Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orpheusz és Eurüdiké Mítosz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orpheusz és Eurüdiké Mítosz."— Előadás másolata:

1 Orpheusz és Eurüdiké Mítosz

2

3 Orpheusz Orpheusz trák származású legendás dalnok a görög mitológiában
Orpheusz Kalliopé múzsának és Oiagrosz folyamistennek (más hagyomány szerint magának Apollónnak) volt a fia. Olyan csodálatosan énekelt, hogy még az alvilág urainak szívét is meglágyította a dala. Értette a természet nyelvét, tudott beszélni az állatokkal. Úgy tartják, hogy ő tanította meg az emberiséget az orvoslásra, írásra és földművelésre. Eurüdiké lett a felesége és nagyon szerették egymást.

4 Két Szerelmes Története
Orpheusz felesége Eurüdiké. Eurüdiké a folyóparton játszott a fák Istennőivel.  Arisztaiosz, Apollón fia, a pásztoristen üldözőbe vette Mérges kígyók => meghal Siratták Eurüdikét a fák istennői, a hegyek, a folyók, de legjobban Orpheusz.

5 Eurüdiké elvesztése

6 Orpheusz már csak lantjában talált vígaszt
Orpheusz már csak lantjában talált vígaszt. Bolyongott, Eurüdikéről énekelt. Elment Tainaron hegyfokához, az alvilág torkának tátongó mélységéhez Énekére előjöttek a napvilágtól megfosztott emberek és Hádész. A félelmetes király szíve képtelen volt meglágyulni az emberi könyörgésre, de Orpheusz dalára még is elengedte feleségét. Egy feltétel volt, felesége mögötte megy és Orpheusz nem néz hátra.

7

8 Már majdnem kiértek,mikor Orpheusz visszanézett, hogy követi-e a felesége => megszegte ígéretét.
Eurüdiké még utoljára nyújtotta kezét férjének,majd mint egy hűvös árnyék örökre eltűnt az alvilágban. Azt mondják Orpheusz 7hónapon át siratta kedvesét egy szikla alatt a Sztrümón folyó partján.

9 Több féle befejezése is van a történetnek
1: Aphrodité szerelmet ébreszt a legtöbb egyedül álló tárk származású nőben Orpheusz iránt. Orpheusz csak szomorú szerelmes dalokat tud írni,mert hiányzik neki Eurüdiké. Ezért az egyik bánatos tárk asszony kővel dobja meg és meghal.

10 2: Újra megházasodik, de nem találja a boldogságát,mert még mindig Eurüdikét szereti….

11

12 Készítette: Annár Ágnes


Letölteni ppt "Orpheusz és Eurüdiké Mítosz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések