Szoftverjog és etika, adatvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Információbiztonság irányítása
Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Számítógép és Internet szabályozása a könyvtárakban Olvasószolgálatos műhely Dunakeszi Fülöp Attiláné
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
A szoftver.
Adatbiztonság, Internetbiztonság
Informatika és etika §.
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Iskolai Hálózat Létrehozása
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
A vírusokról.
2011.szeptember 26. Balatonalmádi
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Szoftverlicencek Takács Béla
SZOFTVEREK.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM. ALAPHELYZET Jelentősen növekedett és növekszik –IR-ben tárolt, feldolgozott adatok mennyisége –ezen adatoktól való függőség.
IKT struktúra.
Elektronikus információbiztonsági kihívások – új szempontból – a Magyar Honvédségnél
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Az adatvédelem szabályozása
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Tűzfal (firewall).
Készítette: Pálinkás Petra
Készítette: Kovács Antónia
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Információtechnológiai alapismeretek
Számítógépes bűnözés.
Készítette: Pető László
Letöltés az internetről
SZOFTVEREK (programok)
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Kinek törték már fel az autóját?
Előadás másolata:

Szoftverjog és etika, adatvédelem 1 témakör

Szerzői jog 1999. évi LXXVI. Törvény szerzői jog kizárólagos tulajdonjog szellemi tulajdonjog törvényi szabályozás = védelem illeti meg

Szoftver jog A szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. A szerzői jogról lemondani nem lehet, nem eladható, másra át nem ruházható. Az illegális szoftverhasználat, a szoftver hamisítása, ugyanazon program jogosulatlanul több gépre való telepítése, internetről letöltött illegális szoftverek használata szoftverkalózkodásnak számít. A licencszerződés megsértője törvénysértést követ el.

Tulajdonosi szoftverek A kereskedelmi forgalomban megvásárolható – teljes értékű – programok mellett a szoftverfejlesztők más csatornákon keresztül egyéb szoftverváltozatokat is közzé tesznek: A demóprogramok a kereskedelmi változat működését bemutató programok.

Szabad szoftverek Nem tévesztendő össze az ingyenes szoftverrel. Ennél sokkal többet kap a felhasználó és sokkal több joggal rendelkezik. A program: ingyenesen beszerezhető, bármilyen forrásból (CD, internet), szabadon használható, szabadon terjeszthető, forráskódja megismerhető, tehát kellő szaktudással szabadon módosítható.

Adatvédelem, adatbiztonság Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Rendszervédelem, rendszer biztonság Az informatikai védelmi rendszer általában egy előre megtervezett, majd e terv alapján felépített, teljes körű, zárt és a kockázatokkal arányos rendszer. Adatvédelem: Az informatikai/információs rendszerek adatvesztés elleni védelmét, az adatok folyamatos rendelkezésre állását biztosító szabályzatok, folyamatok és megoldások. Adatbiztonság: Az informatikai/információs rendszerek adataihoz való illetéktelen hozzáférést meggátló szabályozások, folyamatok és megoldások.

Számítógépes vírusok A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. Védelem: Óvatossági szabályok (Víruspajzs) Vírusfigyelő programok Vírusirtó programok