KONJUNKTÚRAINGADOZÁSOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Vállalat kínálati magatartása
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Michael E. Porter Berencsi Balázs GTK – GM ARFWIM
A befektetési környezet
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Összehasonlító gazdaságtan
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Piaci kereslet és kínálat
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Termelésmenedzsment Production Management
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Az innováció-kutatás kezdetei. A., A hosszú hullámok elmélete I. Kialakulása: Nyikolaj Kondratyev 1. személye 2. munkája 3. eredmény II. A hullámok sajátosságai.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A gazdasági élet problémái
A gazdasági élet problémái
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

KONJUNKTÚRAINGADOZÁSOK MAKROÖKONÓMIA DE-EK 2011/12

STABILIZÁCIÓS FUNKCIÓ Olyan kormányzati tevékenység, amely a gazdaságpolitika eszközeivel (ill. azok kombinált alkalmazásával) biztosítja, hogy a gazdaság működésének kiegyensúlyozott szintje fennmaradjon. Más megfogalmazásban: Rövid távon: konjunktúra-szabályozás Hosszú távon: kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedési pálya felrajzolása és megvalósítása Miért van szükség stabilizációra? mert az üzleti életben természetes és megszokott az ingadozás válságkezelés (válságmenedzsment)

STABILIZÁCIÓS TAPASZTALATOK A sikeres politika gyors, határozott kormányzati szintű beavatkozást feltételez. Határozott, átfogó gazdaságpolitika és ütemterv Finomszabályozás (belső ok-okozati kapcsolatok feltárása) Felelős ígéretekkel alátámasztott elemek Külföld bizalmának megnyerése Változtatás a programokon csak alapos ok esetén, konszenzus alapján Strukturális alkalmazkodás követelményeinek szem előtt tartása

Növekedés Gazdasági állapotváltozás, mozgás Volumen : anyagi gazdaság növekszik Életkörülmények : jövedelemelosztás, arányosság, környezetvédelem Mennyiségi : gazdasági növekedés Minőségi : gazdasági fejlődés Nemcsak a lehetőség nő, hanem a kapacitás is

Növekedés Gazdasági növekedés a társadalom nemzeti kibocsátásának bővülése Reálnövekedés : az árváltozás hatásait nem veszi figyelembe Növekedési ráta : valamilyen makromutató (GDP,GNP) adott időszak (általában 1 év) alatti pozitív változása

Növekedési tényezők Azok a ráfordítások, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az össztársadalmi termelési szint (reál output) növeléséhez Mennyiségileg megragadható : Munka (L) (tömeg, hatékonyság) Tőkeállomány (K) (pótlás, bővítés) Földterület (A) (mennyire ösztönöz) Technikai haladás (t)

Növekedés típusok Extenzív növekedés : valamelyik termelési tényező mennyiségének növelésével elért növekedés Intenzív növekedés : a termelés növelése nem a tényezők mennyiségi növelésével következett be (hatékonyság) Az intenzív a valóságos növekedés

Technikai haladás Technikai haladás : az a termelési tényező, amely állandó ráfordítás mellett növeli a termelést. Megnyilvánulása: - Megtestesült technikai haladás (gép, berendezés) - Meg nem testesült technikai haladás (új szervezet)

KONJUNKTÚRA FOGALMA, CIKLUSOK A konjunktúra a gazdasági, üzleti életben tapasztalható hullámzás jelensége (A harmonikus rezgő mozgás modelljére épül). A növekedési periódus után szűk keresztmetszetek  óvatosság, kereslet, termelés csökken, várakozások változnak, ezáltal a beruházások növekedése is visszaesik. A depresszió időszakában megszűnik a szűk keresztmetszet, a költségek csökkenhetnek, a profitkilátások javulnak, új fellendüléshez vezető erők egyre fontosabbak lesznek (új technológia, gazdaságpolitikai eszközök, stb.)

Ciklus definíciók Ciklus : Valamely trendtől való szabályos eltérések megismétlődő egymásutánja Konjunktúraciklus : Egy adott gazdaság kibocsátásának periódikusan ingadozó alakulása, amennyiben az ingadozás több ágazatban is megfigyelhető

Ciklus ábrázolása trend t

A konjunktúraingadozást valamilyen makromutatóval jelöljük A ciklus hossza a teljes hullám lezajlásához szükséges idő

Klasszikus konjunktúraciklus menete 1. Kiinduló állapot: a gazdaság egyenletes fejlődése (tőkekapacitások optimális kihasználtsága) Megnő a kereslet (oka adja az elméletek közötti különbségeket) Vállalat termelése növekszik, nő foglalkoztatás és a jövedelem Tőkekapacitás bővítése = beruházások => megindul a fellendülés Nagyobb kibocsátás csak magasabb árszint mellett valósulhat meg Az egyre növekvő tőkeállomány beleütközik a teljes foglalkoztatási korlátba A jövedelem sem nő tovább -> a kereslet növekedése lassul, majd csökken

Klasszikus konjunktúraciklus menete 2. A készletek növekednek -> termelésmérséklés Csökken a foglalkoztatás -> jövedelem is csökken A kereslet tovább csökken, az árszínvonal is csökken Lefelé irányuló, önmagát erősítő folyamat: kumulatív folyamat: visszaesés vagy válság. Jellemzői: termelés csökkenés, nem szándékolt készletfelhalmozás, munkanélküliség növekedése, termelési kapacitások kihasználatlansága. A konjunktúraciklus alsó fordulópontjához közeledik, mivel a kereslet a jövedelem csökkenésénél lassabban csökken. A beruházások csökkenése is lelassul Depresszió következik be

Klasszikus konjunktúraciklus menete 3. Depresszió: a termelés alacsony szinten stagnál, a kapacitások alacsony szinten vannak és kihasználatlanok, a munkanélküliségi ráta magas, de már nem nő tovább. Ezt követően indul be egy újabb megélénkülés, a kereslet növekedésével. (A kereslet csökkenése lassabb , mint a termelésé, így bizonyos ponton a kereslet meghaladja a termelést, csekély túlkereslet alakul ki, így teremtődik meg az új fellendülés feltétele.)

Ciklus fázisai Fellendülés (konjunktúra) Tetőpont (felső fordulópont) Hanyatlás (dekonjunktúra) Recesszió (dekonjunktúra) Mélypont (alsó fordulópont) Megélénkülés (konjunktúra)

Ciklus ábrázolása tetőpont fellendülés hanyatlás kisimított trend recesszió megélénkülés mélypont mélypont t

Ciklusok osztályozása Szempontok : Ciklikus mozgás jelentkezésének területe Ciklusperiódus hossza Ciklusok oka

Ciklikus mozgás jelentkezésének területe Üzleti ciklusok Agrárciklusok Pénzügyi ciklusok Beruházási ciklusok Ágazati ciklusok (pl.: vegyipar)

Ciklusok oka Beruházási Gazdaságpolitikai Monetáris Túltermelési és alulfogyasztási Szubjektív vagy pszichológiai tényezőkön alapuló Politikai tényezők által determinált

Ciklusperiódus hossza Kitchin : 40 hónap, pénz, hitelszféra, készletek Junglar: klasszikus konjunktúraciklus : 8 – 10 év Kuznets : 18 – 20 év, tartós beruházási javak, hajógyártás, építőipar, szállítás Kondratyev : 40 – 60 év Szuperhosszú (Bródy, Kövér, Kuczynski) : 150 – 200 év, mezőgazdasági termelés, tudományos technikai fejlődés

KONJUNKTÚRA-CIKLUSOK EGYMÁSRA ÉPÜLÉSE (FORRÁS: GÁSPÁR ATTILA 2006) Szekuláris trend Kitchin Kuznets 5 7 11 15 25 45 60 100 3 Juglar Kondratyev

KONDRATYEV-CIKLUSOK 1. 1780/90 – 1810/17 – 1844/51 2. 1844/51 – 1870/75 – 1890/96 3. 1890/96 – 1914/20 – 1929/33-1948 4. 1948 – 1973 – ?

KONDRATYEV-CIKLUSOK SZABÁLYSZERŰSÉGEI Az emelkedő szakaszok előtt, ill. elején lényeges gazdasági (találmányok) és társadalmi (termelési viszonyok változása, forradalom) mennek végbe. Minden ciklusnak van egy húzóágazata, és a kommunikációban is komoly előrelépés történik. A recesszió és depresszió szakaszában a mezőgazdaság is tartós válságban van. A hanyatló periódusban a 8-11 éves közepes ciklusok depressziós szakaszai hosszabbak és mélyebbek.

KONJUNKTÚRA-INDIKÁTOROK, BAROMÉTEREK Megelőző (előrejelző): megrendelések, várakozások, készletek, építési engedélyek száma, tőzsdeindexek Együtthaladó (egyidejű): ipari termelés, foglalkoztatás, jövedelem, értékesítés Követő (lemaradó): GDP, árindexek, bankok kamatlábai, munkanélküliség időtartama Speciális indexek: Beszerzési menedzserindex, Fogyasztói bizalmi index

KONJUNKTÚRA-KUTATÁS MAGYARORSZÁGON KOPINT-TÁRKI KONJUNKTÚRAJELENTÉSEI ECOSTAT KONJUNKTÚRA-INDEXEI GKI-KONJUNKTÚRA-INDEXEI

ECOSTAT KONJUNKTÚRA-INDEX

ECOSTAT TOP-100 KONJUNKTÚRA-INDEX

ECOSTAT KKV-KONJUNKTÚRA-INDEX

ECOSTAT LAKOSSÁGI KONJUNKTÚRA-INDEX

GKI KONJUNKTÚRA-INDEX

GKI-MICROSOFT ÜZLETI KÖRNYEZETI INDEX

GKI-MICROSOFT VERSENYKÉPESSÉGI INDEX

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!