Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 „ AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP, MINT A HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS ESZKÖZE AZ ERÓPAI UNIÓBAN” Helyszín: BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLA EURÓPA- TANULMÁNYOK INÉZETE.
Foglalkoztatáspolitika 2005
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Európai Uniós ismeretek
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár május 29.

2 Magyarország helyzete az EU25-ben Foglalkoztatási ráta % Aktivitási ráta %Munkanélküliségi ráta % EU1564,369,77,7 Legmagasabb:75,9 Dánia DK 79,6 Dánia DK 11,3 Spanyolország E Legalacsonyabb:55,5 Olaszország I 61,1 Olaszország I 2,7 Hollandia NL Magyarország HU56,660,15,6 Csatlakozók AC10 55,965,814,8 Legmagasabb:68,8 Ciprus Cy 71,0 Ciprus Cy 19,9 Lengyelország Pl Legalacsonyabb:51,5 Lengyelország PL 60,1 Magyarország HU 3,8 Ciprus Cy

3 A munkaerőpiac néhány fontosabb jellemzője l Nagy a mozgás (második szerkezetváltás), de nő a foglalkoztatottság, csökken az inaktivitás, jobb minőségű munkahelyek jönnek létre l Idősek bennmaradnak, fiatalok kapu előtt l Strukturális feszültségek (végzettségek, szakképzettségek, földrajzi elhelyezkedés) l Merev munkaerőpiac (mobilitás hiánya, a munkahelykínálat) l Nagyok – kicsik, külföldiek – magyarok ellentétes gazdasági és foglalkoztatási szerepe

4 Munkaerőpiaci jellemzők l Munkaerőhiány egyes szakmákban és régiókban l Relatíve alacsony bérek l Relatíve magas munkaerőköltségek l Bejelentés nélküli munkavégzés nagyarányú l Aggodalomra okot adó egészségügyi állapot

5 Az Európai Foglalkoztatási Stratégia l Teljes foglalkoztatás l Minőség és termelékenység a munkában l Szociális kohézió és befogadó munkaerőpiac Minél többen jussanak munkához. Olyan munkához, amely kielégíti szakmai érdeklődésüket és amely biztosítja a megélhetést, az egyre jobb minőségű életet. Amely nem károsítja az egészséget és amennyire csak lehet figyelembe veszi a családi kötelezettségeket, egyéni igényeket

6 Az EU foglalkoztatási céljai 2005-re l 67%-ra emelni a foglalkoztatás szintjét l a nők foglalkoztatási szintje érje el az 57%-ot 2010-re l 70%-ra emelni a foglalkoztatás szintjét l a nők foglalkoztatási szintje haladja meg a 60%- ot l 50%-ra emelni az idősebbek (55-64 évesek) foglalkoztatási szintjét

7 Foglalkoztatási irányvonalak az EU-ban l Aktív és preventív intézkedések a munkanélküliek és az inaktívak számára l Munkahelyteremtés és vállalkozás l Felkészülés a változásokra, az alkalmazkodóképesség és a munkaerőpiaci mobilitás elősegítése l A humán tőke fejlesztése és az egész életen át tartó tanulás támogatása l A munkaerő-kínálat növelése és az aktív öregedés elősegítése l Nők és férfiak egyenlősége l A munkaerőpiaci integráció elősegítése és küzdelem a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek diszkriminációja ellen l Ösztönzés a munkavállalásra (a munka kifizetődővé és vonzóvá tétele) l A be nem jelentett munkavégzés átalakítása bejelentett munkává l Regionális munkaerőpiaci különbségek csökkentése

8 Az EU közösségi stratégiái, programjai l Európai Foglalkoztatási Stratégia (1997) Mo.: Foglalkoztatáspolitikai Közös Értékelés (2001) éves értékelés, Nemzeti Akcióterv (2004) EURES l Társadalmi Kirekesztődés Elleni Stratégia (2000) Mo.: Memorandum (2003) kétéves értékelés, akcióprogram l Közösségi Programok, kezdeményezések (Leonardo, Socrates, Youth, EQUAL stb.) l Társadalmi párbeszéd, partnerség - országos; ágazati; területi; helyi - háromoldalú (munkavállalók, munkáltatók, kormány) - többoldalú (önkormányzatok, civilek, más szervezetek)

9 EU prioritások a támogatások során  foglalkoztathatóság,  együttműködés,  társadalmi beilleszkedés,  alkalmazkodóképesség és vállalkozói kedv,  új technológiák,  átláthatóság.

10 A magyar foglalkoztatáspolitika céljai l A foglalkoztatási szint növelése – elsősorban az inaktivitás csökkentésével l A munkaerő-piaci rugalmasság, alkalmazkodóképesség növelése l A társadalmi kirekesztődés, kirekesztés csökkentése

11 Forrástérkép l Költségvetés – FMM és más tárcák l MPA l OFA l PEA – nem pénz – szakértelem! l Európa Terv Operatív Programok, központi programok és pályázatok - HEF OP l EQUAL l Phare l NCA – regionális és szakmai

12 NFT Hosszú távú cél Az életminőség javítása Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése Versenyképesebb gazdaság A humán erőforrások fejlesztése, jobb kihasználása Jobb minőségű környezet, kiegyen- súlyozottabb regionális fejlődés Gazdasági versenyképesség OP Humán erőforrás fejlesztési OP Agrár és vidékfejlesztési OP Regionális OP Környezetvé- delmi és Infrastruktúra OP A termelő szektor verseny- képességének javítása A foglalkoztatás növelése és az emberi erőforrások fejlesztése Jobb infrastruktúra, tisztább környe- zet biztosítása A regionális és helyi potenciál erősítése Prioritások Operatív Program Specifikus Célok Az NFT-k hosszú távú célja (2013-ig) Technikai Segítségnyújtás

13 HEF OP források megoszlása intézkedésenként

14 Foglalkoztatási célú központi programok l 1.1 A munkanélküliség megelőzése és kezelése – 28,9 md Ft l 1.2 A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése – 8,2 md Ft l A családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának elősegítése 714 MFt l Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek, képességek és kompetenciák fejlesztése l 3.5 A felnőttképzés rendszerének fejlesztése

15 EQUAL l Hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci be-, illetve visszailleszkedésének nsegítése l Az egész életen át tartó tanulás és a befogadó munkahelyi gyakorlat támogatása l A nemek közötti munkaerőpiaci különbségek és a foglalkoztatási szegregáció csökkentése l Menedékkérők munkaerőpiaci és társadalmi integrációjának elősegítése

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Köszönöm figyelmüket! További információk: