Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Analitikus, statisztikai és szélsőérték fv-k Hári Veronika
Adatbázis-kezelés.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
Sorrendi (szekvenciális)hálózatok tervezése
Az előadásokon oldandók meg. (Szimulációs modell is tartozik hozzájuk)
Megkülönböztető jegyek
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Az egyed-kapcsolat modell
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Kötelező alapkérdések
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Rangsorolás tanulása ápr. 24..
1 A számítási pontatlanságok a + b – a = b ? Tegyük fel, hogy 4 tizedesjegyig pontos a mantissza a = 5678 = 5,678  10 3 b = 6789 = 6,789  10 3 a + b.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Autoszegmentális fonológia, ábrázolások, jegygeometria
 Nem derivációs elmélet  Nem szabályokon alapuló levezetés  Nincs szabály-sorrendezés  A >> B.
Fuzzy logika Fuzzy következtetési rendszerek 7/20/20141.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
VIKKK III.2. projekt: Technológia fejlesztés és optimális üzemeltetés Varga Tamás Pannon Egyetem, Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék Veszprém, 2007.június.
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
LEXINFO Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga sajátosságai Babos Krisztina Dunaújváros, május 09.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
INVHU002_Parameter_Table Január. Tartalomjegyzék  1. A funkcióblokk feladata  2. A felhasználás körülményei  3. A FB bemenetei/kimenetei változói.
Java programozási nyelv Adatbekérés konzolról
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
1 5. ELŐADÁS. 2 Munkakör-értékelés 3 A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet.
2014/15 I.félév Sárközi-Lindner Zsófia.  cél: a szótáron belül (lexémák) m ű köd ő szabályok leírása  fonológiai és morfológiai szabályok ’együttm ű.
Klasszikus (lineáris) Generatív Fonológia
Kormányzásfonológia Fejes Tóth Petra. Bevezető  Nem derivációs elmélet az OT-vel együtt  Nincs extrintikus szabályrendezés  Input-orientált  Ábrázolás-központú.
5. ELŐADÁS. Munkakör-értékelés A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet keretei.
Rendelkezésre álló sávszélesség mérések alkalmazása az OTP-ben vitaindító előadás Hága Péter és a többiek az ELTE- ről HeHOK meeting ápr.13.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben III Fuzzy következtetési rendszerek Takács Márta.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Adatbázisszintű adatmodellek
A generatív nyelvelmélet
ÚJLATIN NYELVTÖRTÉNET
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Mediánok és rendezett minták
Kempinski Hotel s Január 25.
Számítógépes algoritmusok
Leíró nyelvtan - adatbázisból
Kísérlettervezés 3. előadás.
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
A mesterséges neuronhálók alapjai
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása

Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től

Újítás Nincsen szabályokon alapuló levezetés, szabályok helyett a jólformált alakokat meghatározó feltételek (korlátok) (Nincsenek közbülső alakok) Elvek és Paraméterek helyett: univerzális korlátok nyelvspecifikus rangsorolása Output-orientáltság

Nyelvtani szerkezet Szótár (LEXIKON) Generátor (GEN) Kiértékelő (EVAL)

GEN: a szótári alakból (megszámlálhatóan végtelen számú) lehetséges felszíni alakot állít elő: a „jelöltek” EVAL: a korlátok rangsorolása alapján kiválasztja az optimális alakot

Modell

Korlátok Univerzális grammatikához tartoznak (minden nyelv ugyanazokat a korlátokat alkalmazza) A korlátok rangsorolása az, ami nyelvspecifikus A korlátok áthághatóak, nincsenek tökéletes kimeneti alakok, csak optimálisak

Optimális alak Az optimális alak az, amely az előbbre rangsorolt korlátokat a legkevésbé hágja át. Nem a korlát-áthágások összegzett száma számít csupán, hanem az is, hogy a hierarchiában pontosan mely korlátokat hágja át egy adott kimeneti jelölt.

Korlátok 2 típusa Jelöltségi korlátok: amelyek azt írják elő, hogy a kimeneti alakok a lehető legegyszerűbb elemekből álljanak (pl. „minden elülső magánhangzó kerekítetlen” ) Hűségi korlátok: szabályozzák, hogy minél kevésbé térjen el a kimeneti alak a bemenetitől (pl. „minden bemeneti szegmentumnak meg kell, hogy feleljen valamely kimeneti szegmentum” = törölni tilos)

Ábrázolás kiértékelés ábrázolása: tábla (tableau)

Egy példa: szótagolás

„A l a p g a z d a g s á g ” (Richness of the Base) Mindenféle elképzelhető alak lehetséges bemenetnek számít, a korlátokat és azok rangsorát úgy kell felállítani, hogy az értékelés során a bemenettől függetlenül, minden esetben a helyes (valóságos) – vagy legalábbis a nyelvben lehetséges, jólformált – kimenet bizonyuljon optimálisnak. következmény: nyelvben nem előforduló alakok, fonetikailag azonos kimenetek (lexikonoptimalizálás)

Források S IPTÁR Péter-S ZENTGYÖRGYI Szilárd, Optimális esszék a magyar fonológiáról, Veszprém, Pannon Egyetemi Kiadó, B ALOGNÉ B ÉRCES Katalin, Fonológia előadás, /2. félév.