Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
- 4. AZ ÚJRATERMELÉSI FOLYAMAT A SZÁMVITEL NYELVÉN –
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
MÉRLEG A) BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. Immateriális javak
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Vizsga Gyakorlati részjegy: –2 ZH –ZH pótlás: utolsó gyakorlat –Gyak UV: vizsgaidőszak első két hetében 2 időpont –Értékelés: az.
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Leslie Chadwick Vezetői számvitel c. könyvének ismertetése Készítette: Nagy Katalin (PAURWK)
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Pénzügyi mutatószámok!
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
Számvitel vizsgafeladat 2001 június 8/A MBA -Az elmúlt (2000.) év elején (január 22.-én) céltartalékot képeztem eFt értékben garanciális kötelezettségekre.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A hitelintézeti beszámoló
Mesterségem címere: Pénzügyi vezető
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
A FORGÓTŐKE-GAZDÁLKODÁS
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA 5. előadás

Tartalom ROI EVA

Donaldson Brown - Du Pont Tőkemeg-térülési hányados (T) ROI Donaldson Brown - Du Pont Profit hányados (P) Profit Sales Tőkemeg-térülési hányados (T) ROI = * Sales PT Assets

Hosszabb időszak átlagos állományai alapján Az ROI fa Hosszabb időszak átlagos állományai alapján

Befektetett eszközök tisztítása a kötelezettségekkel Matsushita A divízió lekötött tőkéje a befektetet eszközei plusz a működő tőkéje

Az ROI fa Hosszabb időszak átlagos állományai alapján Bruttó értékesítés Nettó értékesítés Árbevétel-csökkentés Fedezeti összeg Változó költségek Közvetlen anyagköltség Üzleti eredmény Az értékesítés érdekében felmerült Közvetlen bér Fix költségek Return on Investment marketing költségek ROI Üzleti eredmény a lekötött tőke %-ban Gyári általános Adminisztratív költség Lekötött tőke (irányítási) költségek Tárgyi eszközök nettó értéke, Tárgyi eszközök nettó értéke, immateriális javak nettó értéke immateriális javak nettó értéke Tárgyi eszközök nettó értéke, immateriális javak nettó értéke Tárgyi eszközök nettó értéke, immateriális javak nettó értéke Tárgyi eszközök nettó értéke, Hosszabb időszak átlagos állományai alapján immateriális javak nettó értéke Készletek, Tárgyi eszközök nettó értéke, Készletek, követelések, immateriális javak nettó értéke Tárgyi eszközök nettó értéke, követelések, Készletek, pénzeszközök immateriális javak nettó értéke pénzeszközök követelések, Készletek, Készletek, pénzeszközök követelések, pénzeszközök követelések, követelések, Készletek, pénzeszközök Rövidlejáratú kötelezettségek követelések, Rövidlejáratú kötelezettségek pénzeszközök Rövidlejáratú kötelezettségek (szállítók) pénzeszközök (szállítók) Rövidlejáratú kötelezettségek (szállítók) Rövidlejáratú kötelezettségek (szállítók) Rövidlejáratú kötelezettségek (szállítók) Rövidlejáratú kötelezettségek (szállítók) (szállítók)

Az ROI kontrol veszélyei Átmeneti eladósodás A mérési nap körül ne fizess! Az erre szolgáló pénzt kösd le egy bankban! Pénzfelesleg kivonása A szabad cash-t fektesd értékpapírokba Termelj készletre Negyedév ROI % Profitabilitás % Értékesítés / eszközök I. 12.6 17.1 0.736 II. 13.4 20.2 0.664 III. 15.4 22.7 0.679

Ha a menedzser a döntéseit csak az ROI alapján hozza meg A menedzser nem vállalja a fejlesztést ROI = NIBT (Adózás előtti eredmény) 20.000 + 3.000 23.000 0.219 Befektetett tőke 90.000 15.000 105.000 0.222 0.2 A menedzser visszafejleszt ROI = NIBT (Adózás előtti eredmény) 20.000 - 3.600 16.400 0.234 Befektetett tőke 90.000 70.000 0.222 0.18 Csak a legmagasabb ROI-val rendelkező tevékenység marad meg.

Az elvárt hozam Az tudjuk, hogy a befektetett tőkék különböző nagyságúak lehetnek. Azt is tudjuk, hogy az egyes tőkebefektetéseknek más és más a kockázata. Az azonos kockázatú tőkebefektetésektől azonban elvárunk egy azonos megtérülést – mondjuk 15 %-ot Amelyik befektetés ezt nem hozza, az függetlenül a nagyságától nem hatékony. Csak az a hatékony befektetés, amelyik hozza ezt az elvárt hozamot, vagy többet is hoz. Az értékelés alapja innentől az, hogy a befektetés mennyivel hoz az elvárt hozamnál többet.

A gazdasági hozzáadott érték Elvárt ROI EVA = Tényleges profit - lekötött tőke x elvárt hozam ráta Tőkeköltség

Ha a menedzser a 15 százalékos tőkeköltséget nézi Jelenlegi állapot 1. Opció 2. Opció 1. Befektetett tőke 90.000 105.000 70.000 2. Adózás előtti eredmény 20.000 23.000 16.400 3. Tőke költsége 15 %-os elvárt megtérülés mellett (1 x 0.15). 13.500 15.750 10.500 4. Reziduális jövedelem (EVA) 6.500 7.250 5.900 5. ROI 22.2 % 21.9 % 23.4 %

Üzenetek A számviteli ROI a befektetési központok tevékenységének leismertebb és legelterjedtebb hatékonysági mérőszáma. Ez a mutató azonban sok veszélyt hordoz magában. Az ROI maximalizálására törekvő menedzserek arra vannak késztetve, hogy elvessék a divízió átlagos ROI-ja alatti ROI-t ígérő, de a részleg tőkeköltségét még meghaladó befektetéseket. Ez a veszély kiküszöbölhető az EVA mutató használatával (Divízió reziduális jövedelme = Divízió tiszta jövedelme – Divízió tőke költsége). Mind az ROI, mind az EVA jelentős mértékben torzulhat, ha csak az érvényes számviteli szabályok mellett alkalmazzák őket. A pénzügyi vezetőknek az érvényes számviteli szabályokat menedzsment információkra támaszkodva korrigálni kell, ha a gazdálkodás valóságát jobban meg akarják ragadni.