A tranzitfoglalkoztatási modell fejlesztési lehetőségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP /A
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Mártonfi György Miskolc, OFA szakmai műhely, febr. 17. A tranzitfoglalkoztatási modell módszertani fejlesztésének fontossága.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A pályázati kiírás: „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére.” A pályázat címe: Az Asbóth Szakközépiskola.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Munkaerő-piaci szolgáltatások és azok követelményei Tatabánya,
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A tranzitfoglalkoztatási modell fejlesztési lehetőségei

A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projektben tranzitfoglalkoztatás területen megvalósuló módszertani fejlesztés részidős eredményei, célja

A projekt 3. mérföldköve Költség- hatékonyság vizsgálata A költségek szempontjából elhangzott érvelések átnézése, a költséghatékonyság vizsgálata, különösen a mainstream programok vonatkozásában, különösen hosszabb időtávra vetítve. Fajlagos költségek meghatározhatóságának vizsgálata, költségkeret kidolgozásának lehetősége a tranzitfoglalkoztatásban.

A tranzitfoglalkoztatás költségei A projekt működéshez kapcsolódó finanszírozásban tapasztalható folyamatosság- hiány a szervezetek működését veszélyezteti Tranzitfoglalkoztatás, mint rendszer (egységes jogi keretek, szabályozott finanszírozás) megfelelő pénzügyi konstrukció kialakítása A finanszírozási módok az oktatásban ismert finanszírozási formák alapján kerültek elemzésre.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Normatív finanszírozás – tevékenységek állandósága, rendszer állandósága Előnyei Egységes támogatási szemlélet, nincs részrehajló pénzügyi döntés Takarékosságra késztet Hátrányai Elkényelmesedés Normatív támogatás rossz adottságok esetén nem fedezi a kiadásokat

A tranzitfoglalkoztatás költségei Bázisfinanszírozás Bázisfinanszírozás esetén egy korábbi időszak (jellemzően az előző év) – költségvetéséből kiindulva alakul ki a tárgyévi költségvetés: a finanszírozó a változó feladatokhoz, a változó árakhoz igyekszik igazítani a támogatást. A támogatás változása többnyire a finanszírozó és a finanszírozott közötti tárgyalások, alkuk alapján alakul ki.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Bázisfinanszírozás Ott működhet hatékonyan, ahol a finanszírozónak rálátása van a finanszírozott tevékenységére, így viszonylag könnyen és relevánsan tud reagálni a finanszírozott intézmény indokolt költségváltozásaira.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Projektfinanszírozás - A tranzitfoglalkoztatási programok mindig is projektfinanszírozásban működtek. A támogatandó tevékenységeket előre rögzítik, s a tényleges kiadásokkal a felhasználónak el kell számolnia, Csak a tényleges és a feladattal összefüggő költségeket ismeri el. A rendszer bonyolultsága miatt a pénzügyi ellenőrzés nehézkes, bürokratikus (néha indokolt költségeket sem fizetnek ki, máskor nem indokolt költségek is elszámolhatók)

A tranzitfoglalkoztatás költségei Projektfinanszírozás: előnyök, hátrányok A forrásosztó a megvalósítók között differenciálhat, akár egymástól jelentősen eltérő programokat is tevékenység relevánsan támogathat. A projektmegvalósítóknak rendszeresen meg kell küzdeniük a támogatásért, s ez támogatja a szakmai tevékenységük megújítását. Kockázat: a jobb pályázat kiszoríthatja a rosszabbat, ami adott esetben egy-egy tevékenység megszűnéséhez, egy-egy terület ellátatlanságához, a megvalósító intézmény ellehetetlenüléséhez vezethet.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Szakközépiskolai állami normatíva egy főre jutó költsége 2000.: Ft/hó/fő Tranzitfoglalkoztatás egy főre jutó költsége Ft/hó/fő (Eszik Zoltán: Ft/hó/fő) Résztvevők bére Eszközbeszerzés, fejlesztés Menedzsment költség Költséghatékonyság: A tranzit költségeinek vizsgálatához a tranzittal összevethető programok bekerülését is vizsgálni kell.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Fajlagos költségek meghatározása: A kezdeti időszakban a projektfinanszírozás elkerülhetetlennek látszik. A projektfinanszírozás mögötti tervezés, a monitorozás melletti végrehajtás és a folyamatos, a szakmai feladatokra is tekintettel lévő pénzügyi értékelés alapozhat meg egy normatív finanszírozási elemeket is tartalmazó konstrukciót.

A tranzitfoglalkoztatás költségei Költségtervezés: Egyes elemek sztenderdizálása (képzés, működési költségek) Bérjellegű kiadások: minimálbér, közalkalmazotti bértábla stb. Beruházási költségek: ez a legbizonytalanabb (projektek egyedisége miatt)

A tranzitfoglalkoztatás költségei A stabilitás feltételei - javaslat Programfenntartó szervezet, amely számára jogszabályi kötelezettség kell, hogy legyen a program országos hálózatának működtetése, költségvetési támogatásból. A támogatások hosszabb távon legyenek elérhetők. Bizonyos feltételek megléte esetén bizonyos költségek megszerzése automatikussá váljon (ld. OFA tranzit, KID program, Leonardo mobilitási program). A projektek megvalósítása és a következő projekt tervezése közötti időbeni átfedés, ami lehetővé teszi, hogy az egyik projekt befejezése után már látható legyen a következő.

3. mérföldkő A módszertan hazai elterjesztésének, szélesebb körű alkalmazásának vizsgálata A 2006-ban készült, a tranzitfoglalkoztatás elterjesztését akadályozó tényezők leírásának felülvizsgálata, aktualizálása

A projekt 4. mérföldköve Ágazatközi együttműködések kialakításának szükségessége és lehetősége: konzultáció a szakképzési rendszer szereplőivel, a kamarákkal, a helyi szereplőkkel a módszertan fejlesztése során A kiemelt projekt regionális rendezvényein való részvétel során az elkészült részanyagok társadalmasítása, az ágazatközi együttműködésre irányuló javaslatok és az elhangzó észrevételek beépítése

A projekt 4. mérföldköve A tranzit- foglalkoztatási program módszertani és minőségi szempontú továbbfejlesztése a jelenlegi munkaerő- piaci viszonyokhoz igazodva A munkaadók által elvárt kulcskompetenciák leírása, a tranzit által fejleszthetők A civil szervezetek és munkaadók közötti kapcsolatépítés és kapcsolattartás módszereinek vizsgálata A szakképzettség és a munkatapasztalat együttes hatása az elhelyezkedési esélyekre Pszicho-szociális támogatás módszereinek vizsgálata A tranzit projektekben dolgozó szakemberek támogatásának lehetőségei

A kulcskompetenciák leírása Kiinduló pont: Európai Unió által elfogadott referenciakeret, munkaadók körében végzett megkérdezések eredményei. A kulcskompetencia-listákban nincs olyan amelyet eleve kizárnánk a tranzitokban fejlesztendők közül, bár egyesek nyilván ritkábban kerülnek fókuszba (pl. az idegennyelv-oktatás vagy a kulturális tudatosság és kifejezőkészség fejlesztése). Iskolában elmaradt kulcskompetenciák fejlesztése: nem a tranzit feladata (fajlagos költségek miatt),de alkalomadtán szükséges lehet. A szociális kompetenciák fejlesztése valószínűleg hangsúlyosabban fog szerepelni a tranzit projektekben, sokszor ez a szűk keresztmetszet a tanulmányi és munkaerő-piaci kudarcokban. Végleges javaslat: kutatás eredményeinek beépítése, műhelyviták eredményei.

A civil szervezetek és munkaadók közötti kapcsolatépítés A tervezett pályázati konstrukció tartalmazzon előkészítési szakaszt, amelynek része lehet a munkáltatói kapcsolat kialakítása. Munkáltatói kapcsolattartó tréningen való részvétel beépíthető legyen az előkészítésbe költségeivel együtt, akár külön képzést is lehetne szervezni a konstrukció nyerteseinek.

Szakképzettség, munkatapasztalat, elhelyezkedési esélyek A tranzitfoglalkoztatásnak nem az OKJ-s végzettség megszerzésére kell elsősorban fókuszálnia, hanem foglalkoztathatósághoz szükséges kompetenciák fejlesztését kell erőltetnie egy bizonyos munkakörhalmazt tartva szem előtt. A bizonyítványt a munkáltatók is kevesebbre értékelik a bizonyított kompetenciáknál. A rekrutáció során fontos figyelembe venni a meglévő munkatapasztalatot, a más-más munkatapasztalattal és munkavállalási motivációval rendelkező egyének nyilvánvalóan eltérő szolgáltatást igényelnek a munkaerőpiacra való visszavezetéshez.

Pszicho-szociális támogatás Cél: a lemorzsolódás csökkentése A tranzitfoglalkoztatási program alapelve a kedvező pszichés klíma kialakítása. A pszicho-szociális támogatás formái: egyéni szociális munka, családgondozás, csoportos szociális munka Az OFA a tranzit projektekben 1 fő teljes munkaidős, főfoglalkozású szociális munkás vagy szociálpedagógus alkalmazását írta elő 20 fő foglalkoztatottanként. A tranzit program célcsoportjának ismeretében és a megvalósított tranzitfoglalkoztatási projektek tapasztalatainak elemzésével kijelenthető, hogy a tranzitfoglalkoztatási programban nélkülözhetetlen az a projektelem, amely a résztvevők pszicho- szociális támogatására irányul.

Szakemberek támogatásának lehetőségei Támogatás OFA tranzitfoglalkoztatási projektek megvalósítóinak: szupervízió. Műhelyek, szakmai találkozók A KID projektekben megvalósuló támogatások: Intenzív csoportos képzés a pályázás szakaszában, egyéni konzultációs lehetőség, szakmai találkozók kéthavonta (OFA szervezés), szakmai műhelymunka – tudásmegosztás. HEFOP-2.3.1: a 2. komponens a megvalósítók szervezeti és emberi erőforrásainak fejlesztésére irányult (megvalósítók képzése, továbbképzése, a megvalósításhoz szorosabban kapcsolódó szolgáltatások (pl. szupervízió).

Szakemberek támogatásának lehetőségei OFA Szövetkezz: tanácsadói hálózat, mentori rendszer Kooperáció: szakmai tanácsadás, tudásbővítés, kiadványok, hírlevelek „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt a foglalkoztatási programok megvalósításának szakmai támogatására: A foglalkoztatási projekteket megvalósító szervezetek számára különböző szakterületi tanácsadók, folyamatos szakmai tanácsadás, hálózatosodás segítése OTE: évente megrendezésre kerülő országos tranzitfoglalkoztatási konferenciák, a tranzitról eddig megjelent írások, jó gyakorlatok terjesztése.

Helyzetfeltáró kutatás A kutatás célja: A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projektben a tranzitfoglalkoztatási programok területére irányuló helyzetfeltáró kutatás elvégzése, mely a tranzitfoglalkoztatási modell módszertani fejlesztésének, aktualizálásának támogatását szolgálja.

Helyzetfeltáró kutatás A helyzetfeltáró kutatás a 2005 utáni időszakra koncentrál, a HEFOP és TÁMOP által finanszírozott tranzit típusú programokat és projekteket vizsgálja. Az OFA által támogatott tranzitfoglalkoztatási program korábban már feldolgozásra került.

A helyzetfeltáró kutatás részei 1.Adatgyűjtés, majd dokumentumelemzés a tranzitfoglalkoztatási programokról, 2.Kérdőíves (on-line) felmérés a megvalósítók körében 3.Szakmai interjúk a megvalósítók, illetve szakértők körében

A kutatás kapcsolódása a fejlesztő munkához A kutatás decembertől márciusig zajlik, a fejlesztő munkával párhuzamosan, de eredményei a fejlesztésbe beépíthetők lesznek. A kutatási terv a fejlesztő munkában résztvevők és a SZIT közreműködésével készült el.

A további munka Költséghatékonyság: A helyzetfeltáró kutatásban a támogatás felhasználásáról és a fajlagos költségek szabályozásáról született eredmények alapján annak vizsgálata, hogy milyen lehetőségek vannak a tranzitfoglalkoztatás normatív finanszírozására, illetve költségkeret kidolgozására, továbbá a fajlagos költségek meghatározhatóságának vizsgálata, költséghatékonysági elemzés.

A további munka Elterjeszthetőség: A helyzetfeltáró kutatatás eredményei alapján javaslat megfogalmazása a terjesztési stratégiára

A további munka Ágazatközi együttműködés: A tranzitfoglalkoztatásban releváns ágazatok közötti együttműködések vizsgálata, a helyzetfeltáró kutatás eredményeinek beépítésével javaslatok megfogalmazása az ágazatok közötti együttműködésekre

A további munka A tranzit továbbfejlesztése: A tranzitfoglalkoztatási program módszertani és minőségi szempontú továbbfejlesztése a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyokhoz igazodva – a konzultációk és a helyzetfeltáró kutatás eredményeinek felhasználására alapozva A fejlesztési eredményeket tartalmazó kötet szinopszisának, felépítésének megtervezése

Tranzit 1996 – Tranzitfoglalkoztatás – Módszertani gyűjtemény a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglakoztatásra épülő szakképzési projektjeihez; Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, Eszik Zoltán: 100 szó a tranzitfoglalkoztatásról; az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület kiadványa, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával, 2006

Köszönöm a figyelmet! Tóth Ibolya Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány