Információs társadalom a Székelyföldön (?) Z.Karvalics László 2005 május 13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
Advertisements

Logisztikai kutatás-fejlesztés és oktatás kölcsönhatása
A Tej útja – a székelyföldi gazdatársadalom, vállalkozói szféra, intézmények, civil szervezetek közötti összefogás mintapéldája 1. A Nagyküküllő Mezőgazdasági.
Hazai biztonsági körkép az ICT integrátor szemével Dani István, T-Systems Magyarország Zrt.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Edu-Game, Research Game, Launch Game Z. Karvalics László SZTE BTK Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszék Űrhódító - videojáték konferencia 2010.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Észak Dél ellen.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Péczeli Katalin előadása
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
© 2004 KPMG Cyprus is member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo and name are trademarks of KPMG International.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A vidéki tér sikertényezői
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
eMagyarország Program
Az iskola az információs társadalomban Z.Karvalics László BME Információs Társadalom-és Trendkutató Központ.
Turizmus, élményipar, kultúra Z.Karvalics László BME-UNESCO Információs Társadalom-és Trendkutató Központ.
Piacliberalizáció Magyarországon
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A székely kulturális örökség digitalizálásának szakmai problématérképe Rab Árpád BME-UNESCO ITTK Székelyföld – Jövőképünk Európa küszöbén május 13.,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Információ Tudás Tartalom Dr. Budai Balázs Benjámin.
Személyes adatok Manno-Kovács Andrea BME VIK, mérnök-informatikus ( ) PPKE ITK, Interdiszciplináris Műszaki Tudományok Doktori Iskola ( )
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A gazdasági termelés általános jellemzői
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Információs társadalom a Székelyföldön (?) Z.Karvalics László 2005 május 13.

Kiindulópont  Az információs munkakörben foglalkoztatottak száma és aránya  Az információs javak termelése és fogyasztása  A gazdaság információs szektorának mérete és jelentősége  NEM az Internet-penetráció  A TÁRSADALOM hosszú ciklusú átalakulása

Szembenézés a Valósággal – kegyetlen, de őszinte  Illúziók a pincébe  Élethazugságok a szemétdombra  Mítoszok vége Az anyanyelv misztériuma A megtartó anyaföld Az ezeréves kultúra  SZÉKELYFÖLD – agrártársadalom, ráadásul a mezőgazdasággal foglalkozók száma és aránya emelkedett 1989 óta!!!!!

Út választása  Azt tudjuk, hogy hogyan nem „működik” a jövő formálása – ha elkerüljük a „kizáró” okokat, elérkezünk oda, ahol elkezdhetjük keresni a válaszokat.  Nincs Megváltás, nincs Kánaán – Mózes a kapuban, „mózesek” a szívekben

Hiányok mint útakadályok  Awareness – a kihívás felismerése, tudatosítása, a közös célok ismerete, elfogadása, mozgósító ereje, eltökéltség  Champions – vezető döntéshozók, közszereplők, akik félreértést nem tűrő módon a modernizáció élére állnak

Összesen két kitörési pont  Gazdasági felhajtóerő Szakadatlan keresés, próbálkozás, a kínálkozó lehetőségek megragadása  Tudásvagyon Bővített újratermelés, külső és belső benchmarkok

És az információs infrastruktúra?  HÁZI FELADAT !!!  A kölcsönös összekapcsoltság a cselekedetek koordinációjának és a tapasztalatok akkumulációjának alapfeltétele

Interkonnektivitás és demokrácia Christopher R. Kedzie modellje Demokr á cia Interkonnektivit á s GDP / főV á rhat ó é lettartam Nemzeti érzésIskol á zotts á g N é pess é g (log) Demokr á cia 1.00 Interkonnektivit á s GDP/ fő V á rhat ó é lettartam Nemzeti érzés Iskol á zotts á g N é pess é g (log)

Minél szélesebb sáv mindenkinek!  Információs írástudást mindenkinek!  Információs szolgáltatásokat!  Az életidő mint mértékegység  A lényeg: a kapcsolat, az áramlás, a flow

Modernizáció, információs korszak és periféria: Ernest Wilson üzenete  A modernizáció 4 aktora: Gazdaság Politika Tudomány Civil társadalom  Nem a teljesítményük, hanem a köztük lévő csatornák minősége a siker záloga  A Wilson-gyémánt 6 csatornája

Kormányzat Tudomány Civil szféra Ipar Munkában a gyémánt

A változások a fejekben kezdődnek  Fiatalokat a kulcs-pozíciókba!  Konszenzus a lényegi kérdésekben (észt példa)  Állandó diskurzus a részletekről (mérőszám: maga a diskurzus – aránya többi között)  Következetesség és eltökéltség a megvalósításban (portugál példa)

Köszönöm a figyelmet!  ITOK a Sapientián (Információs Társadalom Oktató és Kutató Csoport)