Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
Tanulók szabad és felelősségteljes egyéni munkája Dalton-tervvel
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Az élménypedagógia lehetőségei a matematika oktatásában
A fejlesztő értékelés.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Projektmunka.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
ELTE PPK VIZSGAANYAG Felhasználva: Holland-magyar KÖVI Tóth Béla által szerkesztett anyagait.
ELTE PPK Árendás Péter Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola VIZSGAANYAG Felhasználva: Holland-magyar.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Mire lehet/ne jó az iskola
A beiskolázás előkészítése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Út a sikeres tanuláshoz
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Projektorientált matematikaoktatás
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért Dr. Schiffer Csilla Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért

Külső és belső differenciálás Külső differenciálás: külön osztályba, iskolába sorolás a tanulói különbségek kezelése érdekében Belső differenciálás: osztálytermen belül, „emberek között és emberi módon” egyedien oldják meg ill. fogadják el a tanulók nehézségeit és problémáit, az osztályterembe bevitt segítségnyújtás mellett.

A differenciálás formái a tananyag tartalma, nehézsége követelmények munkatempó érdeklődés eszközök a feladatmegoldás módja a tanár figyelme, ideje a tanítási lépések részletezettsége a tanulók csoportosítása

Kooperatív oktatás A tanulók (4-6 fős) kis csoportokban végzett tevékenységén alapul. Az ismeretek és az intellektuális készségek fejlesztésén túl kiemelt jelentősége van a szociális készségek, együttműködési képességek kialakításában. A tanulók együttes munkát végeznek és ugyanúgy felelősek egymás eredményeiért, mint a sajátjukért

A kooperatív oktatás előnyei Az együttműködés tanítása az oktatási folyamatban – az oktatás hatékonyságának növelése Individualizálás előnyös: speciális ismeretek, egyszerű kérdések esetén Versenyeztető tanulás előnyös: gyakorlatot igénylő ismeretek, gyors ellenőrzés esetén Együttműködés előnyös: ismeretek, elvek alkalmazása, komplex fogalmak megértése, probléma megoldása, kreativitás, perspektívák megértése, emberi különbségek elfogadása, előítélet csökkentése, pozitív beállítottság az iskolával, a tanulással szemben, önmagával szemben

A kooperatív csoportmunka és a hagyományos csoportmunka különbségei Kooperatív csoportok Hagyományos tanulócsoportok Pozitív interdependencia (egymást segítő kölcsönös függés) Nincs interdependencia Egyéni beszámoltatás Nincs egyéni beszámoltatás Heterogén csoportösszetétel Homogén Megosztott vezetés Egy kijelölt vezető Megosztott felelősség Egyéni felelősség A feladat támogatása hangsúlyozott Csak a a feladat hangsúlyozott Szociális ismereteket közvetlenül tanítanak A szociális ismereteket feltételezik vagy elhanyagolják A tanár felügyel és beavatkozik A tanár a csoport működését nem kíséri figyelemmel

A kooperáció alapelemei pozitív interdependencia (cél, krízis, feladat, forrás, szerep, jutalom) közvetlen interakció egyéni beszámolási képesség interperszonális és kiscsoportos kézségek csoportélmény

A kooperáció feltétele szabad, független, önállóan döntő egyének -autonóm egyén nélkül nincs közösség! „együtt úszunk vagy együtt süllyedünk” kis létszámú, gyakran heterogén összetételű csoportok a teljesítményhez szükséges információk a csoporttagoktól származik a tanár konzulensként dolgozik pozitív interdependencia a tanulók között előzetes feltételek alapján történő kiértékelés

A tanár feladatai - döntéshozatal célok meghatározása (együttműködési szint, tantárgyi feladat, kooperáció, siker kritériumai) csoportnagyság meghatározása tanulók csoportokba rendezése (véletlenszerű, szimpátia, teljesítményszint, a peremhelyzet megakadályozására) az osztályterem elrendezése (kiscsoport asztaloknál, székeken körben ülve, bútorok nélkül) a feladat megtervezése (eszközök előkészítése, tanulók világosan lássák az elvégzendő munkát, a célt, az alkalmazandó ismereteket, lényeges fogalmakat, alkalmazható eljárásokat, ellenőrizze a tanár előzetesen a feladat megértését) az értékelés módjának megtervezése (kritériumok, egy tanuló beszámolója a csoport munkájáról, egyéni beszámoló egy másik csoportnak) a megkívánt viselkedésformák meghatározása (minden csoporttag fejtse ki hogyan jutott a megoldáshoz, mit tanultak a korábbi feladatokból, ellenőrizze hogy a csoporttagok megértették-e a feladatot, csoporttagokat részvételre buzdítson, ne személyeket hanem gondolatokat javaslatokat kritizáljon)

A tanár feladatai – támogatás, értékelés megfigyelés, beavatkozás: tanulók viselkedésének megfigyelése (célszerű ötletek, érzések, bátorítás közös munkára, feszültségoldás, csoportmunka irányítása) beavatkozás a csoport működésébe (ha: szociális készségek alkalmazása hiányzik) a feladat lezárása (összegzés, példák idézése, válasz a megfogalmazódó kérdésekre, tabló) a folyamat értékelése: a tanulók teljesítménye a csoport működése (mit végzett a csoport, mit csinálna holnap jobban? egyén miben segítette a csoportját? Egy társad mivel segítette a mai munkádat? Mondd el hogy segítségüket nagyra értékeled!)