Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Ajtóstól az Élet kapuján át? Képzeld el, hogy van egy hely…
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
BUDAPEST, – Lukács Ferenc
ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS május 14 A MARKETINGBEN ÉS AZ ÉRTÉKESÍTÉSBEN.
VIIII. Szalvéta bemutató
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
A programokra vonatkozó általános szervezési ajánlások.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Albert Einstein idézetek.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Nagyböjt első vasárnapja
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
E-learning és a multimédia
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
AZ ÉLET PILLANATAI.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Albert Einstein idézetek.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Fülemüle informatika verseny
Segítenél nekik, ha ez neked is hasznodra válna?.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Ajándékok, amelyek nem kerülnek semmibe
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Az élet.
A tanatológia oktatásának kihívásai
Vérmérsékletem képekben
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Stresszmentes, hatékony vállalkozásvezetés Avagy hogyan építsük fel újra vállalkozásunkat Horváth Győző – május.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
A BOLDOGSÁG TITKA.
A pontos idő: 18:58.
Olvasd lassan és csendben!
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Bölcsességek, aforizmák
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
A többmagos processzorok világa Páter-Részeg Attila (PAASABI.ELTE) Beadandó I.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Nemzeti Nagytábor
TIOK IKT – tesztelés 1. osztály Pap Ágnes. A csoport bemutatása 6-7 éves korosztályon teszteltem a tananyagot. /12 fő,előképzettség nélkül,tagozat nincs,de.
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A többcélú közösségi terek fejlesztése program régiós szakmai műhelye Bemutatja: KANDIKÓ Rita Becsehely, TÁMOP A – 12/ Mi.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Egyenletek.
Előadás másolata:

Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél jobb, hosszútávú hozzáállást kialakítani a jelöltekben, de sok függ a tábori közösségen, és főleg az otthoni viszonyokon, körülményeken. Egy nem vezető típusból, nem tudunk a képzés alatt vezetőt faragni...

Nagy tévedés, a képesítés bizonyíték arra, hogy elvégezte a képzést, saját magához képest az egyén letett vmit az asztalra, bizonyos tudáscsomagot megkapott, de még tapasztalatlan, kiforratlan sok esetben tanácsokra, lelkesítésre van szüksége. A képesítés azt jelenti, hogy az adott törzs úgy gondolja, hogy elért egy szintet és lehet belőle őrsvezető.

Ha ez igaz lenne, akkor nem lenne gond, hogy nincsenek jó őrsvezetőink. Igenis kell, motiválni kell őket, visszajelzésre van szükségük, kell vki akivel megbeszélhetik az esetleges problémákat, akadályokat, hamar kiégnek, lankad a lelkesedésük ebben a korban, és az őrsvezetés gyümölcse sokszor csak évek múltán érik be.

A képesítés megszerzésére elvben mindenkinek van esélye, de kevés jelöltből válik jó, öntudatos és felelősségteljes őrsvezető. Van, aki ösztönösen ügyes, tanul, fejlődik akár képzés nélkül is a tapasztalatok révén, és van, akinek hiányoznak alap dolgok ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Ez nem rossz, csak akkor, ha a csapatban beleerőltetjük egy olyan szerepbe, amit ő nem élvez és sikerélménye se lesz.

Sajnos ez kivitelezhetetlen, de igyekszünk minél többet nyújtani. A tábor elején mutat a törzs 2 mintaőrsit. Mindig van legalább 1 mintaőrsvezetési alkalom a jelölteknek. Az utóbbi években ezt növeltük és az egy őrsi mellé bekerült még kb. egy napnyi program, amiben mindenféle játékvezetés, meseolvasás, TT jelenetkészítés, rohampálya stb. van, amit a jelöltek vezetnek.

Nem kizárt, ha ügyesek, akkor biztosan, de a képzés a szervezési teendőkre nem készít fel. Az egyes programpontokat (túra, játékok, daltanítás, kézműves) nyugodtan rájuk lehet bízni, mert ezekkel foglalkozunk külön-külön.

Két nap már valóban nem sok, és minimális új dolgot tanítunk itt, de ez sokaknak az egyetlen lehetőség, hogy a táborban megtanult és azóta kipróbált dolgokra visszajelzést kapjon a törzstagoktól és a többi jelölttől. Van egy erős ötletbörze jellege is a ZK-nak. A fogadalomtétel pedig egy olyan élmény, ami reményeim szerint sokáig ad hajtóerőt egy vezetőnek. Nem utolsó sorban pedig a közösség az, ami segít megtartani hosszútávon egy cserkészt, és a jelöltek közössége a ZK-n még jobban megerősödik.

Mi adunk hozzá egy nagyon alap tudáscsomagot és minimális gyakorlást, de sokkal felszínesebben, mint a KCSVK-ban, ahol a gyakorlásra is sokkal több lehetőség van. A KCSVk egy szintlépés az ŐV-hez képest, mert az egy újabb lépés az egyre önállóbb vezetők felé.

2014-ben január 11-én jött az első az ŐV-s listára, az utolsó még nem jött meg 138 téma, , 5 Skype konferencia, 3 törzsi hétvége + Esterházy piknik, 3 nap előtábor, 11 nap tábor, fél nap utótábor. És az előkészületek alatt a feladatok nagy részét mindenki a saját idejében oldja. A munka folyamatos, mert év közben már a jövő évre jegyzetelünk, sokszor már a képzés vége előtt elkezdünk dolgozni a jövő évi képzésen. A képzéshez egy 57 oldalas útmutatónk van.