A Kormány családpolitikai elképzelései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Családpasztorációs papi találkozó Leányfalu IX. 28.
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Ellátások, KEDVEZMÉNYEK
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztály
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Hozzászólás Lovász Anna és Szabó-Morvai Ágnes: „Does childcare matter for maternal labor supply?” előadásához Elek Péter ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék.
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
„MINDEN EGY HELYEN” Az imami csoport bemutatása A szombathelyimami által nyújtott segítség a munkába visszatérő anyukák részére.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
Egy gyermek támogatásának összege ma
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Családok helyzetének változása a rendszerváltozás után
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Ellátások, kedvezmények
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Családpolitika. Közösség (Tönnies) Közös cél: a közös létezni-akarás igénye a jövőre vonatkozóan is. Összetartó erő: közös nyelv, közös hit (vallás),
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Családi juttatások rendszere Title of the presentation 2.
A családpolitika szociális aspektusai
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
1 éves a Sulinet Expressz. A program első éve Az Oktatási Minisztérium nyarán indította el a Sulinet Expressz programot. A program célja: az Internet.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Megbecsülés az idős embereknek
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
A családtámogatási ellátások
Családpolitika és annak hatása Magyarországon
Előadás másolata:

A Kormány családpolitikai elképzelései Családpolitikai és szociálpolitikai különválasztása!!!! Gyakran még mindig szociálpolitikának tekintik a családtámogatások rendszerét vagy a kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító bölcsődéket, pedig ezek egyáltalán nem csak a rászorulókat szolgálják. Máriabesnyő, 2014. november 13. Magyar Katolikus Családegyesület XXI. Családkongresszus

„Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényei születnek, erősödnek és táplálkoznak.” Winston Churchill Holisztikus családszemlélet: nem külön-külön gondolkodunk a fiatalokról, idősekről, kisgyerekesekről, nőkről és férfiakról, hanem összességében a családon belül értelmezzük őket.

Alapvetés Magyarország társadalmi fejlődésének alapvető feltétele a fenntartható népesedési fordulat. Ezért demográfiai központú családpolitikára van szükség! Csalás és népesedéspolitika nem választható el egymástól. A családok helyzetének javítása és a születésszám emelése feltételezik egymást.

Népesedési helyzet 1981 óta minden évben csökkent Magyarország népessége. Az elmúlt 33 év alatt 10.709.000-ről 9.909.000 főre, mintegy 800.000 fővel csökkent a lélekszám. Ezzel párhuzamosan csökkent a születések száma. Az eddigi mélypontot 2011-ben értük el 88.049 született gyermekkel. 2014 első 8 hónapjában tavalyhoz képest 2,9 %-kal több gyermek született. Rendkívül borús hosszú távú kilátások, de némi (mérsékelt) optimizmusra okot adó számok az utóbbi időben. Közel 3%-os növekedés a szülések számában. Házasságkötések 2014 első 8 hónapjában 3.6 %-kal több Válások 2010 és 2013 között – 15,3% Abortuszok 2010-2013 - 13,7%

Életvédelem, terhesség-megszakítások A terhesség-megszakítások száma hosszú távon csökkenést mutat Magyarországon. Azonban ez még így is magas a nemzetközi összehasonlításban. Nő azoknak az aránya, akik 2., 3. vagy 4. terhesség-megszakításukat követően kérik az újabb abortusz engedélyezését, szinte mindig súlyos válsághelyzetre hivatkozva. Ezzel párhuzamosan az örökbe adható újszülöttek alacsony száma miatt sok örökbe fogadni szándékozó szülő nem ritkán 4-5 évet várakozik arra, hogy gyermeke, családja lehessen. Hozzávetőlegesen 1700 örökbefogadó pár, ill. szülő várakozik arra, hogy gyermeke lehessen. Az 1990-es 90.394 abortusz folyamatosan csökkent a 2013-as 34.891 fős szintre. A terhesség-megszakítások száma több mint a harmada a magyarországi élve születések számának és kétszerese-háromszorosa a nyugat-európai – vagy pl. a szlovákiai – szintnek. 1990-ben 20.5%-ról 2013-ban 24%-ra nőtt azok aránya, akik a felelős családtervezés helyett a 2., 3. vagy 4. terhesség-megszakítást, mint „megoldást” választották. 2015-ben az életvédelem megerősítése is fontos szempont a családpolitikai jogszabályok felülvizsgálatánál

A teljes termékenységi arányszám alakulása hazánkban A 2011 évi 1,24-ről 2012-re 1,34-re emelkedett és ennyi is maradt 2013-ban is. Várhatóan idén ez tovább nő. Rövid távú célunk az 1,5-1,6-os szint elérése. Hosszú távú cél a 2.1 arányszám minél inkább történő megközelítése. Forrás: KSH

Népesség-előreszámítás Magyarországon alap, alacsony és magas változatban 1,75-nél 8,6 millió fő 1,6-nál 7,9 millió fő 1,45-nél 6,9 millió fő Forrás: KSH NKI

Családpolitikai intézkedések 2010 óta Újra 3 évig jár a GYES Családi adókedvezmény Családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése GYED nettó összeg maximum 44%-os növekedése (86 000 Ft-ról 123 500 Ft-ra) 2012-től újra lehetőség van a kismamák után adókedvezményt igényelni Családi (adó)kedvezmény: 800 mrd 2011 és 14 között, átlag 200 e Ft/ család/ év, idei kiterjesztés járulékokra 2011, 2012, 2013 180 mrd/ év, idén 240 mrd, kb 1 millió család, 1,5 millió gyerek után Igénybevevők 54%-a nő CSP miatt 40%-kal csökkentek a hiányzások Munkavédelmi Akcióterv, eddig 40 ezer kisgyerekes szülő után vették igénybe

Családpolitikai intézkedések 2010 óta (2.) 2012. január 1-től a gyermek után járó pótszabadságot mindkét szülő – egymástól függetlenül – igénybe veheti 2012. július 1-től kötelező részmunkaidő a gyermek 3. életévének betöltéséig. 2013. december 2-ától új babakötvény A családi adókedvezményt 2014. január 1-ét követően a járulék terhére is igénybe lehet venni – ez 260 ezer családot érint kedvezően. Pótszabadság apák szerepe, a szülői feladatok megosztása miatt volt fontos Összes foglalkoztatott alkalmazott fele gyermekes Részmunkaidő: nők 9,3%-a dolgozik így ( 2010-ben még 7,5%) 800 ezer számlanyitás

GYED Extra 2014. január 1-től Munkavállalás melletti korlátozások megszűnése (egyéves kortól) Testvér GYED/GYES Diplomás GYED Nagycsaládos anyák foglalkoztatási kedvezményeinek meghosszabbodása (5 évre) Iker GYED 2014 első félévi adatok: 11500 an dolgoztak és kaptak közben GYED-et vagy GYES-t Nőtt a kisgyermekesek foglalkoztatási rátája 2013/2014 II negyedév: 0-2 éves kisgyermekeseknél 10,6%-ról 16,2%-ra Testvér GYED/GYES: közel 7300 Diplomás GYED: közel 200

A teljes termékenységi arányszám és a kívánt gyermekszám különbsége Kopp Mária kutatások 2009: az emberek 60%-a két gyermeket, további 20%-a hármat szeretne Fenti tábla 2011-es: 2,1 –es kívánt szám helyett 1, 34 A kormányzati politika következik a fentiekből következik: A kívánt gyermekek megszületése elől az akadályokat elhárítani! Forrás: Eurostat, Eurobarometer

Legfőbb célunk Tervezett gyermekek születésének elősegítése. Ezért: munka-család jobb összeegyeztetése lakhatás családbarát környezet A tervezett közelít a fenntartható demográfiai fejlődést jelentő 2.1-hez Míg 30 éve ott született sok gyerek, ahol anya otthon volt, ma már ott, ahol megoldott a munka és a család összeegyeztetése munkaerőpiacon és a gyermekek napközben ellátása tekintetében is.

Gyermekes családok Magyarországon (2013.) Kétgyermekesek aránya csökkent 2001 óta 37%-ról 33%-ra 2011-re az összes gyermeke család között Ezért is fontos a kétgyermekesek adó és járulékkedvezményének a fokozatos megduplázása 2016-2019 között. Forrás: MÁK

Családtámogatási Akcióprogram 2010 óta 6000 új bölcsődei férőhely, 4800 megújult, 3500 csana hely a 3 év alattiaknak 3 éva lattiak 16%-a számra ellátás, míg 2009-ben csak 10% volt 40 ezer kisgyermekes szülő után foglalkoztatói kedvezmények

Családi adókedvezmények kiterjesztése első házasok adókedvezménye Kétgyermekesek adókedvezményének megduplázása 2019-ig

Családi Otthonteremtési Kedvezmény egygyermekesek is igényelhetik. új és használt lakás vásárlás, felújítás és bővítéshez is igénybe vehető 400.000-3.250.000 Ft 3. ponthoz: Használt lakás cseréje az alacsonyabb jövedelműek számára elérhetőbb. Sokszor nagyon sokat jelent a +1 szoba…

Munka és család összeegyeztethetőségét szolgáló intézkedések Munkahelyvédelmi Akció adókedvezményeinek kibővítése kötelező részmunkaidő meghosszabbítása 3 vagy több gyermekesek szülőknek

Gyermekek napközbeni ellátásának támogatása 3 éves kortól kötelező óvodáztatás Bölcsődei férőhelyek bővítése Családi pótlék óvodáztatáshoz kötése

Család a köznevelésben Családi életre nevelés kötelező hit- és erkölcstan oktatás kötelező közösségi szolgálat pedagógusképzés

Szemléletformálás Apakampány Testvérkampány Családbarát közgondolkodás Partnerségek: egyházak, tudomány, civil szervezetek Nemzetközi aktivitás Családbarát környezet, családbarát munkahelyek, családbarát kormányzás 2015 február végén várhatóan Demográfiai Konferencia Budapesten

„A kormányokhoz és a nemzetközi szervezetekhez fordulunk, hogy mozdítsák elő a családok jogainak érvényesülését a közjó érdekében.” Részlet a Püspöki Szinódus III. Rendkívüli Közgyűlésének Záróüzenetéből

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. E-mail: csiat@emmi. gov. hu www Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail: csiat@emmi.gov.hu www.facebook.com/csaladesifjusag Kérjük a szociális ágazat együttműködését a közös célok eléréséhez