Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az igazmondók illetve lovagok mindig igazat mondanak, a hazugmondók illetve lókötők mindig hazudnak, a szeszélyesek, normálisok hol igazat mondanak, hol.
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Az Élet Igéje április.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
E program használata fokozottan veszélyes, mivel az agyhullámok
Ezennel bemutatjuk a Bunkósági Rt. legújabb találmányát……
Matematikai logika.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Éva az Úrhoz.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A barátságunk : drága kincs....
Logikai műveletek
Könnyek....
Halmazok Gyakorlás.
Az érvelés.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nö golfozott, amikor a golflabda begurult az erdöbe és ott elveszett. Bement az erdöbe, de a labda helyett egy.
Halmazelmélet és matematikai logika
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Olvasd lassan és csendben!.
Egy nap, egy egyetemi tanár, a következő kérdést tette fel hallgatóinak:
Vagy inkább másról van szó?
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
(nyelv-családhoz képest!!!
Feladat: Adott egy város, benne metrók és állomások. Írjunk algoritmust amely megszámolja hogy mennyi az a legkevesebb átszállás amellyel egy tetszőleges.
ÖREGKORI RAVASZSÁGOK, ÉRDEKESSÉGEK! (Nem csak a 20 éveseké…)
JÓ REGGELT !.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Olvasd lassan és csendben!
Emelt szintű matematika érettségi
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nő golfozott, amikor a golflabda begurult az erdőbe és ott elveszett. Bement az erdőbe, de a labda helyett egy.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Nem én voltam! Mennyivel jobb amit apuék isznak!
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Meg fogom mutatni Neked hogyan élj, hogyan legyél kiegyensúlyozott
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Craig felügyelő eseteiből (otthoni feladat volt) „A”
Egy kanal, egy csesze vagy egy vödör?.  Az elmegyógyintézetben tartott intézeti bemutató után az egyik látogató megkérdezi az intézetvezető professzort,
Egy kanal, egy csesze vagy egy vödör?.  Az elmegyogyintezetben tartott intezeti bemutato utan az egyik latogato megkerdezi az intezetvezetö professzort,
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Öregszünk, vagy örexünk
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Mi a címe ennek a kurzusnak?
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Előadás másolata:

Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is igennel válaszolnak, ha A igaz, és nemmel, ha A hamis. Bizonyítás: Legyen L az a kijelentés, hogy a kérdezett lovag. Tehát az „A  L” mondat igazságára kérdezünk rá. A válasz, amit kapunk, az „(A  L)  L” mondat igazságértékével fog megegyezni, mert : 1. Ha a kérdezett lovag, akkor azt fogja mondani, ami az „A  L” mondat igazságértéke, tehát (mivel L igaz) ‚igen’-t fog mondani, ha a külsőbikondicionális igaz, és ‚nem’-et, ha hamis. 2. Ha pedig lókötő, akkor az ellenkezőjét mondja,tehát (mivel L most hamis) ‚igen’t mond, ha a külső bikondicionális igaz (azaz „A  L” hamis), ‚nem’-et a másik esetben. De „(A  L)  L” ekvivalens az „A  (L  L)” mondattal, az pedig az A mondattal. Tehát az A mondat igazságértékét fogja mondani.

165. Újabb sziget, új főszereplő (Craig). A bennszülöttek néha „angolul” (magyarul) válaszolnak. és vannak közöttük félzombik is. Ezek olyanok, mint a normálisak.