Szociális otthonok – balesetveszélyesség szempontjából Bényi Mária Készült az EUNESE 1 program keretében, 2005. 1 Europen Network for Safety Among Elderly.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gyermekbalesetek indikátorai
A népesség nem és kor szerint
Halandóság és betegségteher idős korban
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
TÁJÉKOZTATÁS A ÉVI BEJELENTÉSEKRŐL KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Sipos Sándor főosztályvezető.
Minőségügy és ellátási hibák csökkentése a Magyarországi kórházakban Makai Péter, Jacobsen Ákos, Péter Tünde, Szy Ildikó Gulácsi László
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Munkahelyi egészség és biztonság
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Példák I. Viszonyszám számítás.
A kárhelyparancsnok feladatai
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Összefoglalás 2.. Összefoglalás - 1. feladat (a ; b) = 23·33·7 a szám = 2x·33·72·115 b szám = 24·3y·5·7z x = ? y = ? z = ? Mennyi az x, y és z értéke?
A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében május.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Biztonságkutató Mérnöki Iroda
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
HURO/1101/010/ Járóbeteg- és sürgősségi ellátás fejlesztése határok nélkül -Egészségügy- és attitűd-fejlesztés Makó és Lugos térségében -. Nyitórendezvény.
A monori Strázsahegy ingatlankatasztere Előadó: Hégely Péter – témavezető Elycon Tanácsadó és Szolgáltató Kft Monor,
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Iskolaválasztás előtt… A középfokú iskolák nyilvánosságra hozzák a felvételi eljárásuk rendjét.
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
MYELOMÁS BETEGEK VÁRAKOZÁSA A DIAGNÓZISIG MA MAGYARORSZÁGON Varga Gergely 1, Farkas Péter 1, Mikala Gábor 2, Masszi Tamás 1,2 1 Semmelweis Egyetem III.
Kárpátaljai megyei egészségügui főosztály helyettes igazgatója
Munkahelyi biztonság és egészség
A helyettes szülői ellátás működése
Megbecsülés az idős embereknek
Ágazatközi együttműködés
Közúti balesetek I-X. havi alakulásának előzetes adatai
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
(Zárójelben a év megfelelő adatai)
Előadás másolata:

Szociális otthonok – balesetveszélyesség szempontjából Bényi Mária Készült az EUNESE 1 program keretében, Europen Network for Safety Among Elderly

EUNESE Magyarország 2004-ben csatlakozott az EUNESE programhoz. A mozaikszó az idősek biztonságosabb környezetéért hálózat (együttműködés) angol megfelelőjének rövidítése. A programon belül vizsgálatot végeztünk az ún. intézményi keretek között élő idősek körében, baleseteik gyakoriságát, illetve a környezetük balesetveszélyességét illetően. A felmérés időpontja 2005.februárja, helye egy dél- dunántúli megye idősek ellátását végző szociális otthonai. Módszer: A kérdőívet készítettünk, melyben az intézményekben 2004-ben bekövetkezett balesetekre, és az intézmény néhány baleset-veszélyes elemére kérdeztünk rá. A kitöltést a szociális otthonok igazgatóitól kértük, postai úton. Az időskorúakat ellátó intézmények 94%-a válaszolt kérdésekre.

Eredmények – az intézmények lakónak kormegoszlása A 31 intézményben összesen 3177 férőhely van, melyből 3071 volt foglalt. A férfik száma 1175, a nőké 1874 volt összességében. A 65 évesek és idősebbek között az arány a nők javára eltolódott: férfi mindössze 620, nő 1463, mindösszesen tehát 2086.

A balesetek aránya A 31-ből összesen 26 intézmény jelezte, hogy baleset történt az elmúlt évben a lakók között. Az összes baleset száma, mely orvosi ellátást igényelt 652 (22%) volt. Ebből a háziorvos szintjén került ellátásra 354 (54%) Szakorvosi ellátást igényelt: 167 (26%) Kórházi ápolásra szorult 130 fő (20%).

A sérült testrészek megoszlása TestrészEset% Fej18324,6 Törzs699,3 Alsó végtag33544,9 Felső végtag14920,0 Belső szervek91,2

A sérülés típusa Törés134 (eset)20,5(%) Zúzódás29344,9 Vágott seb599,0 Szúrt seb10,01 Égési sérülés20,02 Fulladás91,3 Véletlen mérgezés 00 Öngyilkosság40,06 Egyéb15023,0

Az épületek és a környezet egyes balesethez vezető jellemzői Liftek hiánya11 ( out of 23 two-story houses) Csúszós felületek18 Egyenetlen felületek4 Korlátok hiánya –kint7 Kapaszkodók hiánya - bent5

Az épületek és a környezet egyes balesethez vezető jellemzői (2) Küszöbök3 Fürdőszoba1 Lépcsők3

Elvégzett rekonstrukciók az utóbbi években Karaoke beltéren11 Rámpák8 A küszöbök eltávolítása7 Fürdőszoba felújítás5 Felületek egyenletessé tétele 4

Elvégzett rekonstrukciók az utóbbi években(2) Külső korlátok3 Liftek3 Egyenletlen felületek belül 2 Megvilágítás javítása1 Lépcsők1 Együtt45

Mennyire tarja biztonságosnak, balesetmentesnek az otthont? (nagyon)