Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Angol nyelvi kompetencia
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
ELEMÉR
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM ( Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
PROJEKT OKTATÁS.
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Iskolalelkészi szolgálat
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Tervezési folyamat.
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Előadás másolata:

Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése

Az ilyen típusú kapcsolat fogalma a szülők és az iskola tantestületének együttműködésére vonatkozik. Célja: elősegíteni a tanulók érettségét és érzelmi boldogulását segíteni a szülők és az iskolai tantestület kölcsönös viszonyát

Tudnivalók Az együttműködés - az inkluzív iskolában - tartalmát, gyakoriságát illetően különböztethető meg a többi iskolától. Néha korlátozott az információközvetítés, más esetekben pedig a szülők aktívan részt vesznek az iskolát/diákokat érintő elvi és döntő vitákban, feladatokban.

Pozitív hatás a tanulók tanulmányára, javítja az iskolai munkát A tantestületnek kell pozitív beállítottsággal rendelkeznie a kooperációt illetően Ajánlott már az iskolakezdés előtt előkészíteni, és egész tanítás időszaka alatt megmaradjon, mely mértékét a tanuló igénye határozza meg Az iskolának felelősséget kell vállalnia, össze kell hangolnia és kezdeményezést kell mutatnia a szülők felé

Közvetíteni, hogy szükséges a közvetlen részvételük Fontos, hogy a résztvevőknek világos legyen az elképzelés és a cél, valamint az, hogy kifejezzék elvárásaikat Közösen készíthetik elő az iskolai pályafutást érintő változásokat, mint pl. iskola váltás, vagy munka világa

Az inkluzív iskolák tapasztalata, hogy a programban résztvevő szülők jobban ismerik gyerekeiket, és olyan információkkal rendelkeznek, melyek nagyban befolyásolják gyerekeik pályafutását.

A sikeres együttműködés feltételei Hogy az iskolának elképzelése legyen a megvalósításról Ki kell állnia e mellett az elképzelés mellett Érthetővé tenni ezt a szülők számára, és számítani az ő részvételükre A kapcsolat létrejötte után ki kell dolgozni az együttműködés tervezetét Majd minden tanár tervezetet dolgoz ki saját osztálya számára, és tartalmazza a szülőkkel való részletesebben együttműködést

Az iskoláknak éreztetniük kell, hogy elfogadják, és szívesen fogadják a szülőket az iskolában Közös döntések hozatala Jó kommunikációs képesség

Tartalmak és célok Különböző dolgokra helyezett hangsúly eltérő eredményeket hoz Az adott tanuló korának és igényeinek megfelelő kapcsolat a szülők és iskola közt Tiszteletben tartani a tanulók korát, és ennek megfelelően reagálni Az iskola hívja találkozóra, vitára a szülőket Jó viszony a tanulók között

Az együttműködés magába foglalja a játékot, látogatásokat, más társadalmi tevékenységek szervezését, mely elősegítheti/megerősítheti az egykorúak közti kommunikációt és az osztályon belüli barátságokat

Kezdeményezés, szerepek elosztása és felelősség, forma, gyakoriság Iskola, oktató, szülő, néhány külső szakember, SNI-s gyerekek esetében támogató intézmény, koordinátor  résztvevők száma változó Minden iskolának rendelkeznie kell egy olyan személlyel, aki a szülő és iskola közötti kapcsolattal foglalkozik Megfelelő módszerek kiválasztása Akkor tekinthető jövedelmezőnek, ha valamilyen formában, szükség szerinti sűrűséggel az egész év folyamán fennáll.

Nem csak a negatív, de a pozitív események, eredmények közvetítésére is szolgál Egy inkluzív iskola számára nem csak szükséges, hanem lényeges is Az elképzelés szerint minden gyerek „különleges” Az oktatóknak és szülőknek tisztelni kell az ellentétes szaktudást, tapasztalatot

Összegzés A kapcsolat kezdeményezése legalább fél évvel az iskolakezdés előtt Ha az előző évek során a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmény nem követte nyomon a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését, az iskolának kell kezdeményeznie Fontos a szülők iskolai munkában való részvétele Alkalmat biztosít a szülők elmélkedésére és felelősségvállalására