Egyenes vonalú mozgások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vigyázz ha jön a vonat! AVAGY MOZGÁSOK.
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
a sebesség mértékegysége
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Stacionárius és instacionárius áramlás
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Egyenletes körmozgás.
A testek mozgása.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Mozgások I Newton - törvényei
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
EGYENLETES MOZGÁS.
A PONTSZERŰ ÉS KITERJEDT TESTEK MOZGÁSA
I S A A C N E W T O N.
KINEMATIKAI FELADATOK
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Newton törvényei.
EGYENLETESEN VÁLTOZÓ MOZGÁS
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
KINEMATIKAI FELADATOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
A PONTSZERŰ ÉS KITERJEDT TESTEK MOZGÁSA
Egyenletesen változó mozgás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
I. Törvények.
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Kör és forgó mozgás.
FIZIKA.
Egyenletesen változó mozgás
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
2. előadás.
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Munka, energia teljesítmény.
Amikor egy test helye, vagy helyzete egy vonatkoztatási rendszerben megváltozik, akkor ez a test ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog. Körmozgás Összetett.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
A testek mozgása. 1)Milyen mozgást végez az a jármű, amelyik egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg? egyenlő idők alatt egyre nagyobb utakat tesz.
Hely, idő, haladó mozgások (sebesség, gyorsulás) Térben és időben élünk. A tér és idő végtelen, nincs kezdete és vége. Minden tárgy, esemény, vagy jelenség.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Mechanika Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Stacionárius és instacionárius áramlás
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Dinamika alapegyenlete
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Egyenes vonalú mozgások Összefoglalás

Körülöttünk minden állandó változásban, mozgásban van.

Természetben előforduló mozgások Biológiai Kémiai Fizikai növekedés oldódás mechanikai mozgás Mechanikai mozgás: A testek helyüket, vagy helyzetüket változtatják meg más testekhez képest.

A mozgás mindig viszonylagos. Vonatkoztatási test (pont): Az a test, vagy testek összessége, amelyhez más testek mozgását viszonyítjuk.

Pontos helymeghatározáshoz valami más is kell. Vonatkoztatási rendszer: A vonatkoztatási pont és a hozzá kapcsolt koordináta rendszer együtt.

Helyvektor: A vonatkoztatási pontból a testhez húzott vektor. Jele: r   koordináták helyvektor Helyvektor: A vonatkoztatási pontból a testhez húzott vektor. Jele: r

A testek mozgásuk szempontjából egyetlen, tömeggel rendelkező pontként is értelmezhetők. Pontszerű test: A valóságos testek olyan modellje, amelyekben a testet egyetlen, tömeggel rendelkező pontnak tekintjük.

Egyenes vonalú egyenletes mozgás

Egyenes vonalú mozgás: Pálya alakja egyenes. Egyenletes mozgás: Azonos idők alatt azonos nagyságú utakat tesz meg.

1. Kísérlet: Mérés Mikola-csővel Beállítjuk a cső hajlásszögét 10°-ra. Stopper segítségével megmérjük az adott utak megtételéhez szükséges időket. Az adatokat táblázatba foglaljuk és kiszámítjuk az út idő hányadost. Megismételjük a mérést más hajlásszögek esetén is.

Ábrázold az idő függvényében a megtett utakat!

Tapasztalat: Az egyes dőlésszögek esetén a hányados állandó, a grafikonok egy-egy origón átmenő egyenes. Következtetés: A megtett út (Δs) és az ehhez szükséges idő (Δt) egyenesen arányos. ∆s ∆t =állandó ∆s~∆t Egyenes vonalú egyenletes mozgás: A pálya egyenes és a megtett út egyenesen arányos az idővel.

Sebesség: A megtett út és a megtételéhez szükséges idő hányadosa. Megjegyzés: A dőlésszög változtatásával változik a hányados. Ez a hányados alkalmas a mozgás jellemzésére. Sebesség: A megtett út és a megtételéhez szükséges idő hányadosa. Jele: v v = m s V= 𝐬 ∆𝐭 1 km h = 1000m 3600s = 1 3,6 m s

Feladat: Ábrázold a sebességet az idő függvényében, majd számítsd ki a függvénygörbe alatti területet! Tapasztalat: A v t grafikonon a görbe alatti terület megadja az utat.

Átlagsebesség, pillanatnyi sebesség Változó mozgások Átlagsebesség, pillanatnyi sebesség

A hétköznapi életben a mozgások általában nem egyenletesek.

Átlagsebesség= összes megtett út összes eltelt idő Változó mozgás: Olyan mozgás, amely során változik a test sebessége. Átlagsebesség: Az a sebesség, amellyel a test egyenletesen mozogva ugyanazt az utat ugyanannyi idő alatt tenné meg, mint változó mozgással. Átlagsebesség= összes megtett út összes eltelt idő Megjegyzés: Az átlagsebesség általában nem egyenlő a sebességek átlagával.

Hogyan lehet meghatározni, hogy egy adott pillanatban mekkora a test sebessége? A vizsgált időtartamot egyre kisebb részekre osztjuk, akkor az ehhez tartozó átlagsebességek már egy-egy pillanatra és nem egy időtartamra lesznek jellemzők. Pillanatnyi sebesség: A nagyon rövid időintervallumhoz tartozó átlagsebességek. Megjegyzés: Ha a test mozgása az adott pillanatban egyenletessé válna, akkor a test a pillanatnyi sebességgel haladna tovább.

Ha egyenes vonalú a mozgás, akkor az elmozdulás vektor és a sebességvektor egybeesik. Görbe vonalú pálya esetén a pillanatnyi sebesség iránya mindig a pálya érintőjének irányába mutat.

Tegyük fel, hogy egyenletesen 40 km/h-val tekernek a bringások. Változó mozgásról van-e szó?

Egyenes vonalú, egyenletesen változó mozgás I.

Tapasztalat: 𝐬 ∆𝐭 𝟐 =á𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝ó 𝐯 𝐩 ∆𝐭 =á𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝ó Következtetés: A lejtőn leguruló kiskocsi által megtett út egyenesen arányos az eltelt idő négyzetével. 𝐬~ ∆𝐭 𝟐 A lejtőn leguruló kiskocsi pillanatnyi sebessége egyenesen arányos az eltelt idővel. 𝐯 𝐩 ~∆𝐭

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás: A mozgás pályája egyenes és a test sebessége egyenlő időközönként egyenlő mértékben változik. 𝐯 𝐩 ∆𝐭 =á𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝ó Ez az állandó alkalmas a mozgás jellemzésére. 𝐯 𝐩 ~∆𝐭 Gyorsulás: A sebesség megváltozásának és a közben eltelt időnek a hányadosa. Jele: a 𝐚 = 𝐦 𝐬 𝐬 = 𝐦 𝐬 𝟐 𝐚= ∆𝐯 ∆𝐭 = 𝐯 𝟐 − 𝐯 𝟏 𝐭 𝟐 − 𝐭 𝟏 A gyorsulás vektormennyiség, iránya megegyezik a sebességváltozás irányával.

𝐯 𝐩 =𝐚∙𝐭 Pillanatnyi sebesség kiszámítása: Álló helyzetből indult a test, ezért 𝐯 𝟎 =𝟎 𝐦 𝐬 Ebből következően: ∆𝐯= 𝐯 𝐩 − 𝐯 𝟎 = 𝐯 𝐩 𝐚= ∆𝐯 ∆𝐭 = 𝐯 𝐩 𝐭 𝐯 𝐩 =𝐚∙𝐭 Valamint: ∆𝐭=𝐭− 𝐭 𝟎 =𝐭

s v t 𝐬= 𝐯∙𝐭 𝟐 = 𝐚∙𝐭∙𝐭 𝟐 = 𝐚∙ 𝐭 𝟐 𝟐 Négyzetes úttörvény: 𝐬= 𝐚∙ 𝐭 𝟐 𝟐

Szabadesés

Kísérlet: Tollpihe és fémgolyó ejtése levegőben és vákuumcsőben. Tapasztalat: Levegőben a fémgolyó gyorsabban esik. Vákuumcsőben egyformán esnek. Következtetés: Légüres térben a testek egyformán esnek.

Szabadesés: Ha egy testre csak a Föld vonzóereje hat. A szabadesés egyenes vonalú, egyenletesen változó mozgás. A szabadon eső testek gyorsulása a gravitációs gyorsulás. Jele: g Értéke a Földön: 9,81 𝐦 𝐬 𝟐 Megjegyzés: A gravitációs gyorsulás értéke függ a tengerszint feletti magasságtól is. Számításokban g értékét 10-nek vehetjük.

a= v ∆t a= ∆v ∆t v= s t s= a∙ t 2 2 s= v 0 ∙t+ a∙ t 2 2 v=a∙t t= s v Egyenes vonalú mozgások Egyenletes Egyenletesen változó Kezdősebesség nélküli Kezdősebességgel v = állandó a = 0 m s 2 v= s t s=v∙t t= s v v 0 =0 m s a= v ∆t s= a∙ t 2 2 v=a∙t v 0 ≠0 m s a= ∆v ∆t s= v 0 ∙t+ a∙ t 2 2 v= v 0 +a∙t Pl.: szabadesés a=g=10 m s 2 Pl.: függőleges hajítás Fel: 𝑔=−10 𝑚 𝑠 2 Le: 𝑔=10 𝑚 𝑠 2

Minden mozgásra igaz, hogy a v(t) grafikonon a függvénygörbe alatti terület az úttal egyenlő A a(t) grafikonon a függvénygörbe alatti terület a sebességgel egyenlő.

Függőleges hajítások s= v 0 ∙t+ g∙ t 2 2 v= v 0 +g∙t Felfelé hajítás: Lefelé hajítás: s= v 0 ∙t+ g∙ t 2 2 v= v 0 +g∙t s= v 0 ∙t− g∙ t 2 2 v= v 0 −g∙t t em = v 0 g h max = v 0 2 2g t vissza =2∙ t em v vissza =− v 0