Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Advertisements

Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Kulinyi Márton, a szerkesztő bizottság elnöke. Miről is van szó? Egyenl ő bánásmód Hátrányos megkülön- böztetés Egyenl ő hozzáférés el ő ítélet.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
A környezetvédelem intézményrendszere
Modellprogram. Összehasonlítás Főváros 66 órás ügyelet/hétvége Telefonos – 33 % személyes – 2 fő Kizárólag Áldozatsegítő Szolgálat Telefonszám kiadása.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Megyék és megyeszékhelyek gyakorlójáték
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Államszervezet és közigazgatás
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
2009. év rendezvényeinek összefoglalója február 8-16.
Társadalmi szervezetek elhelyezése
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
MAVE megyei napok szeptember 26. Baranya-P é cs okt ó ber 7.Veszpr é m-Veszpr é m okt ó ber 10.Somogy-Kaposv á r okt.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
VPOP Jövedéki Igazgatóság
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szektorok közötti együttműködések
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Hungary SLOVAKIA UKRAINE AUSTRIA Use the BUCKET in the
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
,,Önértékelés –Tanfelügyelet – Minősítés”
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés április 1-2,Visegrád A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
Hungary Geography.
Regionális statisztikák a 2008-as adatok alapján
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
A regisztrált bűncselekmények száma Komárom-Esztergom megyében, 2009
Polgári ügyekben eljáró bíróságok
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Speciális szóródás: Koncentráció
Készítette: Koleszár Gábor
Magyarország települései
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Készítette: Csaba bácsi
Előadás másolata:

Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása

Számos kezdeményezés van a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtésére, Számos kezdeményezés van a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtésére, a nők társadalmi, hivatalos elismerése egyre nő, de nézzük mi a helyzet jelenleg napjainkban, milyen arányban vesznek részt a nők a közigazgatásban: a nők társadalmi, hivatalos elismerése egyre nő, de nézzük mi a helyzet jelenleg napjainkban, milyen arányban vesznek részt a nők a közigazgatásban:

Legmagasabb állami tisztségek LétszámFérfiNőNők %-os aránya Kormány11 00 Kormánybiztos5500 Kormányszóvivő Államtitkárok: Kormányhivatalok Összesen: ,3

A képviselőnők száma és aránya az országgyűlésben Év Év Összes mandátum Összes mandátum % Nők Nők , ,

Mi a helyzet ma?

Megye: F é rfi: Nő: Ö sszesen: Nők ar á nya: 1 Baranya Baranya % 2 B á cs-Kiskun B á cs-Kiskun % 3 B é k é s B é k é s % 4 Borsod-Aba ú j-Zempl é n Borsod-Aba ú j-Zempl é n % 5 Csongr á d Csongr á d % 6 Fej é r Fej é r % 7 Győr-Moson-Sopron Győr-Moson-Sopron % 8 Hajd ú -Bihar Hajd ú -Bihar % 9 Heves Heves % 10 J á sz-Nagykun-Szolnok J á sz-Nagykun-Szolnok % 11 Kom á rom-Esztergom Kom á rom-Esztergom % 12 N ó gr á d N ó gr á d % 13 Pest Pest % 14 Somogy Somogy % 15 Szabolcs-Szatm á r Szabolcs-Szatm á r % 16 Tolna Tolna % 17 Vas Vas % 18 Veszpr é m Veszpr é m % 19 Zala Zala % 20 Budapest Budapest221234% Ö sszesen: Ö sszesen: %

választás éve képviselő (%) polgármester (%) nincs adat 19 Nők részaránya a megválasztottak körében:

Hazai kutatások: - Becslések szerint a helyi közéletben önkormányzati szinten megjelenő női politikusok társadalma kb főből állhat. - A helyi szinttől felfelé haladva egyre kisebb a nők részaránya a politikai közéletben. (Ez a jelenség a nemzetközi közéletben is megfigyelhető.) - - Adatok szerint: minél nagyobb lélekszámú települést veszünk és minél magasabb szintű önkormányzati pozíciót, annál valószínűbb, hogy a nők reprezentációja alacsonyabb szintű. - A nőknek jóval nagyobb az esélyük arra, hogy képviselői mandátumot nyerjenek el, mintsem, hogy polgármesterek legyenek.

TÖOSZ – Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alakulás éve: 1989 Tagjainak száma: 1575 település Főbb célkitűzései: - Önkormányzati érdekek következetes védelme - Önkormányzatok, a közigazgatás és a társadalom fejlesztése - Önkormányzati összefogás segítése

A TÖOSZ polgármesternői tagozata Alakulás éve: 2003 Alakulás éve: 2003 Tagjainak száma: 115 Tagjainak száma: 115 A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából létrehozott, A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából létrehozott, a szövetség keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv. a szövetség keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv.

A tagozat tagjai, mint a TÖOSZ tagönkormányzatok vezetői, közéletben betöltött szerepükkel példát mutatva, A tagozat tagjai, mint a TÖOSZ tagönkormányzatok vezetői, közéletben betöltött szerepükkel példát mutatva, szemlélet-formáló szándékkal a nők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatásáért szemlélet-formáló szándékkal a nők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatásáért és az esélyegyenlőséget megvalósító pozitív diszkriminációs akciók sikeréért tevékenykednek, és az esélyegyenlőséget megvalósító pozitív diszkriminációs akciók sikeréért tevékenykednek, - információk terjesztésével, - projektek szervezésével, - lobby tevékenységükkel, amelyet a társadalom és a közigazgatás szervezeteivel, valamint nemzetközi szervezetekkel együttműködve valósítanak meg. amelyet a társadalom és a közigazgatás szervezeteivel, valamint nemzetközi szervezetekkel együttműködve valósítanak meg.

Vezérlő elv: - a társadalmi igazságosság, - a társadalmi igazságosság, - a részvételi demokrácia elve - a részvételi demokrácia elve annak érdekében, hogy a társadalmon belül a hatalom és a javak elosztásában érvényesülhessen az esélyegyenlőség a nemek és a különböző társadalmi csoportok között. annak érdekében, hogy a társadalmon belül a hatalom és a javak elosztásában érvényesülhessen az esélyegyenlőség a nemek és a különböző társadalmi csoportok között. –részt vesz a jogszabályi háttér e célkitűzések szerinti alakításában –pártsemleges, –tagjai önkéntes alapon szerveződnek a TÖOSZ tagjainak sorából.

A TÖOSZ polgármesternői tagozatának feladatai: a nemek közötti esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elősegítése, támogatása (prevenció, intervenció és korrekció által); a nemek közötti esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elősegítése, támogatása (prevenció, intervenció és korrekció által); a nők közéleti szerepének fejlesztése; a nők közéleti szerepének fejlesztése; a hátrányos helyzetűekkel szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelem; a hátrányos helyzetűekkel szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelem; jogszabályok és más állami döntések tervezeteinek véleményezése; jogszabályok és más állami döntések tervezeteinek véleményezése; a tagság nemzetközi kapcsolatainak segítése, kapcsolattartás az e területen működő hazai és nemzetközi szervezetekkel; a tagság nemzetközi kapcsolatainak segítése, kapcsolattartás az e területen működő hazai és nemzetközi szervezetekkel; az önkormányzati és közigazgatási szféra fejlesztése az esélyegyenlőségnek és a társadalmi igazságosságnak megfelelően. az önkormányzati és közigazgatási szféra fejlesztése az esélyegyenlőségnek és a társadalmi igazságosságnak megfelelően.

A TÖOSZ polgármesternői tagozata részt ve tt a CEMR – Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa - Esélyegyenlőségi munkacsoport munkájában, amely partnereivel együtt kidolgozta és terjeszti: Európai Charta a nők és a férfiak közötti Európai Charta a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben esélyegyenlőségről a helyi életben A chartát aláíró önkormányzat vállalja: kidolgoz egy Esélyegyenlőségi Cselekvési Tervet, melyben megjelöli a prioritásokat, a tevékenységeket és az erre fordítandó erőforrásokat is. kidolgoz egy Esélyegyenlőségi Cselekvési Tervet, melyben megjelöli a prioritásokat, a tevékenységeket és az erre fordítandó erőforrásokat is. a területén lévő valamennyi intézménnyel és szervezettel együttműködik annak érdekében, hogy elősegítsék a valódi esélyegyenlőség érvényesülését a gyakorlatban. a területén lévő valamennyi intézménnyel és szervezettel együttműködik annak érdekében, hogy elősegítsék a valódi esélyegyenlőség érvényesülését a gyakorlatban.