Programozás, programtervezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az algoritmus.
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmusleíró eszközök
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozási alapismeretek
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
BE KI Perifériák Számítógép.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Programozás módszertan
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Algoritmusok Tusnádi István
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Szoftvertechnológia Bevezetés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
A problémamegoldás lépései
Algoritmusok Páll Boglárka.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Algoritmusok és készítésük
Ciklusok (iterációk).
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Programozási nyelvek.
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Algoritmusok.
A szoftver, szoftvertípusok
Az algoritmuskészítés alapjai
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Az operációs rendszer.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Algoritmizálás.
Beépített függvények használata programozáskor
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Programozás, programtervezés

Alapszabály Tervezés Költségek 90%-a hibakeresés, karbantartás Részletes terv Zökkenőmentes megvalósítás Hibalehetőségek minimalizálása Későbbi karbantartás megkönnyítése Költségek 90%-a hibakeresés, karbantartás kérdés: Mi az a probléma, amit meg szeretnénk oldani? CÉLKITŰZÉS Kérdés: Megoldható-e egyedi program írása nélkül?

Programkészítés lépései Specifikáció: feladat pontos megfogalmazása Tervezés: Feladat megoldásának menete Kódolás: A feladat elkészítése a számítógép által is érthető nyelvre Tesztelés: Működik-e? Hibafeltárás Hibakeresés, javítás Hatékonyság: minőség, gazdaságosság Dokumentáció Felhasználói Fejlesztői Karbantartás

TERVEZÉS Feladat: telefonálás nyilvános fülkéből MEGHATÁROZOTT LÉPÉSEK SOROZATA

Algoritmus Műveletek tartalmát, sorrendjét meghatározó egyértelmű tevékenységsorozat, amely a megfelelő kiinduló adatokkal a kívánt eredményre vezet. 1 feladat több elemi algoritmust tartalmaz.

Algoritmusok tulajdonságai Végrehajtható: van eszköz ami végrehajtja Lépésenként hajtható végre: egyértelmű és világos legen hogy mi a teendő Minden lépése elemi utasítás, vagy további algoritmus (elemi amiről nincs kétsége a végrehajtónak) Meghatározott végrehajtási sorrend Véges leírás: véges számú lépés után véget ér

Kódolás: Program: az algoritmus sz.gép által is értelmezhető formája. Tesztelés, karbantartás Hatékonyság: Memória felhasználás Végrehajtási idő (gyakran egymás ellen dolgoznak)

Dokumentáció Felhasználói dokumentáció részei: a feladat leírása, a szükséges hardver környezet, a szoftver környezet (operációs rendszer, a futtatáshoz szükséges egyéb szoftverek), a program betöltése, indítása, a program használatának részletes leírása: billentyűk, menük stb. használata, működési leírás, képernyőtervek, listatervek, hibalehetőségek, a hibaüzenetek felsorolása, biztonsági előírások (pl. adatok időszakos mentése).

Dokumentáció Fejlesztői dokumentáció részei: a feladatspecifikáció, a programterv, a forrásprogram, a kész program, a tesztadatok listája, a program használatának ismertetése.

Program részei Szekvencia: utasítások egymásutánja Elágazás: utasítások végrehajtása feltételtől függöen Egyirányú: pl: ha van 100 Ft-os érméd, akkor tedd a bevásárlókocsiba Többirányú: lehetőségek: 1x100, 2x50, 5x20, 10x10, 20x5 Ciklus: utasítások többször végrehajtása Számláló: hajtsd végre ötször: dobj be 20 Ft-ot. Elöl tesztelő: Ismételd amíg… Hátul tesztelő: Ha nem folyik kávé, akkor üsd az automatát, amíg nem folyik a kávé 

Adatok Név: adat azonosítása Típus: az adattal elvégezhető műveletek és felvehető értékek meghatározása Érték: kezdőérték, állandó Értékadás: pl. a változó értéket kap. Pl: X=4

Algoritmus leíró eszközök Grafikus Folyamatábra Stuktogram Szöveges megadás Programozási nyelvek Függvények

Geometriai alapszimbólumok utasítás Gyűjtő csomópont elágazás STOP START BE KI

Geometriai alapszimbólumok Felt. ÚT ÚT ÚT SZEKVENCIA ELÁGAZÁS

Geometriai alapszimbólumok Ciklus – elöl tesztelő

Stuktogram Szekvencia Ciklus Elágazás i h Feltétel Feltétel Út Út Út

Feladat Írj szöveges algoritmust, hogyan végzed a tantárgyak felvételét az ETR-ben!