Számítógép hálózatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szervezet, hálózat.
HÁLÓZATOK.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Hálózati ismeretek.
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
A számítógép-hálózatok elméletéről
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Hálózati eszközök.
12. Hálózati hardvereszközök
A hálózati kapcsolat fajtái
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Erőforrások a hálózaton
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Topológiák Hálózati eszközök
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Tűzfal (firewall).
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Hálózati alapismeretek
Előadás másolata:

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Cél: a megfelelő információ a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen Előny: erőforrások közös használata Megbízhatóság Gazdaságosság Centralizált adminisztráció Alapfogalmak: Számítógép hálózat Erőforrás Szerver Munkaállomás (kliens)

Számítógép hálózat: több számítógépből álló rendszer, amelyben az egyes gépek kapcsolatban vannak egymással, de önállóan is képesek működni. Erőforrás: a hálózatnak az a része, amelyet a hálózat egy vagy több felhasználója használhat.(háttértároló, nyomtató, szoftver stb.) Szerver: erőforrásai elérhetők és használhatók más számítógépekről Munkaállomás: itt dolgoznak a felhasználók, akik használják a saját erőforrásaikat és a szerverét is.

Egyenrangú és kliens/szerver hálózatok Egyenrangú hálózat (Peer-to-Peer): A gépek között nincs kitüntetett szerver, nincs hierarchia. Mindegyik gép ügyfél és kiszolgáló szolgáltatásokat is elláthat. (Windows 2000/XP) Kliens/szerver hálózat: kitüntetett szerver gép is van, ezeket általában nem használják munkaállomásként (Novell NetWare)

Hálózati topológiák A hálózat számítógépeinek logikai elrendezése: TOPOLÓGIA  fizikai elrendezése: TOPOGRÁFIA Busz: A számítógépek egy folytonos kábelre vannak csatlakoztatva. Az egy szegmensen levő gépek száma korlátozott. Gyűrű: A számítógépek egy kábelgyűrű mentén vannak elhelyezve. Token-passing átvitel (Akinél a token, az tud kérni vagy kapni „csomagot”, amíg a csomag a célállomáshoz nem ér, a számítógépek passzolják a csomagot) Csillag: Minden számítógép egy csillagponton, ún. hub-on keresztül csatlakozik a töbihez. – Egyszerű a hibakeresés Hibrid: Két- vagy többféle topológia együttesen alkotja a hálózatot.

Hálózati struktúrák működés szempontjából: Pont-pont összeköttetés (csomag érkezik, feldolgoz vagy továbbad): Pont-multipont összeköttetés (csomagot mindenki kap, de csak a címzett dolgozza fel) SIN (BUSZ), gyűrű, rádiós)

Hardver – Hálózati kártya Fizikai illesztőfelület(interface)a számítógép és az adatfolyamot továbbító közeg között. (megfelelő feszültségszintek, időzítések biztosítása) Feladata: A digitális adatokat a hálózat jellemzőinek megfelelő elektromos jelsorozattá alakítja A hálózatról érkező elektromos jeleket adattá alakítja Felismeri a saját címére érkező információt Vezérli az átviteli közegre küldött adatfolyamot

Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Server funkciók: File, alkalmazás, adatbázis, web, tűzfal, nyomtató … Router szerepe, HUB - switch különbség, Switch funkciók

Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Hub (elosztó) Feladata a munkaállomások, szerverek és egyéb hálózati eszközök közti adatforgalom biztosítása. Csavart érpárú, csillag topológiájú hálózatok esetén használnak az útvonal elosztására hub-okat, melyek meghatározott számú porttal rendelkeznek. „Minden kommunikáció minden porton megjelenik …”

Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Switch (kapcsoló) Switch képes portokat kapcsolni direktbe: - Növeli a kommunikáció sebességét, sávszélességet takarít meg Képes - Alhálózatokat szegmentálni - Különböző LAN-okat összekötni (Általában Uplink port, gigabit port, optikai port is.)

Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Switch (kapcsoló) A switch képes bármely két portját összekötni egymással a többi porttól teljesen függetlenül. Feladata a hálózat szegmentálásának biztosíthatósága, hálózati szegmensek összekapcsolása. Switch stackelés eredménye, több Switch egy switch-ként viselkedik, uplink, csak összeköttetést ad a switch-ek között. HUB max 4 szintig uplinkelhető. Az SNMP (Simple Network Management Protocol = egyszerű hálózat felügyelő-kezelő protokoll) Stackelés

Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: A router olyan forgalomirányító eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a nem „ugyanabban a hálózatban” található számítógépek kommunikálni tudjanak egymással. A hálózatokban a forgalomirányító két fő feladatot lát el: meghatározza az elérési útvonalakat és továbbítja a csomagokat. (Azt, hogy egy eszköz melyik hálózathoz tartozik, azt az IP cím és a netMask együttesen határozzák meg.) Router (útválasztó, forgalomirányító)

Hálózati technológiák