Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új történet: Alice Csodaországban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új történet: Alice Csodaországban"— Előadás másolata:

1 Új történet: Alice Csodaországban
47. Az Oroszlán hétfőn, kedden és szerdán hazudik, az Egyszarvú csütörtökön, pénteken és szombaton. Oroszlán: Tegnap hazudós napom volt. Egyszarvú: Tegnap nekem is hazudós napom volt. Milyen nap van? 48. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Három nap múlva megint hazudni fogok.

2 Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok.
49. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok. 50. Oroszlán: Tegnap hazudtam és holnap megint hazudni fogok. Az Oroszlán most két állítás konjunkcióját állította. Egy konjunkció akkor is hamis, ha csak az egyik tagja hamis.

3 Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok.
51. Subidam és Subidu közül az egyik hétfőn, kedden és szerdán hazudik (mint az Oroszlán), a másik csütörtökön, pénteken és szombaton (mint az Egyszarvú), de nem tudni, melyik mikor és Alice meg se tudja különböztetni őket. Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok. Melyik Subidam, melyik Subidu? Bikondicionális („ekvivalencia”) Akkor igaz, ha vagy mind a két tagja igaz, vagy mindkettő hamis. 52. Ugyannak a hétnek egy másik napján. Egyik: Subidam vagyok. Másik: Ha ez igaz, akkor én Subidu vagyok. Kondicionális („implikáció”) Akkor hamis, ha az előtagja igaz és az utótagja hamis. Minden más esetben IGAZ! Tehát ha az előtag hamis, akkor biztosan igaz! 55. Az egyik: Ma hazudok és Subidu vagyok.

4 Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek
Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek. Alice megpróbál igazságot tenni. Segítsünk neki! Kinek adja a csörgőt? 59. Alice tudja, hogy ma nincs vasárnap. Megkérdezi az egyiket: Kié a csörgő? Az egyik: Subidué. Megkérdezi a másikat: Te ki vagy? A másik: Subidu. 60. Az egyik: A csörgő igazi tulajdonosa ma hazudik. 62. Alice megkérdezi az egyiket: Tied ez a csörgő? Az egyik: Igen. Alice megkérdezi a másikat is, és odaadja valamelyiknek a csörgőt. Milyen nap van és melyiknek adta?

5 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy Subidu vagyok.
57. Az egyik: Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik: Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 58. Az egyik: Ma nincs vasárnap . A másik: Pontosabban hétfő van. Az egyik: Holnap Subidunak hazudós napja lesz. A másik: Az Oroszlán tegnap hazudott. Milyen nap van? Melyikük Subidu, melyik Subidam? Subidam az Oroszlánra vagy az Egyszarvúra hasonlít? Negáció (‘Nem igaz, hogy’) Akkor igaz, ha a negált mondat hamis, és fordítva.

6 Dingidungi azt állítja, hogy van egy harmadik iker is: Subidi, aki mindig hazudik. Mi nem tudjuk, van-e harmadik iker, de ha van, akkor elhihetjük, hogy tényleg Subidinek hívják és mindig hazudik. 63. Alice találkozik az egyik ikerrel, aki ezt mondja neki: „Subidu vagy Subidam vagyok, és ma hazudok.” Létezik-e Subidi? 64. (2. változat.) Alice két ikerrel találkozik. Az egyik ezt mondja: „Subidi vagyok.” A másik: „Igen, ő az.” Most is létezik Subidi? 65. (3. változat.) Csak eggyel találkozik, aki ezt állítja: „Ma hazudós napom van.” 66. (4. változat.) Hétköznap van. Az egyik: Subidi létezik. A másik: Létezem.


Letölteni ppt "Új történet: Alice Csodaországban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések