Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beépített függvények használata programozáskor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beépített függvények használata programozáskor"— Előadás másolata:

1 Beépített függvények használata programozáskor

2 Mi is az a függvény? A függvény olyan alprogram, amely képes adatokon műveleteket végrehajtani és visszaad egy értéket. Amikor a program elindul, meghív egy függvényt (C++ programban ez a main() függvény.), ami persze meghívhat más függvényeket, amelyek aztán szintén meghívhatnak újabb függvényeket. Minden függvénynek egyedi neve, és amikor ez a név további leírásra kerül a programban, akkor a program végrehajtásának menete a függvény törzsét képező utasítások végrehajtásával folytatódik. Amikor a függvény futása befejeződik, akkor a program végrehajtása a függvény neve után következő utasításon folytatódik.

3

4 A függvény hívása Amikor a program meghív egy függvényt, akkor a végrehajtás a függvény utasításain folytatódik, majd amikor a függvénynek vége, akkor a végrehajtás a program függvényhívást követő utasításán folytatódik. A jól megtervezett függvények egy meghatározott, speciális feladatot hajtanak végre. Bonyolultabb feladatok megoldására több függvényt szokás írni, és ezek a függvények majd egymást fogják hívni.

5 Feladatok megoldása függvényekkel
Az összetett feladatokat előbb fel kell bontanunk egy-egy függvény formájában megvalósítható alfeladatokra, aztán ezeket az elemi függvényeket kell egyenként a megfelelő sorrendben meghívni. Ez a tervezési módszer a kódot könnyebben érthetővé és így könnyebben karbantarthatóvá teszi.

6 A függvények csoportosítása
Beépített: Melyek részei a fordítóprogram csomagnak, azaz a fordítóprogram vásárlásával megkapjuk ezeket a függvényeket tartalmazó programokat, könyvtárakat. Felhasználó által definiált.

7 A függvények deklarálása, definiálása
Mielőtt meghívhatnánk egy függvényt, előbb deklarálni majd definiálni kell azt. A függvénydeklarációban megadjuk a fordítóprogramnak a kérdéses függvény nevét, visszatérési értékének, valamint bemenő paramétereinek típusát. A definíció ezzel szemben azt írja le, miként kell a függvénynek működnie, milyen műveleteket kell végrehajtania. Ahhoz, hogy egy függvényt bármely más függvényből meghívhassunk, legalább deklarálnunk kell azt valahol az első hívás előtt, ám magát a végrehajtandó kódot csak a definíció tartalmazza.

8 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Beépített függvények használata programozáskor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések