PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

CASH-FLOW kimutatások
Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Rózsa Andrea – Csorba László
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Ingatlanbefektetések elemzése
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
4.1. A cash flow – kimutatás összeállítása, információtartalma
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Erőrrásbevonás számvitele
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalatfinanszírozás
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Vállalatfinanszírozás
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Beruházás-finanszírozás
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi mutatószámok!
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
A hitelintézeti beszámoló
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 10. Dr. Tarnóczi Tibor
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 5. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
PÉLDÁK.
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
Vállalati pénzügyek II.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor

Belső finanszírozás Belső finanszírozásról beszélünk akkor, ha a vállalat belső folyamataiból származó forrásokat használ fel beruházásainak, projektjeinek finanszírozásához. A belső finanszírozás megvalósulhat: az értékcsökkenési leírás elszámolásából a nyereség visszatartásából az egyéb lehetőségek útján megszerezhető források felhasználásával

Belső finanszírozás Nagy előnye, hogy nem szükséges külső forráskínáló személyek és intézmények számára adatot szolgáltatni, információt átadni. A vállalkozás menedzsmentje gyorsan és külső érintettektől függetlenül tud forrást szerezni, amivel a külső forrásbevonással járó tranzakciós költségeket (információátadás, tárgyalás, dokumentáció, idő veszteség, díjak) meg tudják takarítani.

Befektetett eszközök beszerzése A befektetett eszközök nagy részének beszerzése egy működő cégnél az adózott eredmény terhére történik, az az eredményt nem befolyásolja, viszont pénzkiadással jár. A bekerülési érték és a maradványérték közötti különbséget az eszközök hasznos élettartama alatt számoljuk el költségként, mégpedig olyan ütemben, ahogyan az a vállalkozás bevételeire hatással van. Az eszközök értéke fokozatosan megy át az általunk létrehozott termék, szolgáltatás értékébe.

Értékcsökkenés, mint forrás Mekkora forrás képződik amortizáció révén évről-évre, azt az adott eszközállomány aktuális értéke, az eszközök használati ideje, és az értékcsökkenési leírás módja határozza meg. Ez a forrás valójában csak akkor fog realizálódni, ha az bevételként tényleg befolyik.

Értékcsökkenés, mint forrás Ha a költségek között elszámolt értékcsökkenési leírás az értékesített termékek, szolgáltatások áraiban folyamatosan realizálódik, akkor a bevételnek ez a része fedezetet jelent az elhasználódó eszközök felújítására, cseréjére. A dinamikus szinten tartás célja, hogy a vállalkozás folyamatosan, a változó igényekhez alkalmazkodva képes legyen a piaci elvárásoknak megfelelni mind minőségben, mind mennyiségben.

Visszatartott jövedelem Mennyisége függ a cég mindenkori nyereségétől, az adóztatás módjától (adómérték, adókedvezmények), a cég osztalékpolitikájától. Az eredmény számítási módját a számviteli törvény szabályozza. A mérleg szerinti eredmény az, ami újra befektethető. A tulajdonosoknak tehát le kell mondaniuk az osztalék egy részéről, hogy a beruházásokat finanszírozni lehessen.

Visszatartott nyereség A visszatartott nyereség a befektetés és a kivét figyelembe vételével a bevont nominális tőke periódusvégi és periódus eleji értéke közötti pozitív differencia. Egy periódus visszatartott nyeresége az a pénzösszeg, amit a vállalat periódusonként a legnagyobb mértékben kivon anélkül, hogy ez gazdasági teljesítőképességét csorbítaná. Az a maximálisan kivont összeg, ami megmarad, mivel azokat a beruházási és finanszírozási eljárásokat nem valósították meg, amelyek a jövőben azonos nyereséget biztosítottak volna (haszonáldozati összevetés).

Vagyonátrendezés A vagyon átrendezése akkor szolgálhat finanszírozási forrásul, ha az üzemvitelhez szükséges vagyont csökkentik és ezáltal lekötött tőkét szabadítanak fel, vagy az üzemvitelhez nem szükséges vagyonrészeket értékesítik

Egyéb forrásszerzési módok A tulajdonosok reziduális igényüket átalakítják. A társaság tulajdonosai a munkavállalók részére az éves adózott eredmény egy részét felkínálják olyan feltétel mellett, hogy a forrás meghatározott futamidőre a cégnél marad és alkalmazotti részesedés vagy alkalmazotti (tagi) kölcsön formáját ölti.

A vállalati növekedés Nemcsak az árbevétel növekedése Összefüggés a forgalom és a jövedelmezőség növekedése között A növekedés a vállalat relatív helyzetének a javulása Mérése vagyon- és tőkeérték A növekedés a tőkeérték tartós pozitív változása

Vállalati növekedés és a tőkestruktúra Belső növekedés Fenntartható növekedés

Belső növekedési ráta Az eszközarányos megtérülés és a profit-visszatartási ráta ismeretében meghatároz-hatjuk az értékesítési árbevétel azon növekedését, amely mellett az eszköz-növekedés kizárólag visszatartott profittal finanszírozható, s ezáltal a tulajdonosok elégedettségét biztosító pénzügyi hozamerő sem csökken.

b = 1 – osztalékfizetési ráta Belső növekedési ráta b – visszaforgatási ráta (újratőkésítési ráta) b = 1 – osztalékfizetési ráta

Belső növekedési ráta az a maximális növekedési ráta, amelyet a vállalkozás bárminemű külső pénzügyi forrás nélkül képes elérni egy év alatt

Fenntartható növekedés A részvénytőke arányos megtérülés és a profit-visszatartási ráta ismeretében az értékesítési árbevételnek olyan százalékos változását kapjuk eredményül, amely mellett a D/E változatlan marad, miközben részvénykibocsátásra sem kerül sor.

Fenntartható növekedés ROA Saját tőke multiplikátor

Fenntartható növekedési ráta az a maximális növekedési ráta, amit a cég pótlólagos saját tőke igénybevétele nélkül, változatlan adósság/saját tőke arány mutató mellet el tud érni.

Fenntartható növekedési ráta Belső növekedési ráta az összes eszköz alapján mért profitot veszi a jövedelmezőség alapjának ha a vállalat ennél gyorsabban akar növekedni külső forrásra van szüksége Fenntartható növekedési ráta a részvénytőke arányában mért megtérülést veszi figyelembe

Fenntartható növekedési ráta függ Marginális jövedelem. Osztalékpolitika. Pénzügyi politika (adósság/saját tőke arány). Az összes eszköz forgási sebesség. a fenntartható növekedési ráta biztosítja a konzisztenciát egy cég különböző céljai között

Üzleti bevétel növekedés > fenntartható növekedés rátája A vállalatnak emelnie kell a marginális jövedelmét Növelnie kell eszközhatékonyságát Emelni kell a tőkeáttétel fokát Fokozni a profit visszatartást vagy új részvényeket kell kibocsátania

Külső finanszírozás A vállalkozás a pénzügyi piacok bevonásával növeli forrásállományát. Részesedés finanszírozás. Idegen finanszírozás.

Részesedés finanszírozás Azt jelenti, hogy a vállalkozásba újabb tulajdonosokat, befektetőket vonnak be, akik pótlólagosan tőkét juttatnak a cégnek. Ha a külső finanszírozás saját tőke szerzésével történik, akkor a vállalkozás lejárat nélküli tőkéhez jut. Részvénykibocsátás Alaptőke emelés Végleges pénzátadás Kockázati tőke

Idegen finanszírozás Az idegen finanszírozás esetén a tőkét juttatók tulajdonosi igényekkel nem léphetnek fel, viszont általában az összes lehetséges forrás közül a hitel költsége a legmagasabb. A hitelek felvételének adókímélő hatása van (adópajzs), mivel a hitelek kamatát a vállalkozások ráfordításként, az adózás előtti eredményük terhére számolhatják el, így csökkenteni tudják adóalapjukat, s végső soron a fizetendő adó összegét is. Hitel/kölcsön igénybevétele, Kötvénykibocsátás.