A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Adatbázis kezelés Adatbázis tervezés.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Mária Terézia
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
KNT-Keretmese.
Népszerű kultúra és magaskultúra
A XIX. század uralkodó eszméi
DESIGNÖKOLÓGIA.
A romantika irodalmából
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Az európai integráció története
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
A bevezetés.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA IV.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
alkotmány – állam- és kormányformák
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Sámánizmus és népvallás 8.
4. előadás A szociáldarwinizmus után
Ideológiák.
SZEMENSZEDETT VALÓSÁG? S o ó s G e r g e l y Avagy: fantáziatotalitások és marketingfelhasználásuk MARKETING A REALITÁS ÉS A KÉPZELET HATÁRÁN.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A történelmi tanulás sajátosságai
Éntudat – identitástudat - énkép
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
Kultúra – nemzet – emlékezet
Metafora - metonímia A filmben?. Roman Jakobson Rámutat, hogy a metafora-metonímia bipolaritás megfeleltethető a nyelvi működés alapmodelljének, a paradigmatikus-szintagmatikus.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A magyarság őstörténete
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
Sámánizmus és népvallás: Tárgyi világ (Viselet)
A MAGYAR NACIONALIZMUS SZÜLETÉSE
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Filmelemzési szempontok
Összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Az adatvédelem szabályozása
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A vallások genderelizálása
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
Ifjúsági helyzetkép a világban, nemzetközi kitekintés
Az enciklopédia szó jelentése
Nagy elbeszélések október 4..
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Budapest: az eladható márka
Előadás másolata:

A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek

Egyetemes filmtörténet? A filmművészet egységes történetének gondolata megtörik – pl. nemzeti film létezése (Történelem helyett történelmek) Különböző történetek általánosan meghatározott politikai, társadalmi, szociális keretek közt jönnek létre, amelyek egyben a nemzet pillanatnyi állapotát tükrözik A Másik világához tartozó film: pl. a keleti filmek más térérzetet, időképet hordoznak, ugyanazokat a jelenségeket más kódok alapján teszik hozzáférhetővé

Benedict Anderson: Imagined Communities. Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (1983) Nemzet – képzelt közösség (a Másik létrehozása, képzelt különbözőség) Nem írható le a tudományosság fogalmaival – köztudat Elképzelt politikai közösség, amelynek mind eredendően korlátozott jellege, mind szuverenitása képzeletbeli Kulturális termék - mítosz a nemzet képzete, a nacionalizmus mint ideológia a francia felvilágosodás és a francia forradalom eredményeként jött létre

Susan Hayward Mitől válik nemzetivé egy filmművészet? Mit fejez ki a nemzeti identitás birtoklása? Melyek egy ország filmművészetének összetevői?

A nemzeti filmművészet meghatározásában 2 alapvető irányvonal: 1. Miként jelenítődik meg a nemzeti jelleg? (milyen szövegek, milyen jelentéseket termelnek?) 2. Hogyan írjuk le a nemzeti jelleget, milyen tipológiát kövessünk? (mit tartalmaz a nemzeti?)

1. Milyen szövegek? Filmek Filmekről írott szövegek A filmekhez kapcsolódó intézmények

2. Hogyan lehet megjeleníteni a nemzeti jelleget? Különbségek leírása, de hogyan? a nemzeti feltérképezésének módszere: tipológia Nem a nemzeti jelleget határozza meg, hanem a szempontokat, amelyek segítségével leírhatjuk a egy filmművészet nemzeti jellegét A nemzeti jelleg kifejezésmódja állandó marad, a nemzeti fogalmának jelentése változó lesz

A tipológia 1. narratívák 2. műfajok 3. kódok és konvenciók 4. gesztusnyelv és morfológia 5. a filmcsillag mint jel 6. a központ és periféria filmjei 7. a film mint a nemzeti mítoszok megjelenítője