A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

A Föld Napja április 22. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Krenhardt Katalin CHP9ZU
Időjárás, éghajlat.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Készítette: Góth Roland
A víz-háborúk kora jöhet
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
Üvegházhatás, klímaváltozás
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A száraz kontinentális terület
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
GAIA Mindannyiunk anyja Senetor december 27.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Urbanizáció a fejlődő országokban
A MEGSEBZETT FÖLD.
Levegő védelme.
Globális problémák.
FÖLDRÉSZEK.
Az üvegházhatás és a savas esők
Az óceáni cirkuláció.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Az Éghajlatváltozás.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A világnépesség növekedése
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A népességnövekedés tényezői és következményei
Az aszályok gyakorisága, erőssége és az okozott kár
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
Levegőtisztaság-védelem 2.
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Az erdőirtás és környezeti hatásai
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Földünk népessége.
Az elsivatagosodás.
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Üvegházhatás, klímaváltozás
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A Globalis Felmelegedes
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
25. ÉGHAJLAT.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Globalizáció.
Előadás másolata:

A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus Készítette: Hartenstein Ádám

Előadásom témái Az élővilág és az emberi társadalom kapcsolata a globális felmelegedéssel Előrejelzések - szélsőséges időjárás (hurrikánok, aszályok, árvizek) - emelkedő tengerszint - sarki jégtakaró és a gleccserek olvadása - óceáni szállítószalag (tengeráramlások) Szkeptikusok

Dilemmák A Föld légköre rendkívül sérülékeny. - az emberi tevékenységgel meg tudjuk változtatni a légkör összetételét az üvegházhatású gázok (CO2,CH4,N2O) visszatartják a Napból érkező hosszúhullámú sugárzást, az ipari forradalom óta növekedik, 1960-tól meredeken emelkedik a kontinentális és tengeri jég olvadása miatt bekövetkező albedóváltozás

Aggasztó jelek Szélsőséges éghajlati jelenségek (hurrikán, aszály, El Nino, áradás) Sarkvidékek, jégselfek, Grönland, gleccserek jege olvad Tengerek, óceánok vízszintje emelkedik Óceáni szállítószalag lelassul Permafrost olvadása általi metánfelszabadulás Korallfehéredés Elsivatagosodás

Gleccserek és folyók A gleccserek visszahúzódása miatt csökkenni fog a folyók vízhozama és szezonálissá válhatnak. A mezőgazdaság számára pont a száraz időszakban kellene öntözővíz. Ázsiában az eltűnő gleccserek ökológiai és humanitárius katasztrófát okozhatnak kínai szakemberek szerint.

Élővilág Biodiverzitás csökken Invazív fajok kiszorítják az őshonos fajokat Évszakok eltolódása Felbomló biológiai rendszerek Jegesmedve kihalás szélén!!

Elsivatagosodás A növekvő hőmérsékletek miatt a talaj vizet veszít a nagyobb párolgás miatt. Ennek következtében az erózió könnyebben tud teret hódítani. A szél- és vízerózió végzi a legnagyobb pusztítást. Pl.: Száhel-övezet Afrikában, Közép-és Belső-Ázsia (Afganisztán, Kína északi és nyugati része, Kazahsztán) E katasztrófák elől emberek milliói fognak elköltözni.

Migráció A legtöbb potenciális környezeti menekült Ázsiában él. Kínában, Indiában és a deltákban várható a legsúlyosabb helyzet az árvizek és a tengerelöntések miatt. A belső területeken a sivatagosodás milliókat kényszeríthet vándorlásra.

Konfliktusok A vízért folynak majd a harmadik évezred háborúi. Polgárháborús viszonyok alakulhatnak ki. Az államkudarcos országok nagyobb térségekre jelentenek veszélyt.

Emberi tevékenység hatása Az ipari termelés és szállítás során sok vizet, energiát használunk. A mezőgazdasági termelés során problémát jelent a szikesedés, a túlzott műtrágyahasználat. Az állattenyésztés sok metánkibocsátással jár. Az erdőirtások után talajerózió lép fel, kevesebb párolgás, pozitív visszacsatolás Égetés- magas CO2

Népességnövekedés 2040-50-re a népesség elérheti a 9 milliárdot. A lakosság 60 %-a nagyvárosokban fog élni. Az ökológiai lábnyom óriási és növekszik. Vízért, területért folytatott harcok Betegségek

Szkeptikusok- az érem egyik oldala A globális felmelegedésben kételkedők szerint a változásokat természetes ingadozások okozzák. A Föld éghajlata folyamatosan változott a múltban és a jövőben is ez lesz. Számuk olyan gyorsan csökken, mint a gleccserek száma. A legnagyobb cégek felbérlik őket, hogy sikeresen lobbizhassanak.

Szkeptikusok-az érem másik oldala Érvelésük szerint a globális felmelegedés nem veszi figyelembe a tényeket. A szén-dioxid elenyésző százalékát adja a légkörnek. A legjelentősebb üvegházhatású gáz a vízgőz. Az ember által a légkörbe juttatott szén-dioxid eltörpül a többi gázhoz képest. A második világháború után nem nőtt, hanem csökkent bolygónk átlaghőmérséklete. Vagyis az átlaghőmérséklet alakulása nem kizárólag a szén-dioxidtól függ.

Szkeptikusok-az érem másik oldala Véleményük szerint a globális felmelegedés egy globális politikai mozgalommá vált. Célja a fejlődő országok iparának ellehetetlenítése. Ezenkívül rengeteg embernek ad munkát.

Problémák A kormányok lassan reagálnak a tudósok vészharangozására. A fejlődő országok részt kérnek a technikai fejlődésből. Kína nem csökkenti a CO2-t, amíg el nem éri a fejlett országok szintjét.

Irodalomjegyzék Az időjárás enciklopédiája Al Gore: Mérlegen a Föld, 1993. Al Gore: Kellemetlen igazság, 2006. Andreas Malm: Hamarosan túl késő lesz Bíró Dávid: A globális felmelegedés politikatörténete

Köszönöm a figyelmet!