HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A vállalatok szerepe környezetük fenntartható fejlődésében
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Ember és környezetének viszonya
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Smart Farming dr. Szieberth Dénes Kőszárhegy Kazinczy Ferenc utca 12. mobil telefon: 36 (06)
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ
A határtérség.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés Fenntarthatóság – fejlődés – növekedés: A gazdasági növekedés ökológiai és társadalmi feltételei és korlátai. Műhelykonferencia Szepesi Balázs június 4. HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ - A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19.

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Fenntartható gazdasági növekedés megközelítése Fenntarthatósági dimenziók közötti átfedés – Gazdaság sikeréhez a megfelelő természeti tényezők és az emberi viszonyok elengedhetetlenek Fenntartható gazdasági működés feltételei – Motivációs feltételek Ösztönözzük-e a társadalmat az ésszerű kockázatvállalásra és innovációra? Ösztönözzük-e a társadalmat a produktivitásra, a beruházásokra? – Gazdasági entitások pozíciója Centralitás: Értékteremtési láncban elfoglalt hely szerint a helyi és globális piacokon való helytállás képessége Reagáló-képesség: gyorsaság, piacokért és hasznokért való megharcolás képessége Proxy mutatók: fenntartható gazdasági növekedési képesség – Explicit adóteher mértéke – Implicit adóteher mértéke – Üzleti környezet minősége: állami (pl. intézményi stabilitás, prudens költségvetés), társadalmi feltételek (pl. bizalom, jogkövető magatartás) humán feltételek (pl. képzett, egészséges munkaerő)

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Közösségi versenyképesség Közösségi versenyképesség: az értékteremtés, az együttműködés, a kihíváskeresés értékei szerinti érvényesülés. Értékteremtés: nem más kárára érvényesülni, agilisnak-aktívnak lenni Együttműködés: betartja a megállapodásokat, törekszik a másokkal való cserére, közös cselekvésre Kihívás keresése: nyitottság az új partnerekkel való együttműködésre, új technológiákra, nem ódzkodik a változástól, vállalja a kipróbálás kockázatát Annál jobb, minél inkább az ezen értékek szerint működők a sikeresek minél többen működnek ezen értékek szerint

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Fenntarthatósági szempontok a társadalmi- gazdasági hatások vizsgálata során Erős közösségek Társadalmi tőke, Identitás Harmonikus Társadalom Harmonikus tár- sadalom, Egyéni elvárások, Kiszá- míthatóság Intéz- mények Versenyképesség Aktivitás, Gyarapodás, Centralitás Élhetőség Környezeti tényezők Ergonómia Fenntart- hatóság Érvényesülés Érvényesülés, Innováció

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Hét társadalmi-gazdasági hatás 1.Erős közösségek milyen kereteket teremt egy társadalom az emberek közötti viszonyok szervezéséhez, mennyire képes egy közösség tagjainak értékes és inspiráló kötödést, értékeket nyújtani. 2.Versenyképesség mennyire érzik az emberek értelmesnek az értékteremtő tevékenységeket, mennyire képesek gyarapodni, illetve mennyire kedvező vagy kiszolgáltatott a helyzetük a gazdasági működés hálózatában. 3.Élhetőség milyen mértékben alkalmazkodik az ember fizikai és szellemi igényeihez és adottságaihoz a tárgyi és épített környezete 4.Lehetőségek milyen lehetőségeket kínál a világ, mennyire motiváltak az emberek ezen lehetőségek kihasználására. 5.Harmonikus társdalom mennyire képes a társadalom konfliktusmentes, az egyéni elvárásokkal összhangban lévő, motiváló és kiszámítható közviszonyokat teremteni. 6.Fenntarthatóság mennyire képesek az egyének, szervezetek, közösségek és az ország úgy szervezni tevékenységeiket, hogy ne veszélyeztessék a jövő generációinak helyzetét. 7.Intézmények mennyire működőképesek és elfogadottak az informális, formális, illetve az állami működtette társadalom- és gazdaságszervező intézmények.

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Köszönöm a figyelmet! Hétfa kutatóintézet és Elemző Központ 1051 Budapest Október 6.utca 19. www. hetfa.hu Szepesi Balázs