A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
A tanári munka értékelése
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Az egészségügyi ellátás teljesítménye
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Makroökonómia 3.előadás.
Az önkormányzati gazdálkodás vizsgálata Vigvári (2002) o. alapján a kapcsolódó excel fájllal használató.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Környezetértékelési módszerek
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Tereptanári műhely Miskolc június Tudástermelés – kutatás – fejlesztés  Válság és újrakezdés (kríziskezelés a mindennapokban)  Esetmegbeszélés:
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
© 2004 KPMG Cyprus is member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo and name are trademarks of KPMG International.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Könyvtár menedzsment Stratégia és gyakorlat Virágos Márta
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Mi is az a társadalmi integráció?
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
A hippokratészi eskü értelmezése
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
„Egészséges étel az egészséges életért”
Kereslet-rugalmassági számítások
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
1 Tervezés, kontrolling 8. előadás. 2 Tartalom Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága A terevzési rendszer A bázis terv A projektek, mint a fejlődés.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS ÉS A KERESLET. A fogyasztó és a háztartás  Minden piaci ügylethez két fél: egy vevő és egy eladó szükséges.  Az eladók termelők.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
EGYENES ARÁNYOSSÁGGAL
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
Előadás másolata:

A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV

Az egészségügy gazdasági logikával költség feláldozott haszon eredmény hasznosság ár explicit költség implicit költség költség-haszon elemzés hatékonyság eredményesség jólét költségvetés

KUTATÁSI KÉRDÉS 1.Hogyan mérhető az egészségügy eredményessége?

MITŐL FÜGG A BETEG MAGATARTÁSA? beteg munkavégzés családi kapcsolatok jövedelmi helyzet lakókörnyezet egészségügyi ellátórendszer információs társadalom

KUTATÁSI KÉRDÉS 1.Hogyan mérhető az egészségügy eredményessége? 2.Milyen tényezők hatnak az eredményességre?

MIK A KÖLTSÉGEK? Az ellátórendszer fenntartása ebből mennyi jut a diabéteszre? mennyi jut egy diabéteszes betegre? hogyan változik ez a betegség egyes stádiumaiban? hogyan változik ez a beteg különböző magatartása esetén? Erre a kérdésre a kutatás elején senki nem tudott válaszolni.

KUTATÁSI KÉRDÉS 1.Hogyan mérhető az egészségügy eredményessége? 2.Milyen tényezők hatnak az eredményességre? 3.Mekkora egy diabeteszes beteg ellátásának költsége?

EZEN KÍVÜL MILYEN MÁS KÖLTSÉGEK VANNAK?

AMI NEM LÁTHATÓ... kieső munkabér munkahelyi helyettesítés feláldozott idő információszerzés időráfordítása korlátozott választási lehetőségek kiszámíthatatlan helyzetek

KUTATÁSI KÉRDÉS 1.Hogyan mérhető az egészségügy eredményessége? 2.Milyen tényezők hatnak az eredményességre? 3.Mekkora egy diabeteszes beteg ellátásának költsége? 4.A betegnek és környezetének milyen költségei merülnek fel?

MENNYIT ÉR AZ EGÉSZSÉGES ÉLET? Éves jövedelmének hány százalékát lenne hajlandó feláldozni azért, hogy 1 éven keresztül cukorbetegség nélkül élhessen? A válaszokból megtudhatjuk mennyit ér az egészséges élet Magyarországon a cukorbetegek számára.

KUTATÁSI KÉRDÉS 1.Hogyan mérhető az egészségügy eredményessége? 2.Milyen tényezők hatnak az eredményességre? 3.Mekkora egy diabeteszes beteg ellátásának költsége? 4.A betegnek és környezetének milyen költségei merülnek fel? 5.Mekkora a haszna a gyógyításnak, pénzben kifejezve?

Alapvető információkat nyújtanak egy eredményesebb betegellátási rendszer kiépítéséhez – azonosítva az érintetteket – azonosítva a költségeket – azonosítva az eredményeket – azonosítva a beteg-típusokat Hozzájárulnak ahhoz, hogy mérni tudjuk a betegség megelőzésének társadalmi hasznosságát. MIBEN SEGÍTENEK A KUTATÁSI KÉRDÉSEKRE ADOTT VÁLASZOK?

egy betegút betegség jellemzői ellátó- rendszer informá- ciók egyéb érintettek finan- szírozás betegek jellemzői

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP A-11/1/KONV