Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával"— Előadás másolata:

1 VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával
Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály Ne riasszon vissza egy jó kirándulástól a KULLANCSVESZÉLY! VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával Időben és helyesen végzett kullancsvizittel, a kullancs mielőbbi eltávolításával Szükség esetén védőoltással

2 Miért veszélyesek a kullancsok? Hol támadhatnak a kullancsok?
Betegséget terjeszthetnek (többek között agyvelőgyulladást, Lyme-kórt). Hol támadhatnak a kullancsok? Erdős területeken, mezőkön, parkokban, kertekben. Hogyan előzzük meg a kullancscsípést? Ruházat: Világos színű, minél nagyobb testfelületet borító (hosszú nadrág, hosszú ujjú felső), zárt ruházat (tűrjük a felsőt a nadrágba, a nadrág szárát a zokniba), összefogott haj, sapka vagy kendő viselésével. Kullancsriasztó: gyógyszertárakban, élelmiszerüzletekben kaphatók. Kullancsvizit Jó megvilágításnál a teljes bőrfelületet alaposan át kell vizsgálni. A kullancs „kedvenc helyei”: hajlatok (térd!), hajas fejbőr (gyerekek!), fül mögött. A kullancs eltávolítása Mikor? Megtalálása után minél előbb, lehetőség szerint azonnal. Mivel? Kanállal, csipesszel (gyógyszertárban kaphatók), csak végső esetben kézzel. Hogyan? A nyakánál megragadva, csavaró mozdulattal. Nem szabad összenyomni, bármivel bekenni. Kisebb baj, ha a feje beszakad, viszont a kórokozókat tartalmazó testet eltávolítjuk. Védőoltás Agyvelőgyulladás ellen létezik (Lyme-kór ellen nem véd). Tájékoztatást kaphat: háziorvosától vagy Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály Nemzetközi Oltóhelyén (tel.: )


Letölteni ppt "VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések