1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

Mosolyogj 12. Winston Churchill.
A boldog emberek tudják,
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A szeretet himnusz értelmezése
Az Élet Igéje április.
Mozgások I Newton - törvényei
Művészet By: Turi Krisztina.
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Képességszintek.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Albert Einstein idézetek.
Nagyböjt első vasárnapja
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Budapesti Szkeptikus Konferencia 2005, BME március 5. „A FIZIKA most, háromszáz éves története során először HALOTT. Nem.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
Albert Schweitzer Tucy
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Isten?.
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A matematika Albert Lenard 5 B osztaly. A matematika: speciális tan; melyről az emberiség (mint lentebb látható) többezer év óta még nem tudta eldönteni,
Albert Einstein idézetek.
Művelődés és életmód a kora újkorban
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Buddhista logika és paradoxonok
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Powerpoint TemplatesPage 1Powerpoint Templates A humánszféra hatása a fenntarthatóságra Belasics Edit.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Einstein és a relativitáselmélet
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
A csillagászat keletkezése
Blaise Pascal (1623 – 1662).
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Logikai műveletek.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Miért nem valóságos az idő?
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Bolyai János.
Fogalom Kérdezz! Felelek.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Bölcsességek, aforizmák
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A fenntartható fejlődés
Margotzy Barátság, szeretet.
Galilei és az inkvizíció
Darwin egy megtervezett bolygón Tények és tévhitek.
Galilei és az Inkvizíció
Galileo Galilei élete és munkássága
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Érvelések (helyességének) cáfolata
Előadás másolata:

1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker

2 J.D. BARROW: A fizika világképe Egyik javasolt megoldás szerint a Földet nem régen teremtették a látszólag nagyon régi kövületeivel együtt ……….... Természetesen ezt nincsen mód megcáfolni. De a tudományos gyakorlat számára lényegtelen, hogy igaz-e ez vagy pedig hamis. Ugyanis ha a Világegyetemet pl. csak 10 éve teremtették volna látszólag 15 milliárd évesnek, akkor a tudósok akkor is úgy tanulmányoznák, mintha az valóban 15 milliárd éves lenne. Semmit sem mondhatunk egy olyan nehezen megfogható fogalomról, mint a „végső valóság”. Mi a „látszatot” tanulmányozzuk, ez a mi végső valóságunk!

3

4 HYDRA (Encyclopedia Mythica)

5 Carl SAGAN ( ) A zűrzavar és a csalás hatalmas óceánjában az igazság egy-egy szalmaszálának felismerése nagy figyelmet, odaadást és elszántságot igényel. De ha nem vagyunk készek rá, hogy ezeket a fárasztó gondolkodási műveleteket állandóan gyakoroljuk, nem leszünk eredményesek az előttünk álló komolyabb problémák megoldásában sem: – balek országgá válhatunk egy balek világban, ahol az első utunkba eső sarlatán zsákmányul ejt.

6 Galileo GALILEI ( ) A filozófia abban a nagy könyvben van írva, amely nyitva áll mindenkor szemeink előtt: az Univerzumra gondolok. De nem olvashatjuk mindaddig, míg meg nem tanuljuk a nyelvét, és nem barátkozunk meg a jelekkel, amelyekkel írva van. A matematika nyelvén van írva, és a betűi háromszögek, körök és más geometriai alakzatok, amelyek ismerete nélkül lehetetlen egyetlen szót is megérteni. (1623)

7 Richard Philips FEYNMAN ( ) Én azonban a matematika kikerülését nem tartom lehetségesnek, mivel a matematika nem csak egyszerűen egy másik nyelv. A matematika nyelv plusz gondolkodásmód, nyelv és logika egysége. A matematika lényeges szerepet játszik a természet leírásában, és nem lehetnek eredményesek az olyan próbálkozások, amelyek a természetet filozófiai elvekkel, vagy csupán ösztönös megérzésekkel akarják kifejezni. Nobel díj (1965): ”A kvantumelektrodinamikában kifejtett munkásságáért.”

8 J.D. BARROW: A fizika világképe A tudományos ismeretterjesztés gyakorlatilag a matematikai elképzelések újra kifejezése a mindennapi nyelv szavaival, valamint szemléletes hasonlatok hozzáértő használata az absztrakt fogalmak és összefüggéseik kifejezésére ismerős, nem matematikai természetű dolgokkal.

9 POLÁNYI Mihály ( ) Minden természetértelmezés, legyen az tudományos, nem-tudományos vagy a tudománnyal ellentétes, a dolgok átfogó rendjének valamilyen intuitív koncepcióján alapszik. Egy ilyen átfogó rendszer ellentmondhat számos olyan ténynek, amely azok számára, akik nem hisznek benne, egyet jelent a rendszer cáfolatával.

10 Csak azt a hírt (állítást) szabadna elhinnünk, amelyik hiteles forrásból származik! Egy hír (állítás) nem attól válik hitelessé, mert azt sokan elhiszik!

11 „Tegnap sem sikerült egyetlen egy olyan berendezést sem gyártani, amelyik a semmiből felhasználható energiát állítana elő. Sajnos maradnunk kell a hagyományos fűtésnél. Figyelje mindenki a villany- és gázszámláját! Az olaj ára ismét emelkedett!”

12 GRIFF(IN) (Encyclopedia Mythica)