Lyme- kór Lyme borreliosis

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanácsok szülőknek és gyerekeknek
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
AIDS.
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Készítette:Bíró Levente 8/a
13. Tétel.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Sebek kezelése Lemosás ( tiszta csapvízzel )
VÉRBETEGSÉGEK.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Készítette: Szürös Levente
Világjárványok az emberiség történelmében
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
A köszvény Arthritis urica.
AIDS Világnap: december 01..
A Kullancsok.
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
Posztnatális agyi ártalmak
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A szív betegségei.
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
A nyirokkeringés zavarai
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Hitek és tévhitek az influenzáról
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Ticks – „unpleasant fellow-travellers”
Sebek kezelése Lemosás ( tiszta csapvízzel )
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Élősködők okozta bőrbetegségek
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Ebola [Ebola vérzéses láz]. Előfordulása Általános tudnivalók  1976  Yumbuku, Kongó  90%  Gyümölcsevő denevér  Nincs ellenszer.
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
A mezei és üregi nyúl betegségei
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Nemi Betegségek.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
A nemi betegségek napjainkban
A Berlin-Chemie bemutatja. A Berlin-Chemie bemutatja.
Nemi betegségek.
RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN.
VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával
Előadás másolata:

Lyme- kór Lyme borreliosis Készítette: Szilágyiné Horváth Adrienn

A kórokozó Borrelia burgdorferi Borrelia baktériumok B. afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto és a B. spielmani A baktériumot Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1981-ben kullancsokból izolálta.

A betegséget a baktériumok által fertőzött kullancs terjeszti. A megbetegedést 1975-ben, az Old Lyme városban (Connecticut, USA) jelentkező, ízületi gyulladással járó járvány kapcsán írták le.

A borreliák a kullancs bélcsatornájában szaporodnak. Vérszíváskor a középbélből a kullancs nyálmirigyeibe kerülnek. A borreliák vérárammal és szövetközti vándorlással terjednek a szervezetben. Egyedülálló genetikai struktúrával rendelkeznek, mely eltér minden egyéb baktériumétól: lineáris kromoszómájuk és számos lineáris valamint cirkuláris plazmidjuk van. Megbetegítő képességüket ezek a plazmidok kódolják.

A betegség terjedése Emberről emberre semmilyen formában sem terjed. Állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. A kullancs terjesztő (vektor) és fenntartó (rezervoár) egyszerre. A betegség előfordulása állatokon ritkább, lefolyása enyhébb és kezelésre gyorsabban gyógyul. Háziállatok közül a kutya a legfogékonyabb a betegségre.

A kullancsnak három gazdára van szüksége ahhoz, hogy végbemenjen a teljes fejlődési ciklusa.

Lárvái kisemlősökön, gyíkokon és énekesmadarakon szívnak vért, majd az első gazdát elhagyva a talajon vedlenek nimfává. A talajon vedlő nimfákból kialakuló nőstények és hímek a végleges gazdán párzanak. A nőstények a vérszívás befejeztével a talajon teszik le petéiket.

A kullancscsípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülnek a baktériumok. A néha napokig tartó vérszívás iránya megfordulhat, és fertőzött vér is jut a sebbe. 48 órai vérszívás 30 %-os,72 órai pedig 100 %-os infekcióval fenyeget. A fertőzött kullancs csípése azonban nem minden esetben okoz betegséget. A Lyme-kór az északi félteke mérsékelt égövi zónájában a leggyakoribb.

Nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzetben. Kullancsveszély Március közepétől, de a hidegebb tavasz akár későbbre, a szokásostól eltérő melegebb időjárás pedig akár korábbra is hozhatja a kullancsok aktivizálódását. Nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzetben. Kedvenc rejtekhelyük a füves részek és fás növényzet találkozásánál van.

A betegség tünetei és szakaszai Korai-helyi (lokalizált) szakasz: A kórképet jelző piros folt (erythema migrans) a friss fertőzöttek kevesebb mint felénél jelentkezik. Kullancscsípés után leghamarabb 2-3, legkésőbb 32 nappal jelenik meg. Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak a kullancscsípés helyén.

Korai-szórt (disszeminált) szakasz: Fáradtság, hidegrázás és láz, fejfájás, tarkómerevség, izom- és ízületi fájdalmak. A betegek közel felében a test más helyein is képződnek erythema migrans foltok ("vándor" foltok). Ritkább tünetek a hátfájdalom, a hányinger, hányás, a torokfájdalom, a nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás. Súlyosabb tünetek: az agy- és gerincvelőt borító hártyák érintettsége (aszeptikus meningitisz), az egyik arcfél izomgyengesége (Bell-féle bénulás).

Kései szakasz: Ízületi gyulladás (artritisz). A térdek duzzadtak, gyakran meleg tapintatúak és ritkán vörösek. Ciszták alakulhatnak ki a térd mögött.

Megelőzés Mindenféle kullancs elkerülése. Kullancs elriasztása bőrre permetezett dietiltoluamid vagy ruhára permetezett permetrin tartalmú rovarirtóval). reggel/délben bevett 1-2 Polybé tablettával A kullancs minél előbb történt felderítése, szakszerű, speciális csipesszel történő eltávolítása. Megfelelő ruházat viselése a kullancsveszélyes helyen.

A kullancseltávolítás általános szabályai A kullancsokat minél előbb el kell távolítani! A kullancs kivételekor sohase használjunk kenőcsöt, alkoholt, vagy más, a kullancsot károsító anyagot. A kullancscsípéskor nyílt seb keletkezik! A kullancs lágy részét megnyomva a kórokozót bepréseljük a nyílt sebbe!

Megbetegedések gyakorisága Magyarországon Lyme borreliosis Magyarországon 1998 óta bejelentendő betegség.

A Lyme-kór kezelése A klinikai gyanút laboratóriumi vizsgálatok, többek között vérvizsgálatok és, esetenként az ízületi folyadék (a duzzadt ízületekből nyert folyadék) vizsgálata erősítheti meg. A betegség kimutatását követően a kezelés a jelenleg alkalmazott antibiotikumokkal (szájon át vagy intravénásan) legalább négy-hat hétig tart. A kezelést néha meg kell ismételni.

Irodalom Bózsik B. Kullancs-KRESZ. SubRosa Kiadó, Budapest, 1996. http://gendiagnosztika.hu/lyme-kor/ http://kullancsok.parazitak.hu http://kutya.mancsok.hu http://terra-medica.com http://www.doktorinfo.hu http://www.fsz.bme.hu http://www.printo.it/ http://www.tankonyvtar.hu Kapiller Z.-Szentgyörgyi L. Kullancsok és zoonózisok. B+V Lap- és KönyvkiadóKft.,2001. www.oek.hu

Köszönöm a figyelmet!