Szabad gyökök és antioxidánsok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Étrend-kiegészítő.
Alap Termékek.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Vigyázz a szívedre!.
A köszvény Arthritis urica.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
Integrált kezelési rendszer Klinikailag bizonyított bőr kezelés Eredmény akár már 7 nap múlva Ex kluzív technológia Áttekintés.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Az Antioxidánsok szerepe minden napi életünkben
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN XVII. Pest Megyei Orvosnapok
A DOHÁNYZÁS.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Resveratrol "Borban az igazság!"
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
STRESSZLABOR Prof Dr Rőth Erzsébet 2011.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
„A gyógynövények királya”
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
HUMIFERR kapszula.
Mikroelemek.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Szabad gyökök és antioxidánsok. Dr. Ládi Szabolcs

Háború a szabad gyökök ellen 10 év alatt a laboratóriumokból a „magazinok hasábjaira” kerültek Az összes halálos betegség patogenezisében szerepük van Egyesek szerint az antioxidánsoknak olyan nagy szerepe lesz az individuális és népegészségügy szempontjából az elkövetkező években, mint amilyen az antibiotikumoknak volt 50 évvel ezelőtt.

Mik azok a szabad gyökök? Egyetlen közös tulajdonságuk: párosítatlan elektronjuk van a külső elektronhéjon Gyakorlatilag bármelyik sejtet alkotó molekulából válhat szabad gyök, amelynek egyik atomjának a külső elektronhéjáról elrabolnak vagy kiütnek egy elektront. Energetikailag instabil lesz a molekula, amely minden áron egy elektron „megszerzésére” törekszik

Hogyan keletkeznek a szabad gyökök? Oxidációval Sugárzással (UV, ionizáló) A normál metabolizmus, anyagcsere melléktermékeként, amely egy kontrollált égési folyamat, hasonlóan egy kandallóhoz vagy egy autó belső égésű motorjához. (Az égés során keletkező szikrák és füst hasonlítható a szabad gyökök képződéséhez a cukormolekulák elégetése során.)

A leggyakoribb szabadgyökök Egyéb szabadgyökök szuperoxid (a leggyakoribb) O2.- hipoklórossav HClO. hidrogén-peroxid H2O2 lipid hidroperoxid ROOH Hidroxil OH. lipid peroxi gyökök ROO. szingulet oxigén O. lipid alkoxi gyökök RO. Peroxinitrit ONOO.- aktivált karbonilok R1R2C=O

Szabad gyökök Naponta több ezer támadás a sejt ellen Láncreakciót indít el, míg a védelmi mechanizmusok nem blokkolják Folyamatos sejtmembrán-károsodás - meggyengült membránfunkció - mitokondrium károsodás (E termelés, apoptózis) - változatos károsodás a funkciónak megfelelően

Szabad gyökök okozta károsodások Ízületi gyulladások (RA, OA) Koleszterin oxidációja a vérben A szemlencse és a retina károsodása-vakság DNS károsodása tumorképződéshez vezet Fogággyulladás (gingivitis) Asztma Alzheimer-kór Pancreatitis, ulceratív colitis

Szabad gyökök a mindennapokban A félbevágott alma megbarnul A levegőn hagyott vaj megavasodik Az autón ejtett karcolás berozsdásodik Kémiailag ezek nagyon hasonló folyamatok: ‘oxidatív stressz’, rozsdásodás

Természetes védelmi mechanizmusok Enzimatikus mechanizmusok (SOD, glutation peroxidáz, kataláz) Kívülről felvett védő hatású anyagok (étrendi antioxidánsok) Egy állatfaj szabadgyök-termelő kapacitása, enzimatikus védelmi aktivitása és átlagos élettartama egyenesen arányos!

A szervezet enzimatikus és nem-enzimatikus antioxidánsai Enzimatikus antioxidánsok Előfordulás Tulajdonság Szuperoxid diszmutáz (Cu/Zn) Citoszol Megköti a szuperoxid szabadgyököket Szuperoxid diszmutáz (Mn) Mitokondrium Glutation peroxidáz Mitokondrium, citoszol Semlegesíti a hidrogén-peroxidot és a szerves hidroperoxidokat Glutation diszulfid reduktáz Redukálja az oxidálódott glutationt Glutation S transzferáz Megköti a lipid-peroxidokat Metionin szulfoxid reduktáz Semlegesíti az oxidált metionint Peroxidáz Semlegesíti a hidrogén-peroxidot Kataláz (CAT) Semlegesíti a hidrogén-peroxidot és a lipid-peroxidokat

Nem enzimatikus antioxidánsok Előfordulás Tulajdonság A-vitamin és karotinoidok Sejtmembránok Reaktív oxigéngyökfogók, általában zsíroldhatóak C-vitamin A sejtek vizes fázisában Vízoldható, az E-vitamin hatásfokát növelő antioxidáns E-vitamin Sejtmembrán Húgysav A purin anyagcsere mellékterméke Hidroxilgyökfogó Alfa-liponsav A sejtek vizes és hidrofób fázisában Újraképezheti a C-vitamint, hatása hasonló a glutationéhoz Polifenolok (ellagsav) Sejtmembrán, mitokondrium Újraképezheti a C- és az E-vitamint Bilirubin A vörösvértestek lebomlása során képződő vegyület Sejten kívüli antioxidáns Ubikinonok (CoQ10) Mitokondrium Erős antioxidáns Transzferrin, ferritin, laktoferrin Vérszérum A szabadgyök-képződést felgyorsító fémionokat kelátképzéssel hatástalanítja Nitrogén-monoxid Gátolja a lipid-peroxid képződést

Egy fehérjeegységre jutó oxigéngyök termelődés fajok élettartam (év) oxigéngyök termelődés a májban (nmol/perc/mg májszövet) egér 3,5 2,80 hörcsög 4,0 2,60 patkány 4,5 2,30 tengerimalac 7,5 1,65 nyúl 18,0 1,25 sertés 27,0 1,32 tehén 30,0 0,71

Xeroderma pigmentosum Gyakorisága 1 : 250.000 Genetikai hiba miatt a „kivágás-javítás” mechanizmussal történő DNS javítási képességének a hiánya Rosszindulatú bőrtumorok gyakran már 5 éves kor előtt Basaliomák, laphám carcinomák, rosszindulatú melanomák Gyakran a szaruhártya homályával kezdődő vaksággal társul (ált.70 év körüliekben)

A károsodás lehetséges módjai Kismértékű oxidatív stressz stimulálja és felerősíti a szervezet saját védelmi rendszereit A DNS-t naponta kb.1000 támadás éri Dohányzókban ez a szám 3-10 szeres A károsodás mértéke a vizelet oxidált DNS tartalmával mérhető A vér és vizelet oxidált fehérjetartalma jelzi a fehérjék károsodásának mértékét

A károsodás lehetséges módjai A sejt zsírsavainak oxidációja toxikus Lipid Oxidációs Produktumokat (LOPs) és lipofucsin lerakódást eredményez A lipofucsin lerakódik a szövetekben, szintje a biológiai öregedés pontos jele A bőrben öregségi ‘májfoltokat’ képez Az idegsejtekben lerakódva funkciózavart végül sejtelhalást okoz Súlyos E vitamin hiányban járásbizonytalanságot és elmosott beszédet okoznak, E vitamin szünteti

A sejten belüli lipofuscin mennyisége (%) Életkor A sejten belüli lipofuscin mennyisége (%) 30-40 év 35 50-60 41 70-80 55 90-100 78

A thymol hatása (kakukkfű olaj) Képes visszafordítani az öregségi foltok kialakulását és eltávolítani a lipofuchsin lerakódásokat a bőrből, agyból Ezáltal javulnak a mentális funkciók, patkánykísérletek egyértelműen bizonyították ezt az idegi funkciók és a memória terén

LOP-k a szervezetben A vérben a szívkoszorúér-betegséget okoz Más szövetekben gyulladást keltenek (asztma, ízületi gyulladás) Az E-vitamin a sejtek lipidjei közé jutva megvédi őket az oxidációtól és csökkenti a LOP-k képződését Legsérülékenyebbek a PUFA-k, amelyek csak a táplálékból pótolhatóak, természetes formájukban tartalmazzák a zsíroldékony antioxidánsokat is (diófélék, gabonák)

Öregedés és avasodás Az idős emberek szaga sokszor savanyú az avas, oxidált zsírsavaktól Kidolgozak „avassági” teszteket is A csökkent tápanyagbevitel csökkent antioxidánsbevitelt eredményez, amely nem tud lépést tartani a zsírsavak oxidációjával A szedett gyógyszerek is csökkenthetik a mikroelemek (védő enzimek) és antioxidánsok felszívódását

Dohányzás és szabad gyökök Egy szippantás 1014 szabad gyököt juttat be Minden szál cigaretta 10 perccel rövidíti meg az életet A dohányzás felemészti a C-vitamint, gyakran mérnek abnormálisan alacsony, skorbut közeli C-vitamin szinteket Az alacsony antioxidáns szint sérülékennyé teszi a vérereket A szabad gyökök oxidálják a vér lipidjeit A DNS károsodása tüdőrákot eredményezhet A hosszú életet élő dohányosok antioxidáns enzimrendszerei jobbak az átlagosnál

Szabad gyökök és öregedés Drs. Sohal and Rose, University of California: Methuselah szuper mutáns-légy, amely 2X túlélte a fajtársait. Egyedüli különbség a SOD és a kataláz mennyiségében van! Thomas Johnson, University of Colorado: szuper-féreg, 70%-kal tovább él fajtársainál. Egyedüli különbség itt is a SOD és kataláz szintekben van. Egerekben Q10 adagolásával 50%-os élettartam növekedést értek el

Szabad gyökök és öregedés Élsportolók rövidebb életűek: az intenzív anyagcsere kezelhetetlen mértékű szabad gyököt termel, amelyek szívbetegséget, rákot, stb. okoznak Mérsékelt edzés meghosszabbítja az életet Élsportolók megnövelt E vitamin vagy karotinoid bevitele C-vitamin nélkül veszélyes lehet (prooxidánsként viselkedhetnek)

Szabad gyökök és öregedés Dr.Gino Cortopassi és Dr.Norman Anaheim, University of Southern California: az öregedés kulcsa a mitokondriumokban van: A sejtmag DNS-e javító enzimekkel védett és hisztonok burkolják be A mitokondriumok DNS-e védtelen, itt képződik a legtöbb szabad gyök. A sérülések kijavítására limitált számú kópia van a mitokondriumokban, ha elfogy, a sejt energiatermelése folyamatosan csökken

Q10 és a mitokondriumok A bejuttatott Q10 belép a mitokondriumokba és kivédi a károsodást Mivel az ATP szintézisében is részt vesz, ezen az úton is javítja a sejt energiatermelését Idősődő sejteknél nagyon erős öregedés-gátló anyagként viselkedik, képes lelassítani a biológiai órát Nem viselkedik prooxidánsként

Oxigén: az élet és a halál lélegzete Nem élhetünk oxigén nélkül, de az oxigén felelős a szabad gyökök jelentős részéért is A belélegzett oxigén 95%-a energiát (ATP) szolgáltat, 5%-a szabad gyököket, amelyek végső soron a halálunkhoz vezetnek A szabad gyökökre is szükségünk van: immunrendszerünk így öli meg a veszélyes betolakodókat és a daganatos sejteket.

Komplex antioxidáns védelem C-vitamin: vízoldékony, főként a vérben és a sejtközti folyadékban nyújt védelmet E vitamin és más zsíroldékony antioxidánsok (karotinoidok,Q10) a koleszterint és a sejtmemránokat védik Glutation a legfontosabb a sejt belsejében Q10 a mitokondriumok belsejét, a béta karotin a mitokondriumok sejtfalát védi Antioxidáns enzimek (nyomelemek jelenlététől függenek) mindenhol jelen vannak Flavonoidok a DNS-t veszik körül

A titok: antioxidánsok kombinációja Egyetlen antioxidáns sem biztosít teljes körű védelmet Bizonyos antioxidánsok csak mások jelenlétében működnek tökéletesen: az E vitamin és a karotinoidok csak C-vitamin jelenlétében képesek megvédeni a membránokat Az antioxidáns enzimek működése szempontjából kulcsfontosságú nyomelemek: szelén, réz, cink, mangán és a vas

Összetétel és ORAC érték Napi 5X zöldség és gyümölcs fogyasztása kb. 1500 ORAC értéket biztosít A tökéletes egészséghez napi 3-5000 volna szükséges A tipikus A-Z vitamin étrendkiegészítők átlagos antioxidáns értéke 100 alatt van Hamis biztonságérzetet adnak az „alapvitaminok”

Az antioxidánsok 3 fő védelmi vonala 1. Antioxidáns enzimek (nyomelemek) 2. Antioxidáns tápanyagok (A,C,E vitamin, B vitaminok, Q10, favonoidok, karotinoidok 3. Antioxidáns alkotóelemek: a szervezet állítja elő őket a táplálékból: melatonin, glutation, ösztrogén, alfa-liponsav, Q10 Ezek együttesen egy „védelmi pajzsot” alkotnak. Szinte senki nem juttatja be ezeket az alkotóelemeket megfelelő arányban és mennyiségben, ez az oka annak, hogy többségünk szabad gyökök kiváltotta betegségben hal meg.

Antioxidánsok a természetben Szinte minden ételben megtalálhatóak, nélkülük az étel rendkívül gyorsan oxidálódna és megromlana A húsban, tejben tojásban található antioxidánsok főzéssel elbomlanak, ha nyersen fogyasztanánk, a gyomorsav bontaná el őket A gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai túlélik a mérsékelt hőkezelést, könnyen szívódnak fel

Antioxidánsok a szervezetben A szabad gyökök egyik forrása a táplálék, de életmódbeli tényezők is fokozhatják a szabadgyök-terhelést: Dohányzás Túlzott napozás Sportolás Krónikus fertőzések (Helicobacter pylori, HPV) Fokozzák az antioxidáns enzimek termelődését

Antioxidánsok a növényvilágban Védik a növényt az UV sugárzás okozta oxidatív károsodástól, általában a növény külső részén (UV) és a mag körül (DNS) találhatóak A növényvilág csodálatos színspektrumát az antioxidánsoknak köszönhetjük. Ha egy gyümölcs vagy növény megbarnul, azt az oxidáció, az antioxidánsok lebomlása okozza

Antioxidánsok az állatvilágban Az állatok a saját antioxidáns enzimrendszereiken kívül az antioxidáns védelmet a növényvilág (vagy más állatok) elfogyasztásával biztosítják. Az elfogyasztott antioxidánsok tovább működnek az állatban Egy kísérletben a likopin (karotinoid) megvédte az egeret a káros besugárzástól, csakúgy, mint azt a paradicsom héjában teszi

Antioxidánsok az emberben Ugyanezzel a mechanizmussal védi meg az elfogyasztott E, C-vitamin és béta karotin a radioterápiával kezelt pácienseket az ionizáló sugárzástól. Az utóbbi 10 évben intenzív kutatások folytak az egyes antioxidánsok szerepének tisztázására és az ideális kombináció megtalálása érdekében.

A tökéletes kombináció keresése 1.Megállapították, hogy betegség-megelőző hatásuk sokkal erősebb kombinációban, mint monoterápiában 2. Az egyes tápanyagokban mindig antioxidánsok kombinációja található, a táplálékkiegészítő ipar megjelenése előtt csak így juthattunk hozzájuk 3. Pld. sok termék béta-karotint tartalmaz magában, holott a természetben több mint 600 féle karotinoid található

A tökéletes kombináció keresése A klinikai vizsgálatok is egy-egy kiválasztott molekulával készültek a ‘pharma-model’ mintájára Így kaptak pld. olyan eredményt, hogy az alacsony szelénszint: Kínában arthritist és szívizom betegséget Finnországban koszorúér-betegséget Új-Zélandon emlőrákot Zaire-ban golyvát okoz. Ezek az eredmények az egyes országok eltérő táplálkozási szokásainak köszönhetőek

A tökéletes kombináció keresése Ezután az antioxidánsok működésmódját kutatták és az egyes molekulák szerepének tisztázása sokkal használhatóbb eredményekre vezetett. Meghatározták az ‘antioxidáns ciklust’, amely nem más, mint az a láncreakció, ahogy a különböző antioxidánsok a szervezetben együttműködve hatástalanítják és vízoldékonnyá teszik a szabad gyököket

A tökéletes kombináció keresése A kutatási eredmények felhasználásával a Neways az elsők között alkotott meg olyan antioxidáns komplexeket, amelyekben a ciklus minden eleme a megfelelő arányban van jelen, így tökéletes kaszkádban képes a reaktív szabad gyökök semlegesítésére és vízoldékonnyá tételére, amelyek így kiválasztódnak a vizelettel. (Revenol, Cascading Revenol)

A tökéletes kombináció Minden antioxidáns rendszer alapja a C-vitamin. A C-vitamin a kulcsfontosságú antioxidáns. Akár a sejtek közötti térből vagy a vérből, akár a sejt belsejéből érkezik a szabad gyök támadás. Ha a C-vitamin elhasználódott, jönnek a karotinoidok Ha ezek is elfogytak, jön az E vitamin Az E kimerülésével megkezdődik a lipid oxidáció

A tökéletes kombináció A C,E vitaminok és karotinoidok képesek megvédeni a lipideket, de a fehérjéket nem. A fehérjék védelme érdekében flavonoidokat vagy glutationt vagy mindkettőt alkalmaznunk kell Az antioxidáns ‘monoterápia’ mind elméletileg, mind a gyakorlatban teljesen helytelen Az egyetlen antioxidáns a Q10, amely egyedül is megállja a helyét

A szükséges dózisok C-vitamin: min. 500mg/nap 2 részletben vagy time-release formában. Optimális dózis: 1000mg/nap Tengerimalacoknál kimutatták (az egyetlen állatfaj az ember mellett, amely nem tud C vitamint szintetizálni), hogy a májkárosodás megakadályozásához 20-40X nagyobb dózisok szükségesek, mint amely megelőzi a skorbutot.

A szükséges dózisok Béta-karotin 7-10mg/nap, természetes forrásból, C vitaminnal kombinálva Hatásosan csökkenti a szájüregi és vastagbél daganatok, a szívkoszorúér-betegség és a szürkehályog kockázatát. Nagy dózisok is biztonságosak. -érdemes más karotinoidokkal kombinálni: likopinnal, luteinnel, alfa-karotinnal, cryptoxantinnal vagy zeaxantinnal

A béta-karotin pánik 2008.02.01 Népszabadság: Az antioxidáns trónfosztása (Hargitai Miklós) A béta karotin nemdohányzók körében jelentősen képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát, míg dohányosokban 10%-kal növeli (prooxidáns hatás, alacsony C) Az étrendkiegészítőket általában a ‘pharma-model’ alapján vizsgálják, de a szervezet nem így működik

A szükséges dózisok E vitamin: min.100mg (150IU)/nap, kevert tokoferolok formájában. Hasonló tanulmány létezik az alfa-D-tokoferollal szívbetegségek esetén, mint a béta-karotinnal a tüdőrák vonatkozásában. A növények kevert tokoferolokat szintetizálnak a megfelelő arányban, míg a szintetizálásuknál 8 sztereoizomer képződik mesterséges úton. Ezek simaizom-proliferációt válthatnak ki az erek falában, amely szívbetegséghez vezet

Újonnan felfedezett antioxidánsok Glutation - a sejten belül a legfontosabb antioxidáns és méregtelenítő molekula - a mitokondrium irányítja a szintézisét - külső bevitele nem emeli az intracelluláris glutation szintet - egészségesekben általában magas a szintje, drámaian lecsökken azonban krónikus degeneratív betegségekben, ARDS-ben

Újonnan felfedezett antioxidánsok Kurkumin - hatásos gyulladásgátló és antioxidáns - fokozza a glutation-peroxidáz működését - csökkenti a fehérje keresztkötéseket, lassítja az öregedési folyamatot - dózisa 100-300mg/nap

Újonnan felfedezett antioxidánsok Melatonin - a tobozmirigy szintetizálja a sötétben - mind a C mind az E vitamin szerepét képes betölteni - a sejten kívül, a sejtmembránban és a sejten belül is hatékony - az indiánok megisszák a reggeli vizeletüket (sok melatonint tartalmaz) - napi adagja 2-4 mg este bevéve

Biztonságosak-e az antioxidánsok ? Általánosságban biztonságosak nagy dózisban is, sokkal biztonságosabbak mint a gyógyszerek A szervezet képes szabályozni a felvételüket: pld. cink esetében csökkenti a felszívódást. Ugyanez a mechanizmus réz esetében A legrosszabb hírbe a szelént hozták. A terápiás dózis 30X-a sem okozott tüneteket még hosszú távon sem. (A paracetamol 10X)

Biztonságosak-e az antioxidánsok? Az E-vitamin nagyon biztonságos, nagy dózisok csökkenthetik a vér alvadékonyságát Az A-vitaminal óvatosak legyenek a terhes nők, 100.000NE már veszélyes lehet Immunszuppresszív hatásúak? - még nagy dózisoknál sem mutattak ki immunblokkoló hatást, ellenben javítják az immunrendszer működését és csökkentik az autoimmun betegségek tüneteit. - a C-vitamin hiány imunszuppresszív lehet, mivel az immunsejtet károsítják a megtermelt szabadgyökök

Flavonoidok és izoflavonok Kb. 20.000 formájukat izolálták azóta, hogy Szent-Györgyi Albert 1936-ban ‘P-vitamin’ összefoglaló néven írta le ezeket az anyagokat.( P-paprika, permeabilitás) 12 nagy alcsoportra osztották fel őket Együttműködnek a C vitaminnal és bizonyos esetekben helyettesíthetik is (skorbutos tengerimalacok meggyógyulnak)

Honnan származnak a flavonoidok? Quercetin: vörös és lila hagyma, káposzta, alma Procyanidinek: szőlőmag, vörösbor, tengerifenyő-kéreg, galagonya virág és rügy, cickafarkkóró, mogyorólevél Ellagsav: dió, földi szeder, kínai farkasbogyó, pekándió Koffeinsav: kávészem Klorogénsav: paradicsom Katekinek: zöld tea, fekete tea Karnozinsav: csipkebogyó

Honnan származnak a flavonoidok? Általában a gyümölcsök héjában és magja körül találhatóak, a növény saját védelmi rendszerének a részei Jórészt színesek, a rovarok és madarak odavonzásában is segítenek (szaporodás) Átlagos bevitel 1 és 25mg/nap között van Kevesebb mint felére csökkent a bevitt mennyiségük az utóbbi 50 évben Jelentős anti-bakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatásuk is van

A flavonoidok élettani szerepe Fertőzés-ellenes hatás (HIV) Gyulladást keltő enzimeket blokkolnak Gátolják a hisztamin felszabadulását Erősítik a kis erek falát Növelik a SOD szintjét Immunstimuláns hatásúak Daganatellenes hatásúak Bevitt mennyiségük előrejelzi a szívbetegség és a daganatok kockázatát

A flavonoidok bevitele csökken Az alábbi betegségek bizonyítottan összefüggenek a flavonoidok csökkent bevitelével: - arthritis - asztma - szív-és érrendszeri betegségek - Alzheimer-kór Ezen kórállapotokért valószínűleg az immunrendszer megbomlott egyensúlya felelős a gyulladásgátló anyagok jelentősen csökkent bevitele miatt

Hogyan működnek a flavonoidok? Képesek koncentrálódni egyes szövetekben: míg az őszbogáncs flavonoidja a májban koncentrálódik, vannak olyan flavonoidok, melyeknek különleges affinitásuk van az érfalak iránt. Ilyenek a ginkgo biloba flavonoidjai. Mások a veszélyes szabad vas és rézionokat vagy a reaktív oxigént kötik meg megvédve a C-vitamint az oxidációtól Általában hajlamosak a DNS körül elhelyezkedni így védve a genetikai anyagot a károsodástól

Quercetin és procyanidinek Zutphen elderly study – 4-szeres különbség a szívbetegségek vonatkozásában, a bevitt flavonoidok 2/3-a quercetin volt (hagyma,alma) – kiválóan szívódik fel Procyanidinek: pycnogenol és szőlőmag kivonat – erős ízületi és érfal gyulladásgátló hatás, destruktív enzim blokkoló hatás „francia paradoxon” – zsíros ételek, ritka szívbetegség- vörösbor (érfal, LDL oxidáció gátlás) Galagonya procyanidinek képesek visszafejleszteni kialakult plakkokat az angiogramok alapján (Dél-Afrika)

A flavonoidok daganatellenes hatásai 1. Erős DNS és membrán védelem (szabadgyökfogó aktivitás miatt) 2. Hisztonokhoz kötődve védőpajzs (DNS) 3. Szabad vas semlegesítés (szabad gyököket képez) 4. Megkötik és semlegesítik a karcinogéneket 5. Stimulálják a szervezet saját enzimjeit 6. Más enzimeket blokkolnak, amelyek a karcinogénekből még veszélyesebb karcinogén molekulákat képeznének

A flavonoidok daganatellenes hatásai 7. Stimulálják az immunrendszert: az NK sejteket és az interferon, IL2 termelődését. 8. Megállítják a daganat növekedését, semlegesítik a daganatsejtek által kibocsátott érproliferációt keltő anyagokat – éheztetés 9. Apoptózist képesek indukálni Mindezek megmagyarázzák a sokszor 20-szoros incidencia különbséget egy országon belül bizonyos daganattípusok esetén

A flavonoidok daganatellenes hatásai 10. A daganat termelte MMP-k (matrix metalloproteases) semlegesítésével megállítja a daganatsejtek vándorlását és az áttétképződést. A legerősebb ilyen hatással a procyanidinek (fekete áfonya, szőlőmag) rendelkeznek Az MMP-k olyannyira veszélyesek, hogy még a daganatsejt is sejten kívül aktiválja őket

A legnagyobb bevételt eredményező gyógyszerek minek a kezelésére használják? éves bevétel (milliárd USD) Lipitor magas koleszterinszint 12,9 Plavix szívbetegség (csökkenti a vérlemezkék összetapadását, a vérrögképződési hajlamot) 5,9 Zocor magas koleszterinszint (ugyanolyan a hatásmechanizmusa, mint a Lipitornak) 5,3 Norvasc magas vérnyomás 5,0

Vezető halálokok az Egyesült Államokban, 2002-ben Szívbetegségek (szívinfarktus) 696947 Rosszindulatú daganatok (rák) 557271 Agyi érbetegségek (agyvérzés) 162672 Krónikus alsó légúti betegségek 124816 Balesetek 106742 Cukorbetegség 73249 Influenza és tüdőgyulladás 65681 Alzheimer-kór 58866 Vesebetegségek 40974 Szepszis (vérmérgezés) 33865 Öngyilkosság 31655 Krónikus májbetegség és májzsugorodás 27257 Magas vérnyomás és ennek következtében kialakuló vesebetegség 20261 Erőszakos bűncselekmények (emberölés) 17638 Szilárd anyag vagy folyadék belégzése miatt kialakuló tüdőgyulladás 17593

A Neways antioxidánsai Reprezentálják az egész antioxidáns ciklust Optimális arányúak A legújabb kutatási eredmények alapján komponálták meg őket A legtisztább természetes kivonatok, szennyezőanyagoktól mentesek Állandóan ellenőrzött, bizonyított ORAC értékek Kiváló ár/érték arány

Köszönöm a figyelmet !