Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A Vidám Borz Család.
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Informális tanulás Horváth H. Attila. Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust.
Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
 Az alaplap kiválasztása előtt figyelembe kell venni, hogy milyen processzort szeretnénk magunknak, hiszen ettől függ, hogy milyen lapkakészletű/foglalatú.
LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES ÖSSZEFONÓDÁSOKBAN FEKETE BÁRÁNYOK A MAGYAR GAZDASÁGBAN LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES.
Az egyed-kapcsolat modell
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban
Williams szindróma (WS) diagnosztizálási lehetősége egyszerű kétfülű érthetőség- vizsgálattal Vicsi Klára Beszédakusztikai Laboratórium BME Távközlési.
Rheumatoid arthritis.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
STICKMAN WARFARE. PÁLYAKÉPEK AL CAMP LÁTKÉP GUN-OK A FEKETE CSAPAT LŐFEGYVERT HASZNÁLNAK HUMMERREL JÁRNAK FEGYVEREIK:M4A1,MP5A3,M82A1,LAW.
Előnyök és alkalmazási területek
2010 Július 23.. Egy Roosevelt téri irodaház ötödik emeletén nyílt meg ma délelőtt a főváros első magánkórháza. A Dr. Roose Magánkórházban egy szülés.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
„ Átszűrődő üzenetek'‘ Liliom programok Paplanos Péter PR Manager Lilly Hungária Kft.
A Helytelen Testtartás
A légzőszervrendszer betegségei
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Buddhista logika és paradoxonok
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!

Hystero-salpingo-sonographia helye a meddőség kivizsgálásában
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Az F-próba szignifikáns
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Egyenletesen változó mozgás
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Végrehajtási, nyomon követési fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A háromszög Napoleon- háromszögei
Képalkotó diagnosztika
Készítette: Garay Adrienn
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Optimális családtervezés és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége az egészségmegőrzés céljából Előadó: Sárközi Ágnes Optimális családtervezés.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Röntgen és ultrahang vizsgálatok intézetünkben
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Készítette: Nyúl Bettina
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Valószínűségszámítás II.
Felkészülés az idei évi nagyjavításra (EBK oktatás)
Hegeszthetőségi vizsgálatok Technológiai vizsgálatok
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
A családi költségvetés
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
Előadás másolata:

Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra

 Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára. Erről a szűrővizsgálatról - a népegészségügyi kampányoknak köszönhetően - csaknem minden nő hallott már. Arról viszont csak jóval kevesebben, hogy negyvenéves kor alatt - a nőgyógyász által elvégzett, tapintásos vizsgálat mellett - az emlők ultrahangos vizsgálata az elsődleges vizsgálómódszer.

 A mell ultrahang-vizsgálatával kimutatható elváltozások közé tartoznak a nem tumoros szövetnövedékek, a folyadékkal telt vagy éppen szilárd szövetrészeket is tartalmazó ciszták, valamint a fentebb már említett, rosszindulatú elváltozások. Az abnormális vagy annak gondolt területek további jellemzői ugyancsak felderíthetőek ezzel a módszerrel, amire a tapintásos vizsgálat önmagában nem képes.

 A röntgennel végzett mammográfia rendszeres, kétévenkénti elvégzése negyven év felett javasolt. Az emlő daganatai azonban sajnos már korábban is kialakulhatnak, és ennek felismerésére nem mindig elegendő a rutinszerűen elvégzett tapintásos vizsgálat. Ilyenkor tud segítséget nyújtani az emlő ultrahangos vizsgálata, amely évente elvégezhető.  Rendszeres időközönként ajánlott a vizsgálat azok számára, akiknél a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, ilyenkor ugyanis az átlagnál fokozottabb lehet a kétféle daganattípus kockázata.

 A sűrű, mirigyes emlőállomány elsősorban fiatalkorban jellemző: a húsz és negyven év közötti korosztály mintegy háromnegyedénél találkozunk ilyen emlőtípussal. Ennek átvizsgálása tapintással sem könnyű, és egyéb okok mellett mammográfiát is azért nem végeznek negyvenéves kor alatt, mert a sűrű emlőállományon nem hatolnak át megfelelően a röntgensugarak.

 Az ultrahanggal nincs ilyen probléma, és a mirigyes emlőállomány is nagyon jól vizsgálható a segítségével. A sok mirigy között gyakran nehéz, vagy egyenesen lehetetlen kitapintani azokat az eltéréseket, amelyek egyes esetekben akár rosszindulatúak is lehetnek. Ezen esetek azok, amikor az ultrahangnak elsődleges szerep jut, hiszen olyan elváltozások is diagnosztizálhatóak a segítségével, amelyek csak később, egy esetleges rákbetegség előrehaladásakor derülnének csak ki.

 A módszert a mammográfiával összehasonlítva a következőket mondhatjuk: negyven év felett az utóbbi nagyon jól alkalmazható, hiszen a mell szerkezete ebben az életkorban már módosul. A mirigyállomány ekkorra nagyrészt visszahúzódik, a zsírosabb alapszerkezetben pedig már jól tudnak differenciálni a röntgensugarak. Fiatalabb korban viszont nem alkalmazzák a mammográfiát, és a mirigyes emlőállományon kívül ennek egy további oka is van. A mammográfia röntgensugarakat - ionizáló sugárzás - használ, és bár egy-egy vizsgálat során csak minimális sugárdózisról van szó, szülés vagy szoptatás előtt - pusztán elővigyázatosságból - csak kivételes esetekben, diagnosztikus célból alkalmazzuk ezt a módszert. Az ultrahang-vizsgálatok esetében ez a probléma nem merül fel, így a gyermekvállalás előtt álló hölgyeknél is rendszeresen - akár évente - alkalmazható.

 Lehetséges, hogy negyvenéves kor felett is szükség van az ultrahang elvégzésére, ekkor azonban már nem elsődleges, hanem a mammográfia kiegészítő vizsgálataként. Ilyen eset lehet például, ha egy hölgynél ebben az életkorban is jelentősebb mennyiségben marad jelen a mirigyes emlőállomány. Ezekben az esetekben a mammográfiát végző orvosok feladata, hogy beutalják pácienseiket az ultrahangra.

 Előzetes felkészülésre nincs szükség, mindössze arra, hogy a ruhánkat könnyen le tudjuk vetni a vizsgálatot megelőzően. Ha lehet, már eleve ne viseljünk nyaki ékszereket, vagy csak olyasmit, ami könnyen levehető. A vizsgálatot háton és oldalt fekve végzik, és a melleken kívül mindkét hónaljárkot is megvizsgálják. A vizsgált felületeket géllel kenik be, ami megkönnyíti az ultrahangos vizsgálófej mozgatását. A vizsgálat nem jár semmiféle kellemetlenséggel, és nem jelent megterhelést a szervezet számára.