Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,"— Előadás másolata:

1 Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel, vagy az objektum (utca) nincs is az adattárban. A keresést az ön által legjobban ismert területen/településen végezze el, és a hiba helyére tegyen helyzetjelzőt! A találatot email-ben küldje el, vagy a hozzáférést ossza meg velem!

2 A szakadatok minősége függ az adatok eredetétől a geometriai pontosságtól a tartalmi pontosságtól a logikai konzisztenciától (ellentmondás mentesség) a teljességtől (szerepel-e minden adat/objektum?) aktualitás (a jelenlegi állapotot tükrözik-e?)

3 Az szakadatok eredete Ki, mikor és hogy végezte az adatgyűjtést Milyen referenciarendszerre vonatkoznak az adatok Milyen pontosak voltak az adatok Milyen műveleteket végeztek az adatokon (transzformációk)

4 A geometriai pontatlanság összetevői Helyzeti (pont) hiba Méret (hossz) hiba Területi hiba

5 A geometriai hibák forrásai Műszerhiba (pl. GPS) Azonosítási hiba Mérési körülmények (köd, felhő, napsütés) Térkép-digitalizáláskor: –Scannerhiba –A térkép eredendő pontossága –Attribútum-hiba (személyi eredetű)

6 Adatkezelési hibák Raszter-vektor átalakítás Vektor-raszter átalakítás Generalizálás (a méretaránynak megfelelő tartalmi sűrűség biztosítása) Interpoláció (pl. magasságbecslés) Átfedések meghatározása Adat-értelmezés (mi van a űrfelvételen?) Az adatgyűjtés módszere (pl. mintavételi sűrűség, szakismeret, osztálydefiníciók) Adatközlés (plotter/papír hiba)

7 A logikai konzisztencia Összhangban vannak-e a geometriai és attribútum-adatok? (ld. házi feladat) Összhangban vannak-e egymással különböző a geometriai adatok (az adatforrások referenciarendszere különbözhet)

8 Az adatok aktualitását ellenőrző kérdések Érvényesek-e még az objektum adatai (pozíciója, tulajdonságai) Jött-e létre új objektum/tulajdonság? Szűnt-e meg időközben objektum/tulajdonság?

9 Az adatok minőségét számszerűsítő tényezők Pontosság: a mért és az elméleti érték különbsége, jellemzése a hibával és a szórással történik Élesség: hány számjegy pontosak az adatok Megbízhatóság: a rendszerben kimutatható legkisebb durva hiba nagysága Az osztályba sorolás helyessége (%)

10 A minőség elérésének összetevői Tényleges igények Költségek Megvalósíthatóság A rendelkezésre álló idő

11 Az elérhető pontosság becsülhető a Szakirodalom Szakmai tapasztalatok Szabványok, előírások alapján


Letölteni ppt "Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések