PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 4 FORMÁLIS TERVEZÉSI MODELL LÉTREHOZÁSA Németh Gábor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 7.7.
ADATBÁZISOK.
Programozás III OOP ALAPOK.
Rendszerfejlesztés.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Képességszintek.
A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége.
2. Rendszer fejlesztés
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Műveletek logaritmussal
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
13.a CAD-CAM informatikus
Adatbázis-kezelés.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
Hernyák Zoltán XML validálás.
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Szoftvertechnológia Bevezetés.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
P ROGRAMOZÁS C# - BAN Kivételkezelés. P ÉLDA I. Nullával való osztás miatt kapjuk a hibaüzenetet.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Adatbázis-kezelés JAG,
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
NEMFORMÁLIS KÖVETELMÉNYEK ÁTALAKÍTÁSA FORMÁLIS SPECIFIKÁCIÓKKÁ Németh Gábor.
ABSZTRAKT TERVEZÉSI MODELL Németh Gábor. 2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 2 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ Az ABSZTRAKT (ALGEBRAI) SPECIFIKÁCIÓs módszernél.
Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait.
Adatbázis-kezelés.
Termelő-fogysztó modell. A probléma absztrakt megfogalmazása: informális leírás. Adott egy N elemű közösen használt tároló, N  1. Adott a folyamatoknak.
Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems Monitor komponensek fejlesztése okostelefon platformra.
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
Programozás, programtervezés
UML modellezés 3. előadás
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 12 ASSZOCIATÍV SZÁMÍTÓGÉPEK Németh Gábor.
Valószínűségszámítás II.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
előadások, konzultációk
CMMI - VALIDÁCIÓ Suba Gergely.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 2 ELOSZTOTT RENDSZEREK ALAPJAI Németh Gábor.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 7 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 8 MULTIPROCESSZOROS RENDSZEREK OPERÁCIÓS RENDSZEREI Németh Gábor.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Félcsoport (semigroup) = ({s},{ *: s s  s [infix]}. semigroup is a type specification = sorts: s oprs: *: s s  s [infix] eqns: m 1, m 2, m 3  s (m 1.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 3 ESEMÉNYEK SORRENDEZÉSE Németh Gábor.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Programozási alapok.
Operációs rendszerek.
Neumann János Informatikai Kar
Számítógépes algoritmusok
Előadás másolata:

PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 4 FORMÁLIS TERVEZÉSI MODELL LÉTREHOZÁSA Németh Gábor

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák2 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 1 SYSTEM: never ready; if ready: doesn’t work; if works: doesn’t do what I want; if does what I want: I am wrong.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák3 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 2 RENDSZERTERVEZÉSI LÉPÉSEK: 1.Meg kell határozni az ELŐFELTEVÉSEKet (rend- szerre vonatkozó korlátozások; a rendszernek csak ezen feltételek mellett kell helyesen működnie). 2.SPECIFIKÁCIÓK megadása (a rendszer helyes működésének kritériumai). 3.Elő kell állítani a rendszer MODELLjét (az algoritmikus megoldást). 4. A megoldás helyességét formálisan BIZONYÍTANI KELL (az előfeltevések és a specifikációk alapján).

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák4 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 3 Az ellenőrző vizsgálat nagy rendszerek esetén túl hosszú időt igényel (vagy nem is lehet teljes). A szükséges javítások érdekében külön kell választani a logikai megoldás hibáit (az algoritmikus hibákat) és a megvalósítási hibákat. A logikai megoldás hibái a tervezési modell formális bizonyításával deríthetők ki. Az ellenőrző vizsgálat most már csak a logikailag helyes megoldás megvalósításának helyességét kell, hogy ellenőrizze.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák5 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 4 A felhasználó szemszögéből a rendszer egy fekete doboz (entitás), mely környezetével egy porton keresztül kommunikál. KÖRNYEZET RENDSZER PORT üzenetek

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák6 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 5  A gyakorlatban célszerű finomítani a modellt, mert  A tervezés során a rendszert egymással kommunikáló alrendszerekké particionáljuk (entity-relationship model), így a kezdeti és a későbbi részletezési szintek eltérőek lennének.  Egy tervezési problémánál a környezet eseményeinek csak egy részhalmazát tekintjük.  A környezetet is egy entitásnak tekintjük, portja a rendszer felé eseményeinek csak egy részét teszi láthatóvá.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák7 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 6 KÖRNYEZET RENDSZER PORT Következmény: a rendszer specifikációit a rendszer által megfigyelhető eseményekre kell alapozni!

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák8 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 7 Kezdetben a megoldandó feladat nemformális, nemteljes és ellentmondásokat tartalmazó megfogalmazása áll rendelkezésünkre. Létre kell hozni a formális, teljes és ellentmondásmentes specifikációkat.  Célunk egy nemlétező fekete macska megfogása egy sötét szobában.  Oka: minden formális módszer a valóság valamilyen szempontú közelítése.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák9 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 8 ”Elég jó” formális specifikációs módszert kell választani. (Nincs legjobb.) Két fő csoport:  modell-alapú és  absztrakt (algebrai) specifikációs módszerek.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák10 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 9 A nemformális - formális leírások közötti rés mértékéről a tervezendő rendszer viselkedése ad felvilágosítást. A viselkedés szimulációja azonban nagy rendszerek esetén nem célszerű a tervezés ezen fázisában:  Csak a már megtervezett rendszer szimulálható (a problémák csak hosszú idő múlva derülnek ki).  A szimulációs csomag is nagy lesz; saját hibákkal.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák11 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 10  A szoftver tervezésben népszerű ”vízesés” eljárás a tervezett rendszer viselkedését csak a legutolsó lépésben (későn) adja meg.  Célszerű egy NAGYON EGYSZERŰ NYELV létrehozása (mely elég egyszerű ahhoz, hogy elkerüljük a használatából eredő hibákat), mely lehetővé teszi az e nyelven írt SPECIFIKÁCIÓK KÖZVETLEN VÉGREHAJTÁSÁt (a rendszer viselkedésének kiderítését).

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák12 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE LÉPÉS:a nemformális, nemteljes és ellentmondásos specifikációkat formális, nemteljes és ellentmondásos specifikációkká alakítjuk át.  A nemformális - formális transzformációra egy nagyon egyszerű deklaratív nyelvet választunk.  A formális specifikáció a valós világnak kell megfeleljen, nem pedig annak (nagyon bonyolult) természetes nyelvű leírásának!

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák13 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 12 Következéskép, nincs értelme a természetes nyelvű leírást nagyon megközelíteni (ellentétben sok programozó álmával), ami a rendszertervezés kezdetén maga is csak egy bizonytalan kívánság közelítése.  A hangsúlyt a koncepciók és hatásuk könnyű és félreérthetetlen értelmezésére helyezzük.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák14 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 13  PÉLDA: szoftver tervezés.  (Egy természetes nyelven megfogalmazott feladatot egy másik nyelven, pl. C nyelven kívánjuk megoldani.)  Jóslat Andreas Rudigeriusnak: ”arare rus Dei dignus” (latin anagramma; magyarul kb.: méltó vagy az Úr kertjének művelésére.)  Próbáljuk meg a feladatot német nyelven értelmezni (pap vagy orvos, a Gottesäcker egyben a temető szinonímája is!).  (Orvos lett, akik általában szorgosan megtöltik a temetőket.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák15 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 14  A nyelvi szerkezet feleljen meg a feladat viselkedési szerkezetének.  Egzisztenciálisan kvantifikált elsőrendű logikán alapuló deklaratív nyelv kívánatos.  PÉLDA: status (Processor, ok)  (A processor objektum osztályból van néhány olyan Processor entitás, melynek állapota ok.)  PÉLDA: not status (Processor, ok)  (A processzor objektum osztályban nincs olyan Processor entitás, melynek állapota ok.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák16 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE LÉPÉS:a formális, de még nemteljes és ellentmondásos specifikációkat alakítsuk át formális és teljes, de még ellentmondásos specifikációkká.  Ehhez felhasználói beavatkozás kell.  A hiányt a rendszer viselkedéséből lehet kideríteni.  Elméletileg nem lehet automatikusan kitölteni a hiányt.  Interaktív rendszer. (Ki kell választani egyetlen eseményt a jelenleg végrehajthatók közül, mert ebben a tervezési fázisban még nincs összefüggő végrehajtási gráf.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák17 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 16  Elő- és utófeltételekre alapozott esemény- szabályokat használunk. (Meghatározzák, hogy az esemény mikor léphet fel és fellépésének mi lesz az eredménye.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák18 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE LÉPÉS: az ellentmondásokat feloldjuk.  Az ellentmondások megtalálásához és feloldásához a modell feltétel nélküli eldönthetőségét és végrehajt- hatóságát biztosítani kell. (Ellenkező esetben a hiányok és az ellentmondások megakadályozhatnák a rendszer bizonyos részeinek felderítését.)  Ez megnehezíti az absztrakt specifikációk leírását. (Ezek definíció szerint nem végrehajthatóak.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák19 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 18  A rendszertervezés ÖSSZETÉTELen alapul. A rendszer modelljét pontosan definiált és kipróbált részekkel bővítjük:  A rendszertervezés minden közbenső lépése JÓL DEFINIÁLT, NEMTELJES RENDSZERt ad.  A felülről-lefelé történő tervezés (”vízesés modell”) mindig teljes, de nem teljesen definiált rendszert ad. 

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák20 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 19 ESEMÉNYSZINTŰ GRANULARITÁSt használunk. Az elő- és utófeltétel alapú eseményszabályok meg- felelnek a logikai órák részleges sorrendezésének.  A tervezés közbenső fázisainak nemteljessége és ellentmondásossága elméletileg lehetetlenné teszi a teljes sorrendezést. (Nem tudunk pl. real-time rendszereket vagy szorosan csatolt multiprocesszoros rendszereket modellezni.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák21 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 20 AZ ÜZENETET OBJEKTUMNAK TEKINTJÜK (egy entitás már elküldte, a másikhoz még nem érkezett meg). A MODELL a rendszer viselkedését specifikálja, NEM FOGLALKOZIK A MEGVALÓSÍTÁSSAL. A MODELL egyszerűen formalizálja az egyenként leírt viselkedés elemeket és A FELHASZNÁLÓRA BÍZZA A MEGFELELŐ ESEMÉNYSORREND KIALAKÍTÁSÁT.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák22 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 21  AZ ALULRÓL-FELFELÉ SPECIFIKÁLÓ ELJÁRÁS NEM GARANTÁLJA A SPECIFIKÁCIÓ ELÉRHETŐSÉGÉT.  (A specifikáció elérhető, ha bármelyik érvényes állapot elérhető bármelyik érvényes állapotból a megengedett műveletek véges számú alkalmazásával.)  Az elérhetőség biztosítására felülről-lefelé formális tervezés kell.  A megvalósításhoz felülről-lefelé formális tervezés kell.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák23 ELOSZTOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE - 22 nemformális, nemteljes és nemkonzisztens feladatmegfogalmazás formális, teljes és ellentmondásmentes logikai modell összetétel megvalósítás tervezési modell A vízesés eljárás biztosítja a rendszer elérhetőségét.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák24 SXL NYELV - 1 Közvetlenül végrehajtható specifikációs nyelv a nemformális - formális transzformáció elősegítésére. A nyelv előre definiált objektum osztályok (object class) konkrét objektum egyedeit kezeli.  Minden objektum a megfelelő objektum osztályra előre definiált tulajdonság halmazból tetszőleges számú tulajdonsággal (property) rendelkezik.  Egy tulajdonság értéke egy előre meghatározott tartományba (domain) kell essen. Az objektumok közötti kapcsolatokat relációkkal (fact) írjuk le.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák25 SXL NYELV - 2 A tervezési eljárás elején a következő koncepcionális modellünk van: KÖRNYEZET RENDSZER PORT  Ez a modell implikálja, hogy a környezet speci- fikációit a rendszer elő- feltevéseiként (korláto- zásaiként) örököljük.  Ezeket automati- kusan teljesíteni kell a rendszer formális specifiká- cióinak végrehaj- tásakor (absolute constraint).

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák26 SXL NYELV - 3  PÉLDA: always controls (Buffer, Processor)  (Minden modell állapotban van egy Buffer egység által vezérelt Processor egység.) A granularitás esemény szintű, de gyakran célszerű hierarchikus leírást alkalmazni a rendszer különböző részeire.  dynamic constraint:  auto EseményNév  before ElőFeltétel  after UtóFeltétel  (Az esemény automatikusan és azonnal végrehajtódik, ha előfeltétele teljesül.)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák27 SXL NYELV - 4  PÉLDA: Egy több számítógépből álló feldolgozó rendszer feldolgozandó feladatokat fogad egy közös átmeneti tárolóban. Ha van egy várakozó feladat az átmeneti tárolóban, akkor egy szabad számítógép elkezdi feldolgozását. A feladat feldolgozása után az eredményt elküldjük a rendeltetési helyre. Bármelyik számítógép bármikor meghibásodhat és egy meghibásodott számítógépet bármikor kijavíthatunk és visszatehetünk a rendszerbe. Azonosítsuk az SXL elemeket, végigmenve az eredeti nemformális megfogalmazás mondatrészein.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák28 SXL NYELV - 5  Egy több számítógépből álló feldolgozó rendszer  objektum osztály a számítógépek számára:  object processor  feldolgozandó feladatokat fogad  esemény a feladat érkezésére:  event request_arrival  before request (, no)  after request (, yes)

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák29 SXL NYELV - 6  egy közös átmeneti tárolóban.  objektum osztály egyetlen átmeneti tároló objektum részére:  object buffer  property request: {yes, no}.  De ekkor pótolható a hiány a feladat beérkezésének eseményénél (hova érkezik a feladat):  event request_arrival  before request (b, no)  after request (b, yes). Csak addig kell kiírni a buffer név karaktereit, amig egyedileg azonosíthatóvá válik.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák30 SXL NYELV - 7  Ha van egy várakozó feladat az átmeneti tárolóban, akkor egy szabad számítógép elkezdi feldolgozását.  esemény a feldolgozás elkezdésére:  event processing_starts  before status (P, free)  A processor objek-  and request (b, yes) tum osztálynak  and starts (b, P) lesz egy status nevű  after status (P, busy) tulajdonsága,  and request (b, no). eddig free és busy értékekkel.  fact starts (buffer, processor). A magyar nyelvű leírásból NEM látható (nem teljes a feladat megfogalmazása)!

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák31 SXL NYELV - 8  A feladat feldolgozása után  esemény a feldolgozás befejezésére:  event processing_terminates  before status (P, busy)  after status (P, free)  and new message (Msgid, P, destiny, result).  az eredményt  objektum osztály az eredmények számára:  object message  property sender,  receiver,  content: {result}.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák32 SXL NYELV - 9  elküldjük  reláció a számítógép (osztály) és az üzenet (osztály) között:  fact sends (processor, message).  a rendeltetési helyre.  objektum osztály egyetlen rendeltetési hely objektummal:  object destiny.

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák33 SXL NYELV - 10  Bármelyik számítógép bármikor meghibásodhat  esemény egy számítógép meghibásodására:  event processor_fails  before status (P, free) or status (P, busy)  after status (P, down).  új tulajdonság érték.  és egy meghibásodott számítógépet bármikor kijavíthatunk és visszatehetünk a rendszerbe.  esemény egy számítógép kijavítására:  event processor_repaired  before status (P, down)  after status (P, free).

2015Németh Gábor: Párhuzamos architektúrák34 SXL NYELV - 11  Meg kell adni a rendszer kezdeti állapotát.  Az interaktív végrehajtással a hiányzó specifikációk és/vagy korlátozások, illetve az ellentmondások felderíthetők és kiküszöbölhetők.