Irodatechnikai berendezések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Pár szó a digitalizálásról
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Digitális Átállás.
Hálózatok.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
HÁLÓZATOK.
A számítástechnika története
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Kimeneti és bemeneti eszközök
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Bevezetés a VoIP technológiába
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hardver eszközök IV. rész
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Levelezési alapismeretek
Nyomtatók.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
Az internet.
A kommunikáció.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Internet, Elektronikus levelezés
Levelezési alapismeretek
Dokumentumkezelő rendszer javaslat PTR zRt. részére
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Csoportmunkát támogató szoftverek
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Nyomtatók.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Internet, Elektronikus levelezés
Az információ.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Irodatechnikai berendezések Számítógép Nyomtató Szkenner Fénymásoló Multifunkciós készülék Telefon Telefax Iratmegsemmisítő Diktafon Hőkötőgép Laminálógép Spirálozógép

Számítógép Számítógépet az alábbi feladatok elvégzésére használhatunk: iratszerkesztés, szövegfeldolgozás, szabványos iratformák készítése, dokumentumok kinyomtatása, külső és belső levelezés, iratok gépi bemásolása (scanner), dokumentumok továbbítása belső vagy külső hálózaton, iratkezelés, iktatás, információgyűjtés és feldolgozás, táblázat- és adatbázis-kezelés, képek, ábrák, grafikonok, propagandaanyagok szerkesztése, kommunikáció, webkonferencia, videókonferencia fax, e-mail küldése és fogadása, elektronikus ügykezelés, aláírás, elektronikus naptár, névjegyalbum kezelése

Nyomtató A számítógépes adathordozókon tárolt információ papíron való megjelenítésének eszköze. Legismertebb fajtái: Tintasugaras nyomtató Lézernyomtató Mátrixnyomtató Hőnyomtató Kiválasztásánál figyelembe kell venni a szükségleteket (milyen kapacitású és minőségű gépre van szükség). a gép fenntartási költségeit, (festék patron, ára) mennyi és milyen jellegű karbantartást igényel

Tintasugaras nyomtató Működése: igen finom tintacseppekkel fecskendezik a képet a papírra. Színes változata több színű tintapatronból keveri ki a színárnyalatok bármelyikét a CMYK színmodell segítségével. Előnye: jó minőség. Hátránya: üzemeltetése viszonylag drága, a festékanyagot tartalmazó tintapatronokat gyakran kell cserélni.

Lézernyomtató Működése: a fénymásológéphez hasonlóan, egy elektromosan feltöltött réteggel bevont forgó henger felületén a nyomtatóvezérlő által megadott pontokon egy gyenge lézersugár megszünteti az elektromos töltést. A festékanyagot tonerkazetta tartalmazza. Előnye: jó minőség, üzemeltetése olcsóbb a tintasugarasnál.

Mátrixnyomtató Működése: a nyomtatófejben 9-24 tű található egymás alatt. Ezek egy festékszalagon át ütik a karaktereket (több lépésben) a papírra. Előnyei: olcsó üzemeltetés, egyszerű többpéldányos nyomtatás. Használható: pénztárgépek, űrlapok, bizonyítványok stb. kitöltése

Szkenner (lapolvasó) Papíron lévő ábrák, szövegek digitalizálására, vagyis számítógépen tárolhatóvá alakítására alkalmas eszköz. A dokumentumokat feldolgozhatjuk képként jpg, png stb. formátumokban, vagy pdf fájlként, amely szöveges dokumentumok, különösen több oldalas dokumentumok szabványos, nem szerkeszthető formátuma ha a digitalizált szöveget a későbbiekben szövegként szeretnék felhasználni, szerkeszteni, OCR (optikai karakterolvasó) programmal próbálkozhatunk.

Fénymásoló Papír alapú dokumentumok sokszorosításának elterjedt eszköze. Professzionális változatai képesek: a nagy példányszámban való sokszorosításra oldalak szerint összerendezésre kétoldalas másolásra kicsinyítésre, nagyításra kiegészítő tevékenységekre: pl. a példányok összefűzése, bekötése

Multifunkciós készülék Nyomtatás, a másolás és a szkennelés funkciókat látnak el A beszkennelt kép azonnal nyomtatható, tehát az eszköz fénymásolásolóként is használható, akár a számítógép használata nélkül. jellemzően nem közvetlenül egy-egy számítógéphez csatlakoznak, hanem önálló hálózati eszközként szolgálnak ki több felhasználót. Lehetőség van a felhasználók megkülönböztetésére, különböző jogosultságok beállítására, a használat nyomonkövetésére és korlátozására.

Telefon Vezetékes telefon: vezetékes hálózat van kiépítve a központ és az állomások között. Vezeték nélküli telefon: a telefonhálózatra nem a készülék csatlakozik, hanem egy adóvevő, amely kb. 200-300 méternyi távolságon belül képes továbbítani a jeleket. Mobiltelefon: nincs helyhez, telefonvonalhoz kötve, működéséhez mikrohullámú kommunikációs hálózat szükséges VOIP: (Voice over IP): a beszélgetés nem a telefonhálózaton, hanem interneten (vagy más, IP alapú hálózaton, pl. intranet*) folyik . Ilyen pl. a Skype is. * Külvilág felé zárt, internetes eszközöket használó, interneten megszokott szolgáltatásokat biztosító hálózat.

Telefonkészülék szolgáltatások Mellékvonalak kezelése Üzenetrögzítés Számtárolás Gyorstárcsázás Hívásnapló Hívástartás Hívófél azonosítás Kihangosítás Konferencia beszélgetés Mikrofon némítás Többféle csengőhang/dallam Újrahívás

Telefonálási etikett Fejből csak a jól ismert, gyakran hívott számokat tárcsázzuk. Köszönjünk, mutatkozzunk be. (saját/cég neve, esetleg beosztás). Előnyös megkérdezni a hívott féltől, hogy nem zavarunk-e? Nem illik ismeretlen személlyel automatikusan tegeződni. A telefonon röviden és tömören kell beszélni! Nem telefonon közlendő: bizalmas téma, üzleti információ, hivatalos meghívás (meghívó). A hívó fél köszön el elsőként. A hívott fél, - ha elsőként köszön el – kimenti magát, elnézést kér, s felajánlja a visszahívást, amit betart. A vonal megszakadása esetén a hívó fél tárcsáz újra. A megszólaló telefont a lehető leghamarabb vegyük fel, udvariasan, érthetően szóljunk bele Ha csak az üzenetrögzítővel beszélünk, mondjuk rá a hívás időpontját, nevünket (esetleg telefonszámunkat) és az üzenetet. Az üzenet rövid, félreérthetetlen legyen! ….

Telefax facsimile = „készíts hasonlót” A faxkészülék papír alapú dokumentum tartalmát továbbítja egy távoli faxkészülékre, hagyományos telefonvonal segítségével.

Hőkötőgép Egy, műanyag dossziéhoz hasonló borító belső felülete speciális ragasztóval van kiöntve. A gép felmelegíti a gerincet, így a ragasztó folyékonnyá válik. A bekészített lapok a ragasztóba beleragadnak, kihűlés után az anyag újra megköt, s ezáltal tartja a papírok széleit. A borító többféle méretben létezik, így különböző vastagságú kiadványok készíthetők.

Laminálógép Tartós műanyag védőréteggel látja el az iratokat, fényképeket

Spirálozógép a bekötendő papírlapokat a szükséges oldalon végig kilyukasztja, s az így perforált lapokat speciális műanyag gyűrűs gerincbe fűzi be,

Diktafon A hangot – digitális eszköz esetén - memóriakártyára vagy belső memóriába rögzíti.

Iratmegsemmisítő

Forrás Sipos Sándorné: Korszerű eszközök,berendezések az irodában http://www.kvint-r.hu/Tudastar Wikipédia