Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Aktualitások a szakképzésben
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A FELNŐTTKÉPZÉS ÉS A SZAKKÉPZÉSI PROGRAMOK SZEREPE AZ ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG ÉS A FOGLALKOZTATÁS FEJLESZTÉSÉBEN központi program – zárókonferencia.
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Szakképzési változások
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Határokon átívelő projektek.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Háromszéki szakoktatás jövője
Varga Júlia MTA KRTK KTI
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála

A középfokon továbbtanulók négyötöde: – szakközépiskolába, – szakmunkásképző intézetbe, – szakiskolába járt. A magyar szakképzés 20 évvel ezelőtt …

A magyar szakképzés ma … A középfokon továbbtanulók háromnegyede: –érettségit adó középiskolába jár. (A munkaerőpiaci feltételek változása, tudatos oktatáspolitikai lépések, spontán folyamatok következményeként.)

A közoktatás és szakképzés kimenete a következő adatokkal jellemezhető: A évesek közel hatvan százaléka érettségizik, 19 százaléka ISCED 3 C kategóriájú szakképzettséget szerez, egynegyede-egyötöde piacképes felső középfokú végzettség nélkül marad; Évjáratonként felső középfokú végzettséggel nem rendelkező fiatal lép ki a munkaerőpiacra; A év közötti alulképzettek létszáma elérheti a főt; További több százezer alulképzett, vagy elavult szakképzettséggel rendelkező idősebb munkavállaló van a munkaerőpiacon.

A foglalkoztatás szempontjából figyelembe kell venni, hogy a minimálbér és a segélyekkel elérhető jövedelem közötti különbség csekély, nem ösztönöz a munkavállalásra. A segélyekkel, vagy a minimálbérrel elérhető jövedelem nagyon alacsony; a szakképzett munkaerő-kínálat beszűkülése mind a külföldi tőkebevonás, mind a hazai munkahelyteremtés egyik korlátjává válhat; a versenyképtelen képzettséggel rendelkező magyar fiatalok külföldön sem tudnak munkát vállalni.

A piacképes szakképzettség a külföldi munkavállalás esetén is fontos feltétel A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2007 végén –324 ezer lengyel, –230 ezer szlovák, –202 ezer román, –82 ezer bolgár és –27 ezer magyar állampolgár dolgozott legalább két hónapja külföldön.

Európai Képesítési Keretrendszer Olyan átfogó keretrendszer, amely világossá teszi az európai nemzeti képesítési keretek és rendszerek, valamint az azokban foglalt képesítések viszonyát, és ezáltal a nemzeti keretek, rendszerek közötti illeszkedési mechanizmusként, metakeretként szolgál.

A nemzeti keretek és az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) Nemzeti keret a hazai realitásokhoz igazodik a nemzeti hatóságok/szervezetek működtetik meghatározza milyen képesítések szerezhetők Leírja az adott oktatási rendszer képesítéseit és azok kapcsolódásait EKKR megkönnyíti a kölcsönös elismerést, a rendszerek közötti mozgást Tanulási kimenetekre épülő, semleges referenciapont meghatározza az új típusú nemzeti képesítési keretek általános szerkezetét

META-KERETRENDSZER EK KR A. ország B. ország (B)

A szakképzés szmpontjából meghatározó EU-ajánlás 2010-re 85%-ra kell növelnünk a felső középfokú iskolai végzettséggel rendelkező 22 évesek arányát.

Legfontosabb feladataink: a ma szakképzetlenül maradó, vagy piacképes végzettséget nem szerző pályakezdő fiatalok %-ának visszavezetése a képző rendszerbe, s ott államilag elismert szakképesítéshez juttatása; az alulképzett fiatal felnőtt csoportok képzésbe vonása, évjáratonként fő piacképes OKJ-végzettséghez juttatása; segíteni kell a szakképző iskolák bekapcsolódását a felnőttképzésbe.

Átfogó fejlesztések a szakiskolai fejlesztési program, az Országos Képzési Jegyzék átalakítása és az új típusú TISZK-hálózat létrehozása.

Milyen lehetőséget biztosít a kompetencia alapú, moduláris képzési szerkezet? A szakképesítések közötti átjárhatóságot; A képzés és továbbképzés jobb egymásra épülését; Az előzetes tudás mérését és beszámíthatóságát.

A szakképesítések köre szerinti összetétel Alap szakképesítés Rész-szakképesítés Elágazás Ráépülés Önálló szakképesítés 11,9 20,7 33,7 29,1 4,8

Megtisztelő figyelmüket köszönöm!