Speciális gyermekvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Hátrányos helyzet meghatározása
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi munka áttekintése
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Tanévkezdő értekezlet
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Peremen billegő fiatalok
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár
Alkoholizmus.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Nevelés és nevelői attitűdök
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Bűnmegelőzés az iskolákban
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A szocializáció folyamata
Intézményi kötelezettségek a gyermek- és ifjúságvédelem területén
Család – és Gyermekjóléti Központ
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Speciális gyermekvédelem Hátrányos és veszélyeztetett helyzet

Speciális gyermekvédelem Veszélyeztetett gyerek Veszélyes gyerek

Kik ők? Ktv. 121. § 14. Hátrányos helyzetű az a tanuló, akit családi körülményei, szociális helyzete miatt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát a jegyző megállapította; e csoporton belül halmozottan hátrányos helyzetű az a gyermek, az a tanuló, akinek a törvényes felügyeletét ellátó szülője - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott eljárásban tett önkéntes nyilatkozata szerint - óvodás gyermek esetén a gyermek három éves korában, tanuló esetében a tankötelezettség beállásának időpontjában legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be sikeresen; halmozottan hátrányos helyzetű az a gyermek, az a tanuló is, akit tartós nevelésbe vettek;

Átlagostól eltérő támogatás Hátrányos helyzet Családi háttér Gazdasági akadályok Szociális akadályok Kulturális akadályok Földrajzi akadályok Oktatási akadályok Fogyatékosság Egészségügyi problémák Átlagostól eltérő támogatás

Veszélyeztetettség Gyvtv. 5. § n) : olyan – a gyermek vagy más személy által tanúsított – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza. személyiségfejlődését nagy valószínűséggel fenyegeti valamilyen károsodás: az énfejlődésben, a szocializációban, a magatartásban, az értékorientációkban, az igényszintben, az aktivitás vonatkozásában.

A veszélyeztetettség okairól /Makai Éva/ Környezeti ok Család – Családszerkezet Nevelési hiányosság Erkölcsi fejlődést veszélyeztető környezet Lakásviszonyok Családon kívüli negatív hatás A gyermek személyiségében mutatkozó ok Anyagi ok Egészségügyi ok

Család – Családszerkezet Elfoglalt szülők Családi biztonság hiánya Fogyatékos, rokkant, vagy beteg családtag Alkoholista apa (anya!) Szülők között súlyos konfliktusok Szülők verekszenek Elhagyás, Válás Változó élettársi viszonyok Rendezetlen családi jogállás „Gyerekrablás”

Nevelési hiányosság Nevelési hiányosságok (rendszeresség) Alacsonyan iskolázott szülő Következetlen nevelés Kényeztetés Elhanyagoló nevelés Ingerszegény környezet Antiszociális, deviáns viselkedési minták Felügyelet hiánya Magárahagyottság Elhanyagolás (fizikai, érzelmi, mentális) Gondozás és testi higiéné hiánya (tetű, ótvar) Durvaság, agresszió (apa veri a gyereket) – kiugró adat

Erkölcsi fejlődést veszélyeztető környezet Antiszociális, deviáns minták Brutális, agresszív szülő (apa), gyermekbalesetek Szenvedélybeteg szülő (alkohol, dohányzás, drog, játékszenvedély) Lumpen életmódú szülő (testvér, rokon) Egyik szülő börtönben Pedofil személy (idegen) abúzust követ el a gyermeken Szexuális zaklatás a családon belül

Lakásviszonyok Kicsi, zsúfolt lakás Elhanyagolt, gondozatlan ház, lakás Alacsony komfortfokozatú lakás Komfort nélküli (víz és fűtés hiánya) ház, lakás Lepusztult ház, lakás Nincs saját lakás (albérletben, rokonoknál) Hajléktalan

A gyermek személyiségében mutatkozó ok Előítéletekkel sújtott kisebbségi sors TV (videó és számítógép)- függőség Sni-s gyermekek Hiperaktív gyermek (Ritalin) „Érzelmi fogyatékos”, érzelmi zavar ! A kommunikáció zavarai Beilleszkedési, magatartási zavar (bohóc, kötekedő, agresszív)

Anyagi ok Alacsony jövedelem – túlzott jövedelem Egzisztenciális bizonytalanság Szegénység Éhező gyermek – egészségtelenül táplálkozó gyerek Inaktív (munkanélküli) apa „Fekete munka”, napszám, alkalmi munkavállalás Inaktív anya (szociális és/vagy tb. típusú ellátások) A gyerek az „eltartó”

Egészségügyi ok Mozgásszegény életmód A korosztályától elmaradt testi fejlettség Egészségi problémák (asztma, allergia)

Rizikófaktorok Belső rizikófaktor: Hiperaktivitás Alacsony IQ, önértékelés Devianciát erősítő attitűd Külső rizikófaktor: szűkebb család – szegénység, alacsony SES, halálozás, kriminalizálódás, bántalmazás, függőségek Bölcsődei, óvodai, iskolai környezet – magas osztálylétszám, személyes tér hiánya, óravezetés, motiválatlanság, alacsony tanulmányi teljesítmény, világos szabályok hiánya tágabb környezet - szubkultúrák a társadalmon belüli problémás helyzetek

Reziliencia és a protektív faktorok Reziliencia = sikeres alkalmazkodás a fennálló veszélyeztetettség esetén is Protektív faktorok: Belső: normális kognitív fejlődés, magas önbecsülés, autonómia, életerő, jó kommunikációs képesség, teljesítményorientáció, humorérzék Családon belül: gondoskodó erős kapcsolat a családtaggal vagy felnőttel, biztonságot adó háttér Intézményi védőfaktorok: életkori sajátosságoknak megfelelő követelmények, a felnőtt mint segítő, pozitív szerepmodell, a gyerekek bevonása a szabályok kidolgozásába, felelősséggel járó szerepek, kooperációs technikák alkalmazása, jó közérzet kialakítása

A problémás család ismérvei Érzelmi kötelékek hiánya. Zavarok a család biztonságos érzelmi bázisként való működésében. Szülői modellek hiánya, vagy súlyos torzulása. Feszültségek leküzdésének, kezelésének zavarai. A szülők közötti interakció hiánya, vagy torzulása. Hiányos vagy eltorzult kommunikációs háló a családon belül. Nevelési eljárások hiánya vagy éppen túlzott alkalmazása.

A sokproblémás család Sokproblémásnak tekintünk egy családot, ha: több negatív komponens egyszerre, halmozottan fordul elő szenvedélybetegségek, házassági konfliktus, gyermeknevelési probléma, munkanélküliség, testi- és szellemi betegség, bántalmazás, rossz lakáskörülmények