A Csongor és Tünde forrásművei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Advertisements

Az én világom Somogyi J (verse).
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Szentivánéji álom Shakespeare. 5 felvonásos Komédia, 1595-ben írta William Shakespeare. Els ő ként Arany János fordította magyarra, 1863-ban.
Ismétlés - Összefoglalás
Könnyek....
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
"Keresd az életben mindig a szépet
A MESTER ÉS MARGARITA.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Napra Valentin.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Orpheusz és Eurüdiké Mítosz.
Nagyböjt első hete.
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Az én világom Somogyí J (verse).
Goethe: Faust 23/C.
Shakespeare és a káosz-elmélet
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Dicséretek – 4/1 Az én Uram dicső Megváltó, Segít, akárhová megyek. Csodáiról tudok beszélni, Mindenki lássa meg! Mindenki lássa meg, Az én Uram dicső.
Himnusz az élethez Készítette:Süni.
A mese.
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Készítették: Egressysek
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
"Keresd az életben mindig a szépet
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
"Keresd az életben mindig a szépet
Készítették: Egressysek
Mikszáth Kálmán novellái
Előadás másolata:

A Csongor és Tünde forrásművei

Szentivánéji álom Történet: Hermia és Lysander elszöknek, mert Hermiát apja Demetriushoz akarja adni. Demetrius utánuk megy, őt Heléna követi.Puck szerelmi bájitalt csepegtet az alvók szemébe, így mindenki a rossz emberbe szerte bele. A szálak aztán kigubancolódnak, és Lysander feleségül veszi Hermiát.

Kapcsolódási pontok: Több szintes cselekmény Szerelmi téma Humor (Balga és Ilma alakja) Mese és valóság közötti határ elmosódása

Varázsfuvola Történet: A bölcs király összeházasodott a gonosz királynéval. Egy nap lányuk született. A király egy nap faragott egy fuvolát, melyet megfújva minden állatot megszelídített, s mindenkinek melegség költözött a szívébe. Sarastro, Ízisz és Ozirisz bölcs papja, Paminát a templomba vitte, hogy megvédje haldokló apja felkérésére anyjának, az Éj Királynőjének a befolyásától. A királyné megbízta Tamino herceget, hogy találja meg és szabadítsa ki a lányát. Tamino meg is találja, azonban ő is egy fiatal Sarastróvá válik, mivel megtanulja csodálni a bölcsességét. Ezenkívül Tamino és Pamina egymásba szeretnek.

Kapcsolódási pontok: Az Éj alakja Mesei történet összetett szimbólumrendszerrel

Az arany virágcserép Történet: Anselmus diák átlagos polgári életet él, mígnem aranyzöld kígyócskákat pillant meg egy bodzabokorban, és egyikükbe beleszeret. Megindul a harc a fantasztikus és a köznapi világ között Anselmus lelkéért. Végül a magasabb rendű értékek győznek, és Anselmus elnyeri Serpentina szerelmét.

Kapcsolódási pontok: A földi és a magasabb rendű értékek ütközése Az emberi élet kiteljesedését a szerelem hozza el Csodás átváltozások

Faust Történet: Faust egyezséget köt az ördöggel (Mefisztó), hogy miközben az ördög minden óhaját teljesíti, halála után átengedi neki a lelkét, ha akad az életében egyetlen olyan pillanat, amikor valóban boldognak érzi magát. Faust Margit szerelmében véli megtalálni a boldogságot, de Margit halála után csalódik.

Műfaj: emberiségköltemény, kétszintes dráma Kapcsolódási pontok: Műfaj: emberiségköltemény, kétszintes dráma Az élet értelmének keresése Szerelem E világi és mítikus/mesei szereplők

Árgirus királyfi Történet: A király gyümölcsfájáról rejtélyes körülmények között eltűnő termést Árgírus őrzi meg sikerrel az azt dézsmáló tündércsapattól, de egy átok vagy saját hibája miatt a tündérek legszebbikét, Tündérszép Ilonát szem elől téveszti. Az Árgírus-történetek azokat a hosszas megpróbáltatásokat és szenvedéseket mesélik el, amelyek végén a két szerelmes egymásra talál.

Kapcsolódási pont: A mű mesei alaptörténetét szolgáltatja

Készítette: 11.d