként, egyéni vállalkozóként, bedolgozóként, segítő családtagként a háztartáshoz tartozó gazdaságban, vagy vállalkozásban végzett tevékenység, a megbízási szerződés vagy szóbeli megállapodás keretében végzett munka. Jövedelem: pénzjövedelem: munkabér vagy vállalkozásból eredő haszon, függetlenül attól, hogy közvetlenül a munkavégzés után vagy későbbi időszakban realizálódik; természetbeni bér vagy juttatás; részesedés a háztartáshoz tartozó gazdaságból, vállalkozásból származó jövedelemből segítő családtagként végzett tevékenység alapján.

Alulfoglalkoztatottak Két típus: Látható (visible) Pl.: nagyobb óraszámban szeretne dolgozni Mérhető Látens (invisible) Pl.: szakképzettségnél alacsonyabb foglalkoztatás Nem mérhető Alulfoglalkoztatottnak tekintjük mindazon foglalkoztatottakat: akiket a munkáltató gazdasági körülményei miatt nem tud teljes munkaidőben foglalkoztatni; akiknek van ugyan rendszeres, jövedelmet biztosító munkájuk, de a vonatkozási héten gazdasági okokra hivatkozva munkáltatójuk átmenetileg szüneteltette a munkát, és egyben szeretnének többet dolgozni.

Munkaidő Szokásos (munkarend szerinti) munkaidő Ténylegesen ledolgozott munkaidő Teljes munkaidő Részmunkaidő

Munkanélküliség A munkanélküliség fogalma a vonatkozási héten nem dolgoztak, és nincs is olyan munkájuk, amelytől átmenetileg távol voltak; aktívan kerestek munkát a kikérdezést megelőző négy hétben; munkába tudnának állni két héten belül, ha találnának megfelelő munkát (rendelkezésre állás).

Munkanélküliség Az aktív munkakeresés kritériuma A rendelkezésre állás kritériuma a munkával nem rendelkező személy, ha találna állást, munkába tudna állni két héten belül Tartósan munkanélküliek

Gazdaságilag nem aktív népesség A népesség tekintélyes részét alkotják azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak munkát vállalni. Munkavállalási kor alatt és feletti korosztály Életszakasz kérdése, egészségügyi állapot kérdése Inaktív: a vonatkozási héten nem dolgoztak szeretnének dolgozni, de nem keresnek aktívan munkát Kerestek munkát, de nem tudnának állni 2 héten belül munkába állni

Passzív munkanélküliek „Sajátos csoport” „a munkaerőpiacról kényszerítő körülmények következtében távolmaradók” Passzív: a vonatkozási héten nem dolgoztak szeretnének dolgozni, de nem keresnek aktívan munkát vagy munkaerő-piaci okokból (nincs a szakmájuknak megfelelő munka); vagy kedvezőtlen személyi jellemzőik miatt (hiányzik a szükséges képzettségük, illetve túl fiatalok, vagy túl idősek ahhoz, hogy munkát találjanak); munkába tudnának állni 2 héten belül „rejtett munkanélküliség”

Számított mutatók Munkanélküliségi ráta=M/GA Tartósan munkanélküliek aránya: TM/M Gazdasági aktivitási arány=GA/N Foglalkoztatási ráta=F/N Munkavállalási korú népesség,: Hagyományos: 15–54 éves nő, 15–59 éves férfi Aktuális, a nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelése által az adott évre meghatározott életkorok, 15–64 éves népesség (nemzetközi összehasonlítás); 15–74 éves népesség (munkaerő-felmérés alapértelmezése); 15–24 éves népesség (fiatalok munkaerő-piaci helyzetének megfigyeléséhez).

MUNKAERŐ-FELMÉRÉS FOGALMAI SZÁMOKBAN (2011) Foglalkoztatottak 3 781 200 fő Gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak+ munkanélküliek) 4 256 000 fő Elbocsátások, kilépések Új felvételek, visszahívások Munkanélküliek (nem foglalkoztatottak, de munkát keresők vagy visszahívásra várók) 474 800 fő Népesség (15-74 év) 7 686 400 fő Új belépők, visszalépők Lemorzsolódók, nyugdíjba vonulók Gazdaságilag inaktívak Kb. 3 430 400 fő (ebből: 115 800 fő passzív munkanélküli)