Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

Iskolai tehetséggondozás a Rendőrképzésben TÁMOP / Előadó: Nemes Ferenc r. alezredes.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
dr. Sisák Attila pénzügyőr százados február 18.
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
A Rendőrség szolgálati tagozódása
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
Szerző: Dr. Kónya József ny. ezredes c. egyetemi docens
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
1. ábra Hajdú-Bihar megye közbiztonságának helyzetéről, valamint a határőrizet rendjéről Debrecen március számú ábra.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Büntetőeljárás-jog.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Az emberi élet, a nemi és családi kapcsolatok, valamint a természet új Btk. szerinti védelme január 10. dr. Tisza-Papp Judit, főosztályvezető-helyettes.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
INTERNETES – SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÜLDÖZÉSSEL FOGLALKOZÓ HAZAI HATÓSÁGOK AKTUÁLIS BEMUTATÁSA Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra II., Budapest.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Belügyi Tudományos Tanács Velünk Élő Tudomány Dr. Dános Valér.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
LEGYÉL TANÍTÓ!.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az orvos szabálysértési felelőssége
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
A rendészet szervei.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Kábítószer a magyar jogban
XVII. ker. Rendőrkapitányság
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1. Jogelőd intézmények
Az egyetem létrehozásának célja
NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Belső Biztonsági Alap I
Határon átnyúló rendészeti együttműködések „A rendőrség és a magánbiztonsági vállalkozások együttműködési lehetőségei” Előadó: Végső Attila r. alezredes.
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Specializáció választás
A Rendőrség szolgálati tagozódása
Az ügyészi szervezet és feladatok
Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
VÁCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI BESZÁMOLÓJA
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Beszámoló a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság évi munkájáról
Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
Az egyetem létrehozásának célja
Miért éppen az NKE RTK biztonsági szakirány?
Büntetőeljárás
A jogrendszer tagozódása
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Előadás másolata:

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar

Szakirány választási segédlet

Rendőr szeretnél lenni? Igen Nem Haladj tovább! Viszontlátásra! A rendészettudományi karon számos civil szakirány is működik

Tiszt szeretnél lenni? (A tisztek jellemzően kiemeltebb, fontosabb feladatot látnak el és ők irányítják a tiszthelyetteseket) Igen Nem Haladj tovább! Viszontlátásra! Tisztehelyettesként is rendőrré lehet válni. Ehhez elegendő valamelyik rendészeti szakközépiskola elvégzése

Civil ruhás rendőr szeretnél lenni Civil ruhás rendőr szeretnél lenni? (olykor a civil ruhás rendőröknek is egyenruhát kell húzni és ez fordítva is igaz) Igen Nem Haladj tovább! Viszontlátásra! Az egyenruhás szakirányokra vonatkozó információkat másik tájékoztatóban találod (közlekedésrendészet, közrendvédelem, határrendészet, igazgatásrendészet)

Civil ruhás helyszínelő rendőrtiszt szeretnél lenni? Igen Nem ……………. Haladj tovább! Magyarországon a bűnügyi helyszínelők jellemzően tiszthelyettesek, és az ő irányításukat látják el a tisztek. Ellentétben a sorozatokban látottakkal ők szinte soha nem folytatják le a teljes nyomozást, csak a sürgős, azonnali nyomozati cselekményeket.

A civil ruhás rendőrtiszt jellemzően nyomozó A civil ruhás rendőrtiszt jellemzően nyomozó. Itt három lehetőség van a rendőrségen belül Bűnügyi nyomozó szakirány Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány Bűnügyi hírszerző szakirány Ide érettségi után nem lehet bekerülni, mivel csak belső pályázóknak – rendőröknek van erre lehetősége

Bűnügyi nyomozó szakirány Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány Jelen tájékoztató e két szakirány bemutatását célozza: Bűnügyi nyomozó szakirány Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány

Nappali munkarend „Civil” szakirányok Rendőri szakirányok Bűnügyi igazgatási alapképzési szak bűnügyi hírszerző bűnügyi nyomozói szakirány gazdaságvédelmi nyomozói szakirány pénzügyi nyomozói szakirány Rendészeti igazgatási alapképzési szak büntetés-végrehajtási szakirány igazgatásrendészeti szakirány határrendészeti szakirány közlekedésrendészeti szakirány közrendvédelmi szakirány vám és jövedéki igazgatási migrációs szakirány biztonsági szakirány (önköltséges) Katasztrófavédelem alapképzési szak katasztrófavédelmi műveleti tűzvédelmi és mentésirányítási iparbiztonsági „Civil” szakirányok Rendőri szakirányok Jelentkezés csak hivatásos állomány számára

1. Bűnügyi nyomozó szakirány: Feljelentések, vagy a rendőrség, vagy más hatóság észlelése alapján elrendelt nyomozásokat lefolytatja. Ennek során vannak kollégák, akik bejelentés alapján bűncselekmény helyszínére mennek. Irányítják, illetve lefolytatják a helyszíni szemlét. Nyomokat kutatnak, rögzítenek stb. ha lehetséges, akkor forró nyomon üldözik és megkísérlik elkapni az elkövetőt vezetők, akik a nyomozás elrendelése után meghatározzák, hogy ki végezze el a nyomozást és koordinálják a munkát lefolytatják a nyomozást. Ennek keretében elemzik, értékelik a begyűjtött adatokat, információkat és a törvényes keretek betartásával felderítik az elkövetőket. Ehhez többek között házkutatásokat, lefoglalásokat, bizonyítási kísérleteket, felismerésre bemutatásokat, kihallgatásokat hajtanak végre. Egyes cselekményeket egyedül, amikor a nyomozás érdeke úgy kívánja, akkor egy ügyben akár száz nyomozó is azonos időben egyszerre intézkedhet (házkutatások, elfogások, stb)

1. Bűnügyi nyomozó szakirány: Vannak olyan kollégák is, akik felderítő munkát végeznek. Titkos nyomozásokat folytatnak: elkövetők követésével, megfigyelésével, lehallgatásával, informátorok foglalkoztatásával derítenek fel bűncselekményeket és elkövetőket. Tehát a bűnügyi szakirány elvégzésével is betölthetők olyan munkakörök, beosztások, mint amelyekre a bűnügyi hírszerző szakirány készít fel. az elkövetői kört megpróbálják teljesen felderíteni és az ügyésszel folytatott szoros együttműködésben befejezik a nyomozást, hogy az alapján az ügyész vádat tudjon emelni a bíróságon

1. Bűnügyi nyomozó szakirány: A nyomozások, amelyeket le kell folytatniuk: (A büntető törvénykönyv írja le, hogy milyen bűncselekmények vannak, a büntető eljárásjog pedig hogy milyen módon és kiknek kell lefolytatni az eljárást) A bűnügyi rendőrségnek van városi/kerületi területi/megyei országos szintje. Az ügyek ezek között oszlanak el. Minél összetettebb, súlyosabb az ügy – annál feljebb foglalkoznak vele. Ügycsoportok: Élet és testi épség elleni (emberölés, testi sértés, stb) Kábítószerrel összefüggő bűncselekmények Szervezett bűnözés (emberkereskedelem, védelmi pénzek, fegyverkereskedelem) Szexuális bűncselekmények (szexuális erőszak, kitartottság, stb) Vagyon elleni bűncselekmények (lopás, betöréses lopás, rablás, orgazdaság, ) Garázdaság, okirat hamisítás,

Figyelembe kell venni, hogy a képzés 3 éves

1. Bűnügyi nyomozó szakirány: A képzés Szakmai tantárgyak például: Lőkiképzés Büntetőjog Büntető eljárásjog Rendőri testnevelés és önvédelem, Intézkedéstaktika Krimináltaktika Krimináltechnika Kriminálmetodika Bűnügyi szolgálati ismeretek Stb, stb Nyári szakmai gyakorlat rendőri szerveknél

Lőkiképzés

2. Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány: Az ezen a szakirányon tanuló hallgatók mindazt az ismeretet elsajátítják, mint a bűnügyi nyomozó szakirányon, de ennél többet is, mert ők felkészítést kapnak a gazdaság rendjét súlyosan sértő bűncselekmények nyomozásához is. Megismerik a közgazdaságtannak a bűnüldözést segítő tanait, a pénzügyi rendszer működését, a gazdasági társaságokra és különféle szervezetekre vonatkozó jogi szabályokat, valamint mindazt, ami az egyes speciális bűncselekmények nyomozásánál hasznos lehet. (ehhez nem szükséges magas szintű matematikai tudás) Tehát gazdaságvédelmi nyomozó szakirányon végzett hallgatók a bűnügyi szakterület más egységeinél is dolgozhatnak és ez fordítva is igaz, de a bűnügyi szakirányon végzetteknek utóbb kell ezeket az ismereteket elsajátítaniuk. A szolgálati helyeken van átjárás a bűnügyi szakterület és a gazdaságvédelmi szakterület közt. A gazdaságvédelmi nyomozók ugyan azokat az eljárási cselekményeket alkalmazzák, csak más arányban – ahogy az ügyek szükségessé teszik

2. Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány: Melyek a jellemző gazdaságvédelmi nyomozói szakterületek: Pénzhamisítás, bankkártya hamisítás tiltott adatszerzés és az információs rendszer elleni bűncselekmények, kiberbűnözés pénzmosás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, tőkebefektetési csalás környezet és a természet elleni bűncselekmények: környezetkárosítás, természetkárosítás stb korrupciós bűncselekmények vesztegetés, befolyással üzérkedés vagyon elleni bűncselekmények közül sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés stb fogyasztók megtévesztése, kartellezés stb

Figyelembe kell venni, hogy a képzés 3 éves

2. Gazdaságvédelmi nyomozó szakirány: A képzés Szakmai tantárgyak a bűnügyi nyomozó szakirány tárgyain túlmenően: Gazdaságvédelmi közgazdaságtan Gazdaságvédelmi pénzügyi jog Gazdaságvédelmi szakismeretek

További információ: A szakiránnyal, oktatással, elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdésekben: Bűnüldözési és Gazdaságvédelmi Tanszék Telefon: 392-3538 http://rtk.uni-nke.hu/oktatasi-egysegek/bunuldozesi-es-gazdasagvedelmi-tanszek Felvételi ügyekkel kapcsolatban: Krizsai Veronika E-mail: krizsai.veronika@uni-nke.hu Tel: + 36 1 392-3565

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket !