IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – 2013. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Világnagy iskola Tanulás túl a csengőhatáron
TIOP 1.1.1/09/ Digitális reál-is? Készítette:Mátisné Szultos Erzsébet.
Interaktív táblák Bevezetés.
Az úgy kezdődött, hogy… Tavalyi előadás a digitális tankönyvekről :
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Miskolczi Ildikó
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
VI. Interaktív Tábla Konferencia
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
E-learning és a multimédia
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Digitális világ – interaktív táblán
E-learning Kovácspál Eszter.
Az E-TANÁR portál.
Az IKT-metria mérőeszköz
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kompetensek lettünk? június 27..
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
2012. augusztus Nyári Tanártovábbképzés.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Szakmai munkánk a pályázatban
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.
Digitális eszközök és források a tanórán Országos informatikai mérés Hunya Márta Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
OK! Tanársegéd Online Könyvek
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Példa egy ppt prezentációhoz
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Szakmódszertani fejlesztés
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
MÉCS CSEPELI VENDÉGLÁTÓIPAR SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1212 BUDAPEST PETŐFI TÉR 1. telefon/fax:
SPORT – INNOVÁCIÓ - Pályázat
Nemzeti Köznevelési Portál
tananyagfejlesztés TÁMOP E-13/1/KONV
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Előadás másolata:

IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – 2013. november 7-8-9.

TÁMOP-3.1.2-12/2 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban Forrás: http://pixabay.com/hu/k%C3%B6nyv-unatkozik-f%C5%91iskola-oktat%C3%A1s-15584/ http://pixabay.com/hu/gy%C3%B6ny%C3%B6r%C5%B1-%C3%BCzleti-sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9pes-n%C5%91-15704/

Eszközök: számítógép, projektor, interaktív tábla Forrás: andreabedo

Mérőeszköz I. az IKT-eszközök hazai elterjedtségét, használatát vizsgálta az intézményrendszer és a NAT műveltségterületeinek a tükrében online kérdőív formájában http://bit.ly/Y1dKvS a digitális anyagok minőségfejlesztésnél már megszokott SWOT analízisét készítettük elő online kitölthető formában. http://bit.ly/X2Qnff a műveltségi területeknél a digitális tananyagok iránti igényt mértük fel egy online kérdőívvel http://bit.ly/VT0CpN az oktatási intézményeken belüli digitális anyagok és IKT-eszközök használatát vizsgálja http://bit.ly/13qTSBz

Minta Válaszadók: pedagógusok, akik használják az internetet szakmai informálódásra Minta forrása: eTanárikar - pedagógus panel (5100 fő) Minta elemszám: kutatási részenként változó (1) 626 fő (2) 120 fő (3) 197 fő (4) 81 fő Adatfelvétel ideje: 2012. augusztus – szeptember

eTanárikar Kutatás idején: 5100 fő 2013. november: 6700 fő Aktív, IKT-t használó pedagógusok

Hol dolgozik?

Rendelkezésre állás

Használat

Igény

Mire lenne igazán szükség? Projektorok elérhetőek az oktatásban, használják is a pedagógusok, ugyanakkor az igények átfordultak az interaktív táblák irányába, ahol, a projektor prezentációs lehetőségein túli többletfunkciókat is tapasztaltak. A szavazórendszerek még újak az oktatásban, egyre több kerül ki intézményekhez, a pedagógusok látják a hasznosságát, tehát igényük lenne rá, de a tanórai használat még nem arányos a rendelkezésre állással. A legnagyobb igény a tanulói laptopok iránt mutatkozik a hozzáférhetőséget, elérést is figyelembe véve, itt a legnagyobb a növekedés az igényeknél. Az interaktív táblával egyformán fontosnak tartják a kollégák egy ideális esetben. Bár a digitális fényképezőgép a rendelkezésre áll, a kollégák nem igénylik annak tanórai használatát.

SWOT analízis erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek A dia forrása és egy nagyon jó előadás a SWOT-ról a Slidesharen: http://www.slideshare.net/WithAdrian/swot-analysis-withadrian-2012 http://www.limonchamber.com/img/web.png

Milyen digitális tananyagot használ?

Erősségek

Gyengeségek – szórt vélemények Ergonómiai, vagy felhasználási hibát 23-an említették. Tartalomhoz kapcsolódó hibák száma 32. Némely anyag „nevetségesen” egyszerű, míg mások feleslegesen hosszúak, terjengősek. Az eszközökkel összefüggő észrevételek: technikai problémák, eszközhiány, illetve a digitális tananyagok kompatibilitási hiánya. A legtöbbet említett gyengesége a digitális tananyagoknak a testreszabhatóság hiánya. 19 említéssel. Ez az összes kitöltő 15,8%.

Lehetőségek „integrált, illetve differenciálásra is jól használható”, interaktivitást erősítő formában testreszabhatóság, bővíthetőség - a meglévő anyagokhoz, illetve a digitális galériák bővítése, ahol az elemek, kép, hang, videó, animáció, szimuláció külön is elérhetők. pedagógusképzések pályázatok - mint lehetőségek a digitális tananyagok felhasználásában.

Veszélyek A pedagógusoknak nincs rálátása az összes piaci szereplőre, a veszélyeket és a lehetőségeket saját gyakorlati felhasználásukon át értelmezték. legtöbbet említett a drága ár, de nemcsak a digitális tananyagokra vonatkoztatva, hanem a képzésekre is technikai problémák a környezetre vonatkoztatva: a nem megfelelő hálózat, vagy a projektor élettartama. „Én fél éve nem tudom használni az anyagaimat”. A költségek és a technikai problémák említése összefüggenek. Spontán említésként a válaszadók 48,3%-a tüntette fel veszélyként őket. technikai probléma még a többek által emlegetett „technika ördöge”. „Például bemutató órán nem működött, pedig előtte kipróbáltam, s minden rendben volt”. Ilyen és ehhez hasonló említések a válaszadók 12,5%-át érintették. A pedagógusok egy része aggódik, hogy a diákok motivációja és bizonyos kompetenciái eltűnnek vagy háttérbe szorulnak: „túlságosan akarjuk motiválni, 'kiszolgálni' a gyereket- elkényelmesedik” „vizualitás túlsúlya”, „megfelelő agyi területek tréningje hiányzik”, „kézírás visszaszorulása”. Minőségi veszélyek: 12,5%-uknál megjelenik az igény a minőség iránt: „Olyan "tananyagnak" álcázott tartalmak jelennek meg, amelyek semmiféle értéket nem közvetítenek.”, „Ne legyen a fejlesztett anyag automatikusan működő, a gyerek ne csak „nézzen”, - beavatkozás, cselekedtetés, interaktivitás szükségessége stb.”

Műveltségi területek - hasznosság

Milyen elvárások vannak a digitális anyagokkal szemben?

Internetre fejlesszünk vagy internet nélkül is futtatható anyagot?

Hol hasznos? (A pedagógusok megítélése szerint) Műveltségterület Hasznos a digitális anyag? A válaszadók % Matematika 161 82% Ember és természet 149 76% Földünk – környezetünk 147 75% Magyar nyelv és irodalom 143 73% Művészetek 138 70% Informatika 124 63% Élő idegen nyelv 117 60% Ember és társadalom 115 59% Életvitel és gyakorlat 73 37% Testnevelés és sport 28 14% Egyéb 27 Hol hasznos? (A pedagógusok megítélése szerint)

„tanfolyammal, de úgy hogy a 30 óra ténylegesen 30 óra legyen!”. Hogy készítené fel a pedagógusokat (a teljes tantestületet) intézményében az IKT-eszközökkel való oktatásra? „tanfolyammal, de úgy hogy a 30 óra ténylegesen 30 óra legyen!”. fontos a helyszín is, ne kelljen utazni, utazási költséget fizetni. gyakorlatorientált helyszíni képzés és a folyamatos további mentorálás. a helyi 30 órás képzéseket hatékonyabbnak tartják, mint a 10 órást, és kizárták, hogy ez utóbbi más helyszínen legyen.

Az ellenőrzés szükségességéről „Az a fontos, hogy ellenőrizzünk? Legyenek meg az eszközök mindenki számára hozzáférhetően, tudjanak bánni vele a pedagógusok, akkor biztosan nem hagynak ki ilyen lehetőséget. Mindannyiunknak fontos, hogy a gyerekek élvezettel üljenek az óráinkon. Ha ott van a termemben, tudom használni, miért ne tenném? A saját munkámat könnyíti. Azt sem kell ellenőrizni, hogy az irodalom könyvet használja-e a tanár. Néhány év múlva szerintem ugyanilyen természetes lesz az IKT-eszközhasználata, ha lesz eszköz, ha ért hozzá a pedagógus, ha a személyes kommunikációra is lesz elég ideje.”

Mire költene intézményében? Figyelembe véve az anyagi lehetőségeit

IKT használat hogy ellenőrizhető?

nincs még hatékony műhelymunka fejlesztő és felhasználó között Egy kolléga a SWOT veszélyei között említette: …… a fejlesztőket nem fizetik meg munkájukkal arányosan a pedagógusokat nem ösztönzik elég hatékonyan a táblák használatára a továbbképzések ötletszerűek, nem elég hatékonyak, vagy drágák nincs még hatékony műhelymunka fejlesztő és felhasználó között hiányoznak az alkotó teamek Kép forrása: http://www.slideshare.net/danielapapi

Köszönöm a figyelmet! Bedő Andrea - PhD hallgató Témavezető: Csíkos Csaba Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskola Köszönöm a figyelmet!