Fertőszentmiklós az oktatásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Irányítócsoport találkozó EDUCORB Partnerség az oktatásért a határtérségben Szombathely, április 4.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
1 A BTT évi eredményei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 26.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Elkülönített állami pénzalapok
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Közigazgatási alapismeretek
Informatika tanítása ea.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
NAT 2007 kompetenciák.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Állami Számvevőszéki ellenőrzés tapasztalatai Ellenőrzés: szeptember 12 – november 27. KIMVE - Budaörs február 28.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
TÉRSÉGI KÖZLEKEDÉS, A VIDÉK ÉLHETŐSÉGE KONFERENCIA
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Tudományos kísérés A projekt az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap,
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Informatika tanítása ea.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Fertőszentmiklós az oktatásról Kistérségi együttműködés lehetőségei Készítette: Kalmár Erika EDUCORB EXTENDED Fertőszentmiklós, 2014. április 2

„Nincsen út járatlan, és nincsen az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény” (Boncza Berta)

Tartalom Törvényi szabályozás Sopron és Térsége Önkormányzati Társulás Kulcs kompetenciák EDUCORB Fertőszentmiklós

Magyarország helyi önkormányzatairól Törvényi szabályozás 2004. évi CVII. Törvény a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról (hatályon kívül) 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól

Törvényi szabályozás A kistérségben - működő települési önkormányzatok képviselő-testületei (a továbbiakban: képviselő-testület) a kistérségi együttműködés hosszú távú biztosítására írásbeli megállapodással a kistérségben egy többcélú kistérségi társulást alakíthatnak. A többcélú kistérségi társulás részt vehet a kistérség területének összehangolt fejlesztésében (különösen: fejlesztési tervek, programok, pályázatok készítésében, megvalósításában) és a településfejlesztés összehangolásában, vállalhatja kistérségi közszolgáltatások biztosítását, fejlesztését és szervezését, valamint intézmények fenntartását. FELADATKÖRÖK: a) oktatás és nevelés; b) szociális ellátás; c) egészségügyi ellátás; d) család-, gyermek- és ifjúságvédelem; e) közművelődési, közgyűjteményi tevékenység; f) helyi közlekedés, helyi közútfenntartás; g) ingatlan- és vagyongazdálkodás; h) ivóvízellátás, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás, valamint bel- és csapadékvíz-elvezetés; i) kommunális szolgáltatások és energiaellátás; j) környezet- és természetvédelem, valamint hulladékkezelés; k) szennyvíztisztítás és - elvezetés; l) területrendezés; m) esélyegyenlőségi program megvalósítása; n) foglalkoztatás; o) gazdaság- és turizmusfejlesztés, valamint idegenforgalom; p) állat- és növényegészségügy; q) belső ellenőrzés; r) területfejlesztés.

SOPRON ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

SOPRON ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS KORÁBBI NEVE: SOPRON-FERTŐD KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS A Társulás önálló jogi személyként működik és fő feladata a törvényben foglalt keretek között a társulásban részt vevő települések összehangolt fejlesztése (különösen: fejlesztési tervek, programok, pályázatok készítése, megvalósítása), egyes közszolgáltatások közös biztosítása, fejlesztése, szervezése, intézmények fenntartása, valamint a településfejlesztés összehangolása. 26 település lakosságszáma: 87.971 fő FELADATOK: óvodai nevelés oktatás szociális ellátás egészségügyi ellátás család-, gyermek és ifjúságvédelem közművelődési tevékenység gazdaság- és turizmusfejlesztés, valamint idegenforgalom belső ellenőrzés területfejlesztés a társszervekkel, hatóságokkal való koordinált együttműködés szervezése

Kulcs kompetenciák „Képességek fejlesztésében nélkülözhetetlen az állandó gyakorlás, hisz minden emberi tehetség csak szüntelen gyakorlással, tréninggel érheti el legmagasabb fokát. Ám a képességek gyarapításában ne a maximalizmus vezessen bennünket. Mindenkinek meg kell találnia azt a küszöböt, amelyet céljai megvalósításában már nem érdemes átlépni.” (gróf Széchenyi István)

Kulcs kompetenciák Kulcskompetenciák: Amelyekre minden egyénnek szüksége van a személyes boldoguláshoz, fejlődéshez, az aktív állampolgári léthez, a társadalmi beilleszkedéshez, a munkához. Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelven folytatott kommunikáció Matematikai kompetencia: Természettudományos és műszaki kompetenciák Digitális kompetencia Tanulás tanulása Személyközi és állampolgári kompetenciák Vállalkozói kompetenciák Kulturális kompetencia

Idegen nyelven folytatott kommunikáció Tulajdonképpen ugyanazon alapszik, mint az anyanyelvi kommunikáció: gondolatok, az érzések, a tények és a vélemények megértésének, szóban és írásban történő kifejezésének és értelmezésének képességén a társadalmi-kulturális tevékenységek keretein belül egyéni kívánalmainknak és szükségleteinknek megfelelően. Ezeken túl igényli a közvetítés és kultúrák közötti megértés képességét. (Demeter Kinga)

EDUCORB Az EDUCORB motiválni szeretné a térség óvodáit, iskoláit, tanirodáit a projektben való részvételre és az áltata kínált lehetőségek hasznosítására. Támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között, valamint folyamatos segítséget és friss információkat biztosít a hazai, regionális és nemzetközi oktatási források elérhetőségéről. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzési hálózatot alakít ki, hogy az új módszertani fejlesztéseket már az óvodapedagógia korai nyelvi fejlesztésének területén hasznosítsák, segítséget nyújtva a struktúra-, és pedagógiai módszertani változásokból fakadó problémák kezelésére. Célcsoportjaink: óvodáskorú gyermekek, általános- és középiskolások, tanirodák hallgatói, kis- és középvállalkozások

EDUCORB Projektpartnerek: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Keszthely Akadémia Alapítvány Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása Abteilung Kindergärten der NÖ Landesregierung

EDUCORB EXTENDED EDUCORB  17 óvoda EDUCORB EXTENDED  6 óvoda (Fertőszentmiklós 2 db óvoda, Hegykő, Fertőszéplak, Harka, Petőháza, Fertőhomok, Csapod, Nagylózs)önkormányzati finanszírozás  4 iskola (Fertőszentmiklós, Petőháza, Kópháza, Harka)

Fertőszentmiklós Óvoda 2013   ezer forintban Kiadások 851011-1 851012-1 891011-1 Óvoda összesen Óvodai nevelés SNI gyerm. Nev. Bölcsődei ell. Személyi juttatások 35 486 6 646 42132 Munkaadókat t.jár. 9 090 1 593 10683 Dologi kiadások 7 173 178 2 560 9911 Működési kiadások 51749 10799 62726 Beruházási kiad. 184 334 518 Költségvetési kiadások 51 933 11 133 63244 Térítési díj bevételek 1 326 1326 Állami támogatások Óvodaped. Elism.létszám alapján 22 656 22656 Óvoda működtetési tám. 5 440 5440 Bevételek összesen 28 096 29422 Különbözet intézmény fennt. 23 837 23837

Fertőszentmiklós Iskola   ezer forintban Kiadások Személyi juttatások 8 441 Munkaadókat t.jár. 2 265 Dologi kiadások 22 454 Működési kiadások 33 160 Beruházási kiad. Költségvetési kiadások Bérleti díj + áfa bevételek 5 464 Bevételek összesen Különbözet önkorm. Fenntartási t. 27 696

Fertőszentmiklós Iskola   Tanulók száma Kihasználtság% Tornaterem/tornaszoba 335 100 Számítógép terem Nyelvi labor Logopédiai fejlesztő 33 9,87

Felhasznált irodalom 2004. évi CVII. Törvény letöltve:http://www.complex.hu/kzldat/t0400107.htm/t0400107.htm (2014.03.23) 2011. évi CLXXXIX. törvény letöltve: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=139876.255346 (2014.03.23) http://www.educorb.eu/index.php?article_id=115&clang=1 letöltve: 2014.03.23. http://www.industrieviertel.at/projekte/ letöltve: 2014.03.23. Fertőszentmiklós Várossá nyilvánításának kezdeményezése (2008) Fertőszentmiklós Irattár Sopron és térsége önkormányzati társulás – megállapodás (2013) Fertőszentmiklós Irattár Fertőszentmiklós Önkormányzat 2013. évi költségvetési rendelete Fertőszentmiklós Irattár Demeter Kinga (2006): A kompetencia kihívások és értelmezések Országos Közoktatási Intézet, Budapest Chrappán Magdolna (2011): Kompetencia a közoktatásban Educati 2011/4. szám 550-560. Kalmár Erika (2009): Kommunikáció az óvodában (Szakdolgozat) Kalmár Erika (2012): Témahét, Fertőszentmiklós helytörténete (Szakdolgozat) Meggyes Tamás (2006): Településfejlesztés Egyetemi jegyzet Budapest letöltve: http://www.urbanisztika.bme.hu/segedlet/telepulesfejlesztes-jegyzet.pdf (2014.03.23.)

Köszönöm a figyelmet! Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit, nem tud.” (Móricz Zsigmond)