Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok."— Előadás másolata:

1 WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok elérésére. Forrás:

2 WSDL alapismeretek A WSDL egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok elérésére. A WSDL a Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv – rövidítése. A WSDL-t XML-ben írták. A WSDL egy XML dokumentum. A WSDL-t a Web szolgáltatások leírására használják. A WSDL-t a Web szolgáltatások elhelyezésére is használják. A WSDL még nem W3C szabvány.

3 WSDL alapismeretek A WSDL dokumentum szerkezete
A WSDL az alábbi fő elemek felhasználásával határozza meg a web szolgáltatást: <portType> a web szolgáltatás által végrehajtódó műveletek, <message> a web szolgáltatás által használt üzenetek, <types> a web szolgáltatás által használt adat típusok, <binding> a web szolgáltatás által használt kommunikációs protokollok. Egy WSDL dokumentum átfogó szerkezete a következőképpen néz ki: <definitions> <types> definition of types </types>

4 WSDL alapismeretek <message> definition of a message....
 <portType> definition of a port </portType> <binding> definition of a binding.... </binding> </definitions>

5 WSDL alapismeretek WSDL portok
A <portType> elem a legfontosabb WSDL elem. Ez az elem meghatározza a web szolgáltatást, a végrehajtható műveleteket, és a befoglalt üzeneteket. WSDL üzenetek A <message> elem meghatározza egy művelet adatelemeit. WSDL típusok A <types> elem meghatározza a web szolgáltatás által használt adattípusokat. WSDL kötések (bindings) A <binding> elem mindenegyes portra meghatározza az üzenet formátumát és a protokoll jellemzőit.

6 WSDL alapismeretek Egy WSDL dokumentum egyszerűsített részlete:
<message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message>  <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message> <portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType> 

7 WSDL alapismeretek WSDL portok
A WSDL port leírja a web szolgáltatás által közzétett interfészeket (megengedett műveleteket). A port meghatározza a web szolgáltatás kapcsolódási pontját. Ez a hagyományos programozási nyelvek függvény könyvtárához (vagy egy modulhoz, vagy egy osztályhoz) hasonlítható. Minden művelet pedig a hagyományos programozási nyelv egy függvényéhez hasonlítható.

8 WSDL alapismeretek Művelet típusok one-way (egyirányú)
a művelet fogadhat üzenetet, de nem fog küldeni választ, request-response (kérés-válasz) a művelet fogadhat kérést, és választ fog küldeni, solicit-response (kérelem-válasz) a művelet küldhet egy kérést és választ fog várni, notification (közlés) a művelet üzenetet küldhet, de nem fog várni válaszra.

9 WSDL alapismeretek Egy one-way művelet példa
<message name="newTermValues"> <part name="term" type="xs:string"/> <part name="value" type="xs:string"/> </message><portType name="glossaryTerms"> <operation name="setTerm"> <input name="newTerm" message="newTermValues"/> </operation></portType >

10 WSDL alapismeretek Egy request-response művelet példa:
<message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message> <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message> <portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType>

11 WSDL alapismeretek A WSDL kötések meghatározzák a web szolgáltatáshoz az üzenet formátumát és a protokoll jellemzőit. <message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message> <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message><portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType>

12 WSDL alapismeretek <binding type="glossaryTerms" name="b1">
<soap:binding style="document"transport=" /> <operation> <soap:operation soapAction=" <input> <soap:body use="literal"/>

13 WSDL alapismeretek </input> <output>
<soap:body use="literal"/> </output> </operation> </binding>

14 A WSDL és a UDDI A UDDI (Universal Description, Discovery and Integration – univerzális leírás, felderítés és integráció) egy directory (jegyzék, könyvtár) szolgáltatás, ahol a vállalkozások bejegyezhetnek (regisztrálhatnak) és kereshetnek web szolgáltatásokat. A UDDI egy platform-független keret, amely az Internet használatával lehetővé teszi a szolgáltatások leírását, vállalkozások felderítését és az üzleti szolgáltatások integrálását. A UDDI a Universal Description, Discovery and Integration rövidítése. A UDDI egy könyvtár a web szolgáltatások információinak tárolására. A UDDI a web szolgáltatási interfészek könyvtára, melyet WSDL-lel írnak le. A UDDI a SOAP segítségével kommunikál. A UDDI be van építve a Microsoft .NET platformjába.

15 A WSDL és a UDDI Mire alapoz a UDDI?
A UDDI használja a World Wide Web Consortium (W3C) és az Internet Engineering Task Force (IETF) Internet szabványait, mint pl. XML, HTTP és a DNS protokollok. A UDDI a web szolgáltatások interfészeinek leírásához a WSDL-t használja. Továbbá a platformok közötti (cross platform) programozást is megcélozza a SOAP befogadásával, mely XML Protocol üzenetváltási specifikációként ismert és a W3C Web site-on található.

16 A WSDL és a UDDI A UDDI specifikáció a következő problémák megoldásában segíthet: lehetővé válik a megfelelő vállalkozás online felderítése a több millióból, a felfedezett előnyös vállalkozással lehetővé teszi a kereskedés módjának meghatározását, új vásárlók elérése, a meglévő vásárlók hatékonyabb elérése, bővülő ajánlatok és szélesedő piaci elérhetőség, a vásárló-vezérelt szükségletek megoldása a gátak eltávolításával, ami lehetővé teszi a gyors részvételt a globális Internetes gazdaságban, a szolgáltatási és üzleti folyamatok programozott leírása egyetlen, nyílt és biztonságos környezetben.


Letölteni ppt "WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések