Erőszakmentes, egészségtudatos iskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Alkoholizmus.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Életmód – Harmónia - Egészségtanoda „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani!” (G.B.Isnaw)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A lelki egészség védelme az iskolában
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Szeretettel köszöntöm
Biztos Kezdet Gyerekházak
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Telefon:72/
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Vezetői célok és feladatok
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Erőszakmentes, egészségtudatos iskola Készítette: Farkasné Kozma Krisztina

Kiinduló helyzet Az össztársadalmi hatásoknak jelentős szerepe van a nevelési-oktatási intézményekkel összefüggésbe hozható erőszakkal kapcsolatos jelenségek kialakulásában. Az érintettek száma /szülő-gyerek-pedagógus/ meghaladja a 3 millió főt. Ilyen események a múltban is voltak, csak nem kaptak nyilvánosságot.

Kiinduló helyzet Az ismertté vált fiatalkorú bűnelkövetők 8-10% szerepel a veszélyeztetett gyerekek nyilvántartásában, többségük HH, marginális családi környezetből származik, a fiatalkorúak között nő az áldozatok, az elszenvedők száma, az EU átlagához képest a fiúk 9, a lányok 11 évvel alacsonyabb életkorra számíthatnak mozgásszegény életmód, táplálkozási problémák, mentális betegségek, a pozitív életszemlélet hiánya, a szabadidős tevékenységek átalakulása, a média hatása mind hozzájárul a fentiekben említett szomorú tényekhez.

Iskolai sajátosságok… már a gyermekek iskolába lépésekor megfigyelhető a romló mentális készség, nő a tanulási, magatartási zavarok száma, a serdülők körében nő a televíziózással, internetezéssel eltöltött idő a pedagógusok úgy érzik, hogy nincs a kezükben megfelelő eszköz, az önértékelési problémákkal küzdő gyerekek körében gyakori jelenség a céltalanság, a jövőkép bizonytalansága, a szülők az iskolák felé olyan környezeti, személyi, tárgyi elvárásokat fogalmaznak meg, amelyben a gyermekeik biztonságban lehetnek

Cél… személyközpontú, a társadalmi beilleszkedést segítő nevelés, a társadalom, a szülők felelősségének, kötelességeinek tudatosítása, egészségtudatosság kialakítása, készségalapú egészségnevelési program működtetése, erőszakmentes, egészségtudatos, gyermekbarát iskola kialakítása, INTEGRÁLT NEVELÉS

Feladat… együttműködés erősítése: szülő, diák, szociális szféra, a pedagógusok konfliktus megoldó készségeinek fejlesztése, inkluzív iskolai nevelés kialakítása, konfliktus megelőző, erőszakot csökkentő eljárások gyakorlattá válása alternatív vitarendezés, a mediáció gyakorlatának elterjesztése, személyiség és képességfejlesztésen alapuló iskolai nevelés kiterjesztése

Feladat… egyéni fejlesztési terven alapuló differenciált oktatás kiterjesztése, jó gyakorlatok átvétele, segítő szakemberhálózat kiépítése, hatékony szabadidős tevékenységek működtetése, tudatos szociális és életpálya építés segítése

Mit jelent az „Erőszakmentes, egészségtudatos iskola” cím? Rendelkezik erőszakmentességi stratégiával, amely igazodik az iskola sajátos arculatához. Megfogalmazza az erőszakmentesség és az egészségtudatos nevelés területén a küldetését. Akcióterve a vezetők, a pedagógusok, a tanulók szintjén egyaránt vonatkozik a megelőzésre, az agresszív egészség-károsító viselkedés kezelésére. Kommunikációs rendszerét a partnerség, és az agressziómentesség jellemzi.

Miben különbözik az „Erőszakmentes , egészségtudatos iskola” egy átlagos iskolától? Az egészséges életmódra nevelést nemcsak a tanításban érvényesíti, hanem az iskolai élet mindenterületén, úgymint az egészséget támogató környezetben, a közösségi akciókban, a személyiségfejlesztésben. Kiemelt szerepet tulajdonít a megelőzésnek, a rizikófaktorok tudatos kiküszöbölése mellett az erőforrások ismeretére koncentrál. Következetesen fellép az erőszakkal szemben, óvakodik az erőszak különböző formáitól, különösen a nyelvi, a a testi, pszichés erőszaktól. Célkitűzéseiben szerepel a a diákközösségek demokratikus szerepének javítása, a valahová tartozás szemléletének erősítése. Erősíti a társadalmi kohéziót, intézményére a az integrált nevelési feltételek megteremtése jellemző.

A gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola 2009. 12 A gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola 2009. 12. 11-én vehette át a megtisztelő címet.