Etikai irányzatok a települések környezetvédelmi törekvéseiben Suvák Andrea, tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI DTO.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A környezetvédelem intézményrendszere
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Környezeti szemléletformálás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Természeti erőforrások védelme
HAS Research Centre for Economic and Regional Studies Dráva régió egységes fejlesztési keretterve DUPLO IPA HU-HR 1101/2.1.4/0014 Suvák Andrea projektvezető,
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete FÖDERALIZMUS ÉS DECENTRALIZÁCIÓ Kézikönyv a svájci struktúrákról és.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Környezetjogi alapelvek
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Ember és környezetének viszonya
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Szociális város-rehabilitáció Szárazréten október 20.
Előadás másolata:

Etikai irányzatok a települések környezetvédelmi törekvéseiben Suvák Andrea, tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI DTO

Elméleti megfontolások (etikai alapok) Empirikus kutatás előzetes eredményei Természeti fenntarthatóság a településtervezésben

HOGYAN-ok MIÉRT-ek – Miért kell a településeken, városokban természetvédelemmel foglalkozni – EGYÁLTALÁN miért kel természetvédelemmel foglalkozni – Mi a „JÓ”? -> Etikai irányzatok

Természet és etika Természet ~ etika Minden etikának van „kimenete” a természetre nézve. Etikák csoportjai (Frankena csoportosítási elve)

Ágens és páciens Ágens: cselekvő (ember) Páciens: „szenvedő” – a cselekvés rámért hatásának „jósága” dönti el, hogy maga a cselekvés „jó”-e. Páciensek köre folyamatosan bővült Etikák abban különb9znek, hogy mit tekintenek páciensnek

Etikák csoportjai Egoista etikaHumanista etikaÖkoszisztéma-etika Páciens = ágensPáciens = emberiségPáciens = ökoszisztéma Smith láthatatlan kézKörnyezetvédelmi válság veszélyezteti emberi létet + ökoszisztéma működési szabályaiból származtatott etika Környezetvédelmi iparKörnyezeti minőség a településeken Ember cselekvése jó, ha összhangban van ökoszisztéma működési elveivel

Etika és természetvédelem a településeken MIÉRT-ek -> HOGYAN-ok? Vannak-e konzisztens irányvonalak, csoportok? Specifikusabb „hogyan”-ok szolgálhatnak-e általánosabb „miért”-eket?

Visszaérkezett kérdőívek (N=273)

1. Kérjük, jelölje, hogy az alábbiak közül melyik állítással ért egyet! A természeti környezet állapota közvetlen hatással van az ember életfeltételeire, ezért a környezetvédelem kiemelten fontos feladat. (Humán) A természeti környezet megóvása fontos, de csak ha nem kíván túl sok erőforrást és nem ütközik a gazdaság érdekeivel. (Gazd) A természeti környezet minden elemének önmagában vett értéke van, megóvása akkor is fontos, ha nem érzékelhető közvetlen hatás az emberek életfeltételeire. (Ökoszisz.) A természeti környezet megóvása egyáltalán nem fontos. (n. v.)

2. Konkrétan az Ön településén miért fontos a környezetvédelemmel foglalkozni? Kérjük, hogy válassza ki és állítsa sorrendbe az alábbi szempontok közül a három legfontosabbat! Jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés miatt Azért, hogy a település vonzó legyen a betelepülő lakosok és vállalkozások számára A településen élők egészségi állapotának megóvása miatt A természeti környezet globális állapotáért érzett felelősség miatt A környezetvédelmi intézkedésekkel elérhető költségmegtakarítás miatt Pályázati forrásokhoz való hozzáférés miatt Az itt élők igényeinek kielégítése miatt Nem fontos Egyéb, éspedig: (n.v.)

Jellemzők (naiv statisztikai módszerek) Területi különbségek (nincsenek) Nemek

Korosztályok

2. kérdés: miért fontos a környezetvédelem

Csoportok konzisztenciája

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET A kutatás a TÁMOP 4KKI projekt keretében készült