A keynesiánus munkapiac

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A keynesiánus makromodell
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
Makroökonómia gyakorlat
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Pénzpiac.
Fogalma, összefüggések
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Piaci kereslet és kínálat
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrgazdasági munkakínálat:
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
A költségvetési egyenes. A költségvetési egyenes Azon jószágkombinációk összessége, amelyeket a fogyasztó adott pénzjövedelméből megvásárolhat annak teljes.
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Elérhetőség Telefon: (37)
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

A keynesiánus munkapiac Aggregát kínálati görbe levezetése

A keynesiánus munkapiac sajátosságai A nominálbér rögzített, a reálbér az árszínvonal változásán keresztül alkalmazkodik A vállalati szektor az árszínvonal változásán keresztül alkalmazkodik a kereslethez Rövidebb oldal elve : a munka kereslet és kínálat közül mindig a kisebb határozza meg a foglalkoztatást MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Ha például az árszínvonal csökken Munkakereslet Ha például az árszínvonal csökken W/P reálbér nő profit csökkenne munkafelhasználás csökken W/P2 W/P 1 N N2 N1

Munkakereslet a keynesi modellben Reálbérfüggvény: Formailag azonos, de tartalmilag inverze a neoklasszikus egyenletnek, mert adott ND-hez keressük a profitmaximumot biztosító reálbért és nem fordítva

A foglalkoztatási függvény N MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Konstans munkakínálat N MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Aggregált kínálat Aggregát kínálat: (AS) azt mutatja meg, hogy a vállalati szektor a különböző kibocsátási szinteket milyen árszínvonal mellett képes előállítani. A munkakeresleti függvényből vezetjük le

AS levezetése konstans munkakínálat esetén Az aggregát kínálati függvény felső szakasza függőleges, ha a munkakínálat konstans. Ekkor a potenciális kibocsátás túlfoglalkoztatottság esetén is elérhető. Nd N1 N0 Ns N Y(N)

AS levezetése emelkedő munkakínálat esetén   Nd N1 N2 N0 Ns Y(N) N

Majd jön egy AD az áru- és pénzpiacból

A keynesiánus árupiac Az aggregát kereslet határozza meg az aggregát kínálatot A beruházás határozza meg a megtakarítást C és S a jövedelem függvényei Az árupiac a központi piac

Neoklasszikus és keynesi modell Neoklasszikusok Keynes A kínálat (AS) határozza meg a keresletet (AD) Say-törvény: a kínálat megteremti saját keresletét A megtakarítás határozza meg a beruházást Az állam ne avatkozzon be! A kereslet (AD) határozza meg a kínálatot (AS) Eladatlan (vagy meg nem termelt) áru és elköltetlen pénz áll egymással szemben A beruházás határozza meg a megtakarítást Állami keresletösztönzés!

Az eredeti megfogalmazásban a Say-törvény vagy Say-dogma a következőképpen hangzik: "Érdemes rámutatnunk arra, hogy amint sor kerül egy jószág előállítására, attól a pillanattól kezdve piacot kínál más termékeknek is saját teljes értékének erejéig. Amint a termelő befejezte termékén utolsó műveletét, igencsak törekedik arra, hogy azonmód eladja nehogy kezeiben csökkenjen annak értéke. Nem kisebb hévvel próbálkozik ezután felhasználni az így nyert pénzösszeget, hiszen a pénz értéke szintén romlandó. A pénztől való megszabadulás egyetlen módja azonban az, ha másik terméket vásárolunk. Így tehát valamely termék előállításának puszta ténye közvetlenül szabad teret nyit más termékek számára." (J. B. Say: Traité d' Economie Politique. London 1821. 167.o.)

A kereslet összetevői. Magánszektor Fogyasztási kereslet (C) Beruházási kereslet (I)

A fogyasztási függvény C C=f(Y) A fogyasztás a jövedelem növekedésével nő, de csökkenő ütemben Csökken a fogyasztási határhajlandóság) Y

Lineáris fogyasztási függvény Abszolút jövedelem hipotézis A mindenkori fogyasztás csak az adott időszak rendelkezésre álló jövedelmétől függ A fogyasztási függvény: Minden tervezett jövedelemhez a tervezett fogyasztást rendeli hozzá, azaz:

Lineáris fogyasztási függvény C C(Y) Y

autonóm fogyasztás ( ): a fogyasztás jövedelemtől független része. A fogyasztási határhatárhajlandóság : megmutatja, hogy mennyivel nőnek a tervezett fogyasztási kiadások, ha a jövedelem egy egységgel nő

A megtakarítási függvény A megtakarítási függvény: a szándékolt megtakarítást mutatja a rendelkezésre álló reáljövedelem függvényében.

C és S kapcsolata autonóm megtakarítás : autonóm fogyasztás ellentéte megtakarítási határhajlandóság: megmutatja, hogy mennyivel nőnek a szándékolt megtakarítások, ha a tervezett jövedelem egy egységgel nő:

Fogyasztás (C) és megtakarítás (S) kapcsolata C(Y) C=Y S(Y) C0 Y 45º S=0 -C0

Beruházási kereslet Akkor érdemes egy beruházást megvalósítani, ha az legalább akkora hozamot hoz, mint a kamatláb. A beruházás várható hozama egy belső megtérülési ráta (IRR)

Beruházási kereslet (I) A beruházás alatt a továbbiakban bruttó beruházást értünk (pótló+bővítő). A beruházási függvény: a piaci kamatláb (i), és a profitvárakozások (η) függvénye.

Javuló profitvárakozások I(i) I’(i) I0 I1 i0 i1 i0’

A lineáris beruházási függvény egyenlete: I(i)=I0-ai I0: autonóm beruházás, a nulla kamatszinthez tartozó beruházás. a: a beruházások kamatérzékenysége, megmutatja, hogy a kamatláb egy százalékpontos változás mennyivel változtatja meg a beruházási keresletet.

Árupiaci egyensúly kétszereplős gazdaságban A kamatláb a legyen adott A kamatláb meghatározza beruházási keresletet. A beruházási kereslet független a jövedelemtől. + A fogyasztási függvény

Az árupiaci kereslet= C+I Y=AD határozza meg az egyensúlyi jövedelmet AD=C+I Mivel a háztartások a jövedelmüket fogyasztásra és megtakarításra fordítják, ezért az egyensúly I=S formában is kifejezhető.

Ahol a C+I keresleti függvény a 45 fokos egyenes fölött húzódik, addig az árupiac túlkeresletes. A C+I és a 45 fokos egyenes metszéspontjánál alakul ki az egyensúlyi jövedelem. Amikor a 45 fokos egyenes a C+I fölé kerül, az árupiacot túlkínálat jellemzi. I

A beruházások növekedése A kereslet autonóm tényezőinek növekedésével az egyensúlyi jövedelem ennél nagyobb mértékben emelkedik. = multiplikátor hatás

Egyszerű kiadási multiplikátor: Algebrailag: megmutatja, hogy a kereslet autonóm tényezőinek egységnyi növekedése mennyivel változtatja meg az egyensúlyi jövedelmet.

A multiplikátor egynél nagyobb Az autonóm tételek növekedése saját nagyságánál nagyobb mértékben növeli a jövedelmet A fogyasztási határhajlandóság növekedésével (vagy megtakarítási határhajlandóság csökkenésével) növekszik

Valójában az egyensúly a kamatlábtól is függ a beruházás miatt Valójában az egyensúly a kamatlábtól is függ a beruházás miatt. Változó kamatláb mellett egy függvényt kapunk. i változik  I(i) változik Az árupiaci egyensúlyi jövedelem függ a kamatlábtól. IS-görbe (beruházás-megtakarítás, investment-saving): a reáljövedelem (Y) és a kamatláb (i) összes árupiaci egyensúlyt biztosító pontjainak halmaza. AD AD=Y C(Y)+I0-ai2 C(Y)+I0-ai1 Y Y1 Y2 i i1 i2 IS Y1 Y2 Y

Árupiaci egyensúly háromszektoros gazdaságban Az árupiaci kereslet háromszektoros modellben: C+I+G Azonban a kormányzati szektor a kormányzati vásárlásokon kívül a transzferekkel és adókkal is módosítja az árupiaci keresletet. A kormányzati vásárlások nagysága a kormányzat döntésével meghatározott, így konstans. A transzferek és adók módosítják a háztartási szektor rendelkezésre álló jövedelmét.

A módosult fogyasztási és megtakarítási függvény A háztartási szektor a fogyasztás és megtakarítás szintjét a rendelkezésre álló jövedelem (Y-T+Tr) alapján határozza meg. Először feltételezzük, hogy a transzfer és az adó is egyösszegű. C(YD)=C0+ĉ(Y-T+Tr) S(YD)=S0+ŝ(Y-T+Tr)

C(YD) és S(YD) eltolódása Az adó és transzfer szint a fogyasztási és megtakarítási függvény elhelyezkedését is befolyásolja: Ha emelkedik az adó, akkor a fogyasztás és a megtakarítás is csökken. A transzfer növekedésével a fogyasztás és megtakarítás is nő.

Multiplikátorok a háromszektoros gazdaságban: Kiadási multiplikátor: az autonóm tényezők ceteris paribus változása mekkora jövedelemváltozást okoz Adómultiplikátor: az egyösszegű adó egységnyi változása mennyivel változtatja meg az egyensúlyi jövedelmet. Transzfer multiplikátora: a transzfer egységnyi változása mekkora változást eredményez az egyensúlyi jövedelemben.

A multiplikátorok kifejezhetők az egyensúlyi feltétel megoldásával:

Multiplikátorok Pl. G Ez alapján a kiadási multiplikátor: Adómultiplikátor: Transzfer multiplikátora:

A kiadási és transzfer multiplikátor pozitív, vagyis mindkét tényező növekedése növeli az egyensúlyi jövedelmet. A transzfer multiplikátor kisebb, mint a kiadási, vagyis a transzferek egységnyi növekedése kisebb jövedelemnövekedést okoz, mint a többi autonóm tényező emelkedése. Az adómultiplikátor negatív, az adó emelkedése jövedelemcsökkenést okoz.

Következtetések: Ha nő az adó és a növekményt transzfer emelésre használják fel, akkor nem változik az egyensúlyi jövedelem. Ha az adó emelésből származó többletjövedelmet kormányzati vásárlásokra költik, akkor az egyensúlyi jövedelem a kormányzati vásárlások növekedésével nő. A kormányzati vásárlások növekedésének nagyobb jövedelemnövelő hatása van, mint a transzferek emelésének.

Havelmo tétel  

Jövedelemfüggő adó bekapcsolása  

A fogyasztási függvény meredeksége csökken a jövedelemfüggő adó hatására   C C(Y) C(Y-tY) C0 Y

Az egyensúlyi jövedelem meghatározása Egyensúly esetén a jövedelem meghatározható az alábbiak szerint:

Multiplikátor Adókulccsal és adókulcs nélkül:

G hatása A kormányzati kereslet (G) multiplikatív hatása: Jövedelemfüggő adó esetében:

Az IS-görbe a háromszektoros modellben    

A keynesiánus pénzpiac  

A kamatláb változik ha a reáljövedelem változik Ez az egyensúly az értékpapírpiac bevonásával alakul ki (a pénz- és az értékpapírkereslet kiegészítik egymást). Ha a reáljövedelem nő, akkor a pénzkereslet is nőni fog. A kamatláb mozgása egyszerre teremti meg a pénz- és értékpapírpiac egyensúlyát, mivel a pénz- és értékpapírpiacok szorosan összefüggenek egymással.

Pénzpiaci egyensúly, az LM-görbe Azon Y és i pontok kombinációinak halmaza, ahol a pénzkereslet és a pénkínálat megegyezik egymással. Explicit formában: Kamatlábra rendezve:

A reáljövedelem emelkedésével a reál-pénzkereslet nő Az LM – görbe Levezetése i i Pénzpiaci egyensúly LM-görbe M/P LM 2.) 2.) 1.) 1.) L(Y2) L(Y1) Y L, M/P Y1 Y2 A reáljövedelem emelkedésével a reál-pénzkereslet nő A magasabb jövedelemhez magasabb egyensúlyi kamatláb tartozik (LM-görbe mentén a pénzkínálat változatlan).

Az IS – LM rendszer i IS: Y = C(YD) + I (i) + G LM: M/P = L (Y ; i) Egyensúlyi jövedelem és kamatláb Exogén válltozók: árszínvonal (P) fiskális politika (T, TR és G) monetáris politika (M) LM i* IS Y* Y